Kud bih s tobom osim u …

- Advertisement -

Postoje dame koje svojom potpeticom utabaju pute kojim sve druge žele proći i bar na tren biti k’o one.

Piše: Adnan Hajrulahović Haad

One su hrabre, samosvjesne, zadovoljne i srećne, one su lijepe i izazovne, one nose trendove. One koračaju zanosno, šta god da odjenu izgledaju kao da izlaze iz modnih magazina. Njima se dive i pred njima drhte. „The Dame“, sa velikim D.

Adnan Hajrulahović Haad

Kao opozit  „The D“  postoje milioni onih koje svoje živote troše imitirajući iste. Uhode ih i prate svaki njihov korak u želji da proniknu u tajnu njihova uspjeha. „The D“ slučajno odabere komad odjeće, a milioni pratilja proslave tvorca.

I na koncu onaj odraz u ogledalu u sopstvenim očima zakaže. Uzalud glad, fitnes i dizajnerska odjeća, i dalje nešto nedostaje. Koliko god se trudile pratiti „The D“, ona kao da svjetlosnim godinama prednjači i bježi čuvajući svoju alhemiju za sebe.

Da se mogu pogledati mojim očima zasigurno bi bilo mnogo ljepših žena jer odraz u ogledalu nas vara. Varaju nas odgoj i tradicija, varaju trendovi, varaju mediji, i na kraju varaju najbolje drugarice jer sve se može oprostiti, ali kad naslute dolazak „The D“ u vama, to je neoprostivo, vi ne smijete biti larva koja će postati leptir. To se ne prašta. Zadovoljna žena je jedini neoprostivi grijeh modernog doba.

„Postoje dame koje odjenu krpu i izgledaju kao u haljini od milion dolara, ali postoje i dame koje odjenu haljinu od milion dolara i izgledaju kao da su obukle krpu“.

PROČITAJTE JOŠ:  Istraga u akciji "Start": Zaplijenjen Hadžibajrićev stan vrijedan 280.000 KM

Prije nekoliko godina sam jednoj regionalno poznatoj tv voditeljici radio stajling za naslovnicu nekog magazina.

Bila je nesretna odjećom koju sam birao za nju. Sve joj je izgledalo tetasto i demode. Nikako nije mogla da shvati da ona samo želi biti „The D“ ali da to nije.

U jednom trenu inspiracije izrekao sam misao koju sam nebrojeno puta od tada ponovio:

„Postoje dame koje odjenu krpu i izgledaju kao u haljini od milion dolara, ali postoje i dame koje odjenu haljinu od milion dolara i izgledaju kao da su obukle krpu“.

Sve je to do žene koja odjeću nosi, a ona sama odredi svoju sudbinu i od sebe učini „The D“, ili tetku iz susjedstva.

Nema ničeg tužnijeg nego lijepoj ženi objašnjavati da je lijepa. Što više joj komplimentiraš ona je toga sve manje svjesna. Odjednom ima viška centimetara u struku, a grudi nisu dovoljno repetirane. Odjednom postaje neprivlačna i traži podršku okoline da je još hvali i moli za još komplimenata. To je Sizifov posao. Što je više aplauza, ona je sve nesigurnija u ono što vidi u ogledalu.

Onda dolazi na red haljina i odora koja bi mogla biti i bolja i pristajati bolje. Vadi se smartfon i pokazuje slika „The D“. Vidi kako njoj to dobro stoji! Samo želim da mi pristaje kao njoj!

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac uhapšen zbog prijetnji te izazivanja rasne i vjerske mržnje

Jednom davno, žalila mi se poznanica kako se za nju lijepe samo frajeri za jednu noć, a ona je spremna za duge staze i ljubavi i…, pogledam je pa kažem da možda pogrešnu poruku šalje svojim izgledom – da mini suknju zamijeni malo dužom, da dekolte zamjeni rolkom, a ispeglanu kosu možda svojim prirodnim loknama, i da šminku pošalje na zasluženi godišnji. Tako možda neko bude imao priliku upoznati i neke druge njene kvalitete. Pogleda me, nasmija se i reče:

„E, pa nisam ti ja pepeljuga“.

Pepeljuga ili ne, izgubljena žena u vlastitom ogledalu, nesigurna drugarica, izgubljeni slučaj ili ne, „The D“ zna da tajna nije u dizajnerskoj krpici, u brendu ruža ili parfema.

  • Ona je zadovoljna onim što jeste i sve što odjene i koristi služi njoj.
  • Ona se može doživjeti u svakom stilu i u svakoj haljini koju odjene ona vidi sebe. Sretnu i zadovoljnu.
  • Ona ne mari na grame viška ili centimetar u struku.
  • Ona zna da živi ono što ima, ona zna da živi sebe i nema problem s tim.
  • Njoj ne treba ni ogledalo ni drugarica.
  • Ona je sigurna u svoj izbor i hrabro korača putevima koje će druge poželjeti proći, ali za razliku od pratilja ona zna da nije bitna haljina nego ona žena koja ju nosi.

Pusti, pusti modu…

Kud bih s tobom osim u …

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...