BiH čeka svog jedinstvenog lidera i gotovo 630 godina nakon Tvrtka

- Advertisement -

Predivna zemlja, u obliku trokuta više od hiljadu godina dom je tvrdoglavim, ponekad hirovitim, a najčešće dobrim ljudima koji su živjeli u svojim skromnim domovima. Stalno u strahu od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja koji su pokušavali otežati život našim precima.

Piše: UDO

Poslije Tvrtka koji je bio istinski lider i kralj Bosne, ova fina zemlja je stalno u potrazi za svojim pravim vođom. Mnogi su pokušali biti lideri i ujediniti sve Bosance i Hercegovce, a među njima možda najpoznatiji Husein-kapetan Gradaščević i Džemal Džema Bijedić.

Prvi leži u Istanbulu iznad Zlatnog Roga, dok je Džema svoju dušu ispustio negdje iznad Prokoškog jezera u nikada razjašnjenoj avionskoj nesreći.

Imala je ova lijepa trokutasta zemlja puno pametnih ljudi, ali nijedan se nije nametnuo ili preživio pokušaj da ujedini zemlju kako bi svi disali istim plućima.

Danas imamo tri takozvana lidera koji su državu podijelili u tri plemena. Svaki pokušaj da se nametne jedan lider za sve dovodi do orkestriranog napada iz svih mogućih tabora.

Optužuje se lider u pokušaju da ne predstavlja druga dva plemen, dok ga njegovo pleme optužuje za izdaju. Narednih dana ćemo pokušati promisliti i spoznati srž problema.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan grada Sarajeva: Slavimo ljepotu, našu raznolikost i mir

Neki će reći, u modernom društvu neće biti potrebe za jednim liderom. Sve će voditi mladi profesionalni političari uz pomoć algoritama umjetne inteligencije. Mogu se složiti da će budućnost biti takva, ali našem društvu još uvijek je potrebna tranzicija da nas spremi za budućnost.

Kriza Covid-19 je vjerovatno početak te nove budućnosti, a mi nismo spremni.

Opozicioni lideri, tzv “Četvorka” su se ničim izazvani na pressu odrekli titule jedinstvenih lidera Bosne i Hercegovine. Makar tako kaže njihov neformalni lider.

Ova izjava, iako prilično nečujna i na prvi pogled nebitna, nagovijestila je da još moramo dugo čekati da neko, ako ništa, makar istakne želju da naslijedi Tvrtka.

Vledajući lideri i dalje nastavljaju braniti svoje plemenske plijenove, iako mnogi od njih govore o našem, što građanskom, što evropskom putu. No, to ostaju prazne riječi i nešto što je politički korektno spomenuti, bez konkretnih poteza.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Oni su spremni do zadnjeg braniti svoje političke plijenove i uvjeriti svijet da moraju tako funkcionisati kako bi BiH opstala. Zanimljivo je da se svi raduju i nadaju da će novi val sa zapada pomoći da se problemi riješe.

Novi val će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropi, poboljšati ekonomiju i život naših građana.

Slažemo se sa svim tim optimizmom, samo je pitanje ko će biti sagovornici tim svjetskim silama koje nam žele pomoći da u lijepom trokutu napravimo atmosferu za bolje sutra.

Plemenske vođe koje nas nisu približile Evropi, iako za to u svojim rukama već dugo posjeduju sve mehanizme?

“Četvorka” koja se upravo na početku tih promjena odrekla i želje da bude jedinstveni lider Bosanaca i Hercegovaca?

Čekajući novog Tvrtka, za dva mjeseca bit će tačno 630 godina kako Bosanci i Hercegovci nemaju istinskog lidera.

Naravno, ostaje nam i dalje da se pouzdamo u Zapad, sreću i dragoga Boga da nam onako gratis naprave zemlju dostojnu za život čovjeka. I molimo se za dolazak novog Tvrtka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....