Blog britanskog ambasadora Matt Fielda: LGBT prava su ljudska prava

- Advertisement -

Kao britanski ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH), ponosno podržavam prava lezbijki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba, koja su osnovna ljudska prava, kao i borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Piše: Britanski ambasador u BiH, Matt Field

Sedamnaesti maj je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, poznatiji pod kraticom IDAHOBIT, i obilježava se od 2004. godine. 130 zemalja diljem svijeta obilježava ovaj datum, a Ujedinjeno Kraljevstvo se sa ponosom ove godine pridružilo pozivu za “pravdu i zaštitu za sve”. Zastava duginih boja će se vijoriti ispred naše ambasade u Sarajevu, a ovu priliku koristimo za razgovor o našoj dugoročnoj podršci pravima LGBT osoba.

Zašto nam je ovo toliko važno?  Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno promoviranju ljudskih prava u svim našim vanjskim i unutrašnjim politikama, uključujući i pravo na vjeru, slobodu izražavanja, slobodu medija i ukidanje modernog ropstva.  Ova prava su temeljna i univerzalna, i mi smatramo da je naša odgovornost da ih štitimo i zagovaramo, bilo gdje u svijetu da smo.

Ali, ovo mora početi prvo u svom dvorištu.  Puno toga se još treba uraditi u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su vlade u prethodnom periodu napravile zakonske okvire za rješavanje neravnopravnosti, uključujući i putem Zakona o jednakosti iz 2010. godine, a u skorije vrijeme pokrenut je LGBT akcioni plan koji je podržala cijela vlada i koji za cilj ima, između ostalog, i rješavanje pitanja nasilničkog ponašanja zasnovanog na homofobiji, transfobiji i bifobiji u školama.  Kao što je premijerka Theresa May rekla: “Niko ne smije biti diskriminiran zbog onoga što je ili zbog onog koga vole”.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Promoviranje ljudskih prava diljem svijeta nije samo moralno pitanje.  Ujedinjeno Kraljevstvo to radi jer su najjača, najsigurnija i najprosperitetnija društva ona gdje svi građani žive slobodno, bez straha, i gdje svi, uključujući i LGBT osobe, imaju puno i aktivno učešće.  Poštovanje pojedinaca i njihovih razlika gradi bolje i ispunjenije zajednice.  Nažalost, još uvijek postoje desetine zemalja koje takve odnose kriminaliziraju, a u nekoliko tih zemalja, ti odnosi mogu biti kažnjeni smrtnom kaznom.

U radu sa našim partnerima u UN, EU i OSCE, želimo da budemo vodeći glas onih kojima je pravo glasa često uskraćeno u političkom i svakodnevnom životu.  Ujedinjeno Kraljevstvo je zemlja osnivač nove Koalicije za jednaka prava, koja je pokrenuta na globalnoj Konferenciji o LGBTI ljudskim pravima u Montevideu 2016. godine.  Ove godine ćemo biti i jedna od predsjedavajućih zemalja.

Nedavno je u Bosni i Hercegovini počela javna rasprava o ovim pitanjima, u vezi sa planovima za održavanje parade ponosa u septembru u Sarajevu.  Biće mi zadovoljstvo učestvovati i podržavamo hrabrost organizatora ovog događaja.  Ali, mislim da je ključno da se razumije da LGBT zajednica u ovoj zemlji ne traži poseban tretman.  Traže ista prava kao i svi drugi, da žive slobodno i iskreno, bez straha od predrasuda ili progona.  Nedavno fizičko nasilje nad pripadnicama ove zajednice i neprijateljska retorika zvaničnika samo podvlači vrijednosti i potrebu za takvim javnim trenutkom prepoznavanja i inkluzije.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesreća na M-17: Saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom
Britanski ambasador u BiH, Nj.E. Matt Field
Britanski ambasador u BiH, Nj.E. Matt Field

Vjerujem da građani ove sjajne zemlje žele da svijet vidi da su svi posjetioci dobrodošli, da dođu i vide sve što BiH ima za ponuditi.

Došao sam u ovu zemlju odmah nakon Sarajevo film festivala, kada veliki broj posjetilaca ima priliku da uživa u toploj dobrodošlici ove zemlje, tako da vjerujem da je povorka ponosa pozitivno dešavanje u smislu imidža BiH u svijetu.

Podržavanje prava LGBT osoba nije napad na druge, niti promoviranje njihovih prava smanjuje ili negativno utiče na prava drugih.  Ovdje je pitanje “pravde i zaštite za sve”.

Ovdje je u pitanju podrška braći i sestrama da žive slobodno, sa mogućnosti da se potpuno izraze, i pomaganje zajednicama da budu najbolje što mogu biti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...