Military Fitness kao oblik tjelesne kulture  

- Advertisement -

Omladina Bosne i Hercegovine, nakon ukidanja obaveznog služenja vojnog roka, nema niti jednu instituciju u kojoj bi kroz sport i rekreaciju vježbala specifične oblike kretanja koji bi bili od koristi i društvenoj zajednici.

Discipline Military Fitnessa, odnosno vježbanje tih oblika kretanja mogu biti korištene i u svrhu treninga Gorske službe spasavanja, vatrogasnih jedinica itd. Omladina koja bude uključena u treninge ovog tipa, s obzirom na nivo tjelesne spremnosti koji će steći, može biti veoma lako involvirana i u strukture svih službi koje pružaju pomoć društvu. S obzirom na aktuelna politička dešavanja u svijetu te na uvijek potencijalno opasne prirodne nepogode vježbanje military fitnessa može biti od velike koristi i u sferi sigurnosti građana Bosne i Hercegovine.

Također, jedan od socijalnih problema s kojim se suočava moderno bosansko društvo je neimplementiranje zakonitosti tjelesne kulture. U zemljama dalekog istoka Kini i Južnoj Koreji, oblici tjelesne kulture su Kung Fu i Tae Kwon Do. Svaki od ovih oblika tjelesnih aktivnosti je nastao u cilju samoodbrane. U Bosni i Hercegovini ne postoji nikakav oblik tjelesne kulture koji je promoviran na strateškom nivou. Jak i sposoban pojedinac je garant jake i sposobne države.

Dostizanje nivoa tjelesne spremnosti, u skladu sa godinama i mogućnostima, je integralni dio svakodnevnog života. Stvaranje tijela koje će i u godinama koje dolaze biti funkcionalno treba predstavljati imperativ sadašnjeg bosanskog čovjeka. Čovjek koji je svjestan svojih mogućnosti ima veću dozu samopuzdanja.

Jedan od zadataka tjelesne kulture u svakoj državi jeste stvaranje zdravih i u fizičkom smislu efikasnih pojedinaca koji će svojim radom doprinijeti društvenoj zajednici u kojoj živi i djeluje.

Foto: Stanko Gruden/Red Bull Content Pool
Foto: Stanko Gruden/Red Bull Content Pool

Radeći i vježbajući sa omladinom u mom klubu Semper Paratus, shvatio sam da niko od njih nije sposoban kretati se u prirodi bez bojazni da ne zaluta. Većina njih nikad nije imala priliku da koristi čak ni vazdušnu pušku. Neko će pomisliti da nam to ni ne treba jer sad imamo, najzad, profesionalnu vojsku. Imaju i SAD pa i pored profesionalne vojske imaju i teritorijalnu odbranu koja predstavlja jedan vid vojske u rezervi.

PROČITAJTE JOŠ:  Stiže solarna baklja: Doći će do poremećaja u telekomunikacijama

Mi nemamo ni rezervu koju bi mogli angažovati u naredna 24 sata. Niko od nas čak nema ni vojni raspored za „ne daj bože“. Prije nego me sad kritičari ovakve vrste razmišljanja napadnu, velika većina se sjeća sa nostalgijom „Titinih vremena“. E, u tim vremenima sve ovo o čemu pričam je bilo riješeno kroz sistem „Opštenarodne odbrane“. Nisam zagovornik sad da se potpuno imlementira „ONO i DSZ“ jer bi i to bio finansijski udar na narod, međutim mislim da bi se ovo vrlo elegantno i lako dalo riješiti ako bi kroz časove tjelesnog odgoja ubacili military fitness, odnosno njegove sastavnice poput savlađivanje prepreka i prostora, orijentacija u prostoru, streljaštvo i plivanje.

Naziv Military Fitness sam po sebi neumoljivo podsjeca na vojsku. U biti i njegovi korijeni potiču iz tjelesne obuke vojske. A zar i upravljanje bilo kojom organizacijom danas nema hijerarhijsku strukturu kao i bilo koja armija na svijetu? U business-u danas je omiljen „strateški menadžment“ te nijedan plan u svijetu business-a ne može proći a da ne prođe kroz njegove matrice. Odakle potiče starteški menadžment? Pa iz vojske kao i military fitness. Stratos je grčka riječ i znači vojska.

Na kraju, uz malo podrške države sastavnice Military Fitness-a kao sporta mogu se kroz nastavu tjelesnog odgoja iskoristiti i implementirati u formi tzv „Predvojničke obuke“.

S druge strane, tu su i naše Oružane snage koje su više nego kooperativne i spremne na svaki vid društvene interakcije i to su dokazale nebrojeno puta od pomoći prilikom prirodnih katastrofa do elementarnih nepogoda. Njihovo znanje na polju orijentacije u prirodi, ketanja u prostoru i savlađivanja prepreka mogu se iskoristiti. OS BiH imaju visoko kvalifikovane instruktore koji bi kroz par časova mogli obučiti naše srednjoškolce.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pucnjava na Baščaršiji: Ranjena djevojka

Vojna organizacija, ma kako gruba bila za običnog smrtnika, dala je mogo dobrih stvari civilizacijskim tekovinama. Vojske same po sebi ne izazivaju ratove ali snose odgovornost za realizaciju načina ratovanja.

Shvatajući problem pred kojim se nalazimo mi u Udruženju „Semper Paratus“ realizujemo aktivnosti koje se odvijaju u dva pravca i to pružanje usluga sportske rekreacije svim zainteresovanim osobama i promoviranjem sportova snage, izdržljivosti i ekstremnih sportova u formi adaptiranih tjelesnih aktivnosti koje se sprovode u cilju dostizanja standarda tjelesne spremnosti u modernim svjetskim armijama. Te aktivnosti su vježbanje na preprekama i dodatne vježbe, dizanje tegova,  sportovi izdržljivosti i orijentacija u prostoru.

Na Fakultetu sporta ima više nego dovoljno kadra koji bi se mogli iskoristiti u cilju sistemskog rješavanja ovakve problematike. Čak je prije par godina na FASTO-u bio i smjer koji je bio namjenjen pripadnicima vojske i policije.

Dakle, rješenje je vrlo jednostavno i vidiljivo na relaciji FASTO – Ministarstvo obrazovanja – Ministarstvo odbrane a za sve ostalo tu je „Semper Paratus“. UVIJEK SPREMNI – UVIJEK NAPRIJED……“SEMPER PARATUS – SEMPER PRORSUM“.

Piše: , magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

Vezani sadržaj istog autora:

Wendler 531 – Program za sirovu snagu i masu

PROLJETNI UMOR – KAKO GA SE RIJEŠITI?

DINAMIČKA ILI EKSPLOZIVNA SNAGA – GLAVNA ODREDNICA VRHUNSKOG SPORTISTE

KRUŽNI TRENING BY „SEMPER PARATUS“

KOLIKO JE ZAISTA HRANE DOVOLJNO U TANJIRU

TRENAŽNI ZAHTJEVI NOGOMETNE IGRE

VAŠE TIJELO RADI KAO MAŠINA, U KAKVOM JE STANJU?

ISTEZANJE I ROTACIONE VJEŽBE

KAKO SE ODREĐUJE INTENZITET VJEŽBANJA

SHAKE – MALI OBROCI I ZDRAV ŽIVOT

CELULIT – VRSTE I UZROCI

TRANSVERSUS ABDOMINIS I BOLOVI U LEĐIMA

PRESTANITE KUPOVATI LAŽNE SUPLEMENTE ČAROBNIH MOĆI  – HODAJTE!

HRANA KAO GORIVO TJELESNIH AKTIVNOSTI

I NAKON SVEGA FITNESS…

JOB DESCRIPTION I KOMPETENCIJE “LIČNOG TRENERA”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...