Autobahn prognoza

- Advertisement -

Na pjesmi Hajmo ih rušiti koja je objavljena 2004. godine i koja je kao i mnoge naše pjesme inspirisana politikom snimljen je sljedeći stih: “Još malo pa će nam i autoput biti gotov, taman kad sinu za 18. kupim motor”.  

Te godine održavali su se izbori i aktuelna tema je bio famozni koridor 5C. Od tada pa sve do danas, autuput koji bi trebao da se prostre vertikalno kroz BiH je spominjan svake godine.

Za Muški Portal piše: Frenkie

U međuvremenu je izgrađeno par kilometara. Od Sarajeva do Zenice, desetak kilometara kod Odžaka koji ne vode nikuda i koji lokalni vozači koriste kao pistu za trkanje, te desetak kilometara u Hercegovini kod graničnog prijelaza Bijača, koji je u zadnje vrijeme često na vijestima zbog blokade ratnih veterana.

Kako to tradicija nalaže i pred ovogodišnje izbore autoput je opet u medijima. Tako su nedavno naši političari izjavili da su sakupili sav potreban novac za kompletnu izgradnju autoputa i da će ga završiti čim upišu novu pobjedu i čim prođu oktobrarski izbori.

Svima je poznato da smo, kada je izgradnja autoputa, najsporiji u regiji. Iste te 2004. godine kada je Hajmo ih rušiti napisana imali smo brojne koncerte u Hrvatskoj.

Tada se iz Zagreba do Splita putovalo jadranskom magistralom, a u međuvremenu je autoput izgrađen kroz cijelu Dalmaciju, te  će nakon što se izgradi Pelješki most Duborvnik približiti glavnom gradu na par sati.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća u Buća Potoku: Povrijeđeni žena i maloljetno dijete

Hrvatska je taj poduhvat ostvarila za par godina a pritome je autoput građen po najtežem terenu. Čak su Albanija i Kosovo koji su sa infrastrukturom bili daleko iza Bosne i Hercegovine izgradili moderan autoput pomoću kojeg se od Prištine do Tirane stigne za par sati.

Svi se voze sigurnije i udobnije, samo mi volimo da idemo 40 na sat iza šlepera čekajući kratki pravac za preticanje.

U međuvremenu se na našim ulicama množe saobraćajne nesreće. Pogotovo ljeti kada su ceste dodatno opterećene dijasporom i turistima koji se ne snalaze na zgužvanim ulicama.

Tako su na portalima samo prošle sedmice osvanule četiri vijesti o saobraćajnim nesrećema u kojima je živote izgubilo više mladih ljudi. Upamćen je i famozni naslov kako „Dileri heroina zaobilaze Bosnu upravo zbog loše infrastrukture“.

No vratimo se mi na stih iz Hajmo ih rušiti. Te godine kada sam ga pisao nisam imao djece, čak nisam bio ni u braku.

Stih je na satiričan način opisao tempo kojim se u Bosni riješavaju problemi. Međutim danas se situacija u mom privatnom životu promijenila.

PROČITAJTE JOŠ:  Noćas pomjeramo kazaljke na satu: Počinje ljetno računanje vremena

Oženjen sam i imam dvoje djece koja će uskoro napuniti šest godina. Daleko su još od poleženog vozačkog, no kako se stvari odvijaju izgleda da će moja prognoza o nezavršenom autoputu do punoljetstva moje djece ipak biti tačna. Da bi se to ostvarilo, za izgradnju naši političari imaju još 12 godina, a kako stvari stoje, teško da će to realizirati.

„Ovim tempom izgradnje autoceste Hrvatsku ćemo stići za 84 a Srbiju za 46 godine“, piše u jednom od članaka koji se bavi ovim problemom. Naravno sve se to može promijeniti, ukoliko na ključna mjesta dođu kompetentni i stručni ljudi, autoput može biti izgrađen i puno brže.

Ali, ukoliko se stvari nastave odvijati dosadašnjim tempom, za 84 godine nam autoput neće trebati jer ćemo do tada vjerovatno imati leteća vozila. Putujući po svirkama mi se često znamo našaliti i reći da će autoput u Bosni biti gotov kada ostarimo i prestanemo putovati po koncertima. No u zadnje vrijeme sumnjam da će i naša djeca dočekati to čudo.

Bilo kako bilo, ja imam još 12 godina da štedim kako bi djeci za 18. rođendan kupio motor ili auto. Ali kako stvari sada stoje izgleda da ću taj novac potrošiti na nešto drugo.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...