MODNI B(r)LOG by HAAD – Kravata kao nišan muškosti

- Advertisement -

Moda je potreba za promjenom pa si dozvolite promjene

Svake četvrte godine ili svake druge, tko će ga više znati, redovno me zovu naši novinari da im popunim novinske redove i televizijske minute komentarima o onome kako izgledaju naši političari. Kao da i oni sami ne znaju kako izgledaju ili ne izgledaju. Redovno oni sami izaberu slike svojih idola i nadaju se da čine korist kampanjama istih.

Adnan Hajrulahović Haad
Adnan Hajrulahović Haad

Nedostatak inovativnosti u novinarstvu ili nedostatak hrabrosti uvijek izvuče temu svačijem oku opipljivu, a to je kako izgledaju političari. To je onaj moment kada političke elite postaju top modeli i svaki komentar je dobro došao.

Vade se slike ispod stolova sa slavlja i druženja, isplivaju tu slike koje javnost nije vidjela. Nasmijani i sretni. Tu se uvijek pojavi i neki dizajner ili stilista koji će o svom trošku kritizirati elite i zamandaliti sva već zatvorena vrata.

Predizborno ludilo se pretvara u izbor za miss, samo što kada biramo misicu ona obeća i prisegne da će se boriti za očuvanje planete Zemlje i voditi kampanju protiv ubijanja životinja, nahraniti gladne il šta već ne.

Poštene misice se u godini svoga stolovanja pojavljuju na svim događajima i ponavljaju svoja obećanja. Usta im puna Bosne i Hercegovine. Par puta se slikaju haman gole da nam dokažu da im krzno ne treba. Nasmiju naciju svojim ispadima, a gladne oči nahrane ljepotom. A onda predaju lentu narednoj misici sa osmjehom uz zagrljaj sestrinski kao da joj u amanet ostavlja nešto vrijedno.

Nasuprot tom naivnom svijetu misica, političari se nikad ne smiju, uvijek imaju mnogo naših problema za riješiti, brinu za naše dobro i kad ga nismo svjesni. Lente nikad ne predaju do zadnje i bore se na sve načine za još jedan krug lažnih obećanja ali uvijek u istom odjelu. Možda u tom političkom krugu naše domovine ako ti odijelo donese sreću ne skidaš ga više.

PROČITAJTE JOŠ:  Broj poginulih u napadu u Moskvi porastao na 115

Odijelo ne čini čovjeka ali o njemu govori više nego sam o sebi može reći. To je presudan vizualni doživljaj u kome procjenjujemo vrijedi li neko naše pažnje ili ne.

Ako gledam otužne predizborne kampanje koje već dugo traju onda zasigurno nema tu ništa novo.

Ima vratova za koje nisu pravljene kravate. A moja sugestija je svakako da trebaju skinuti kravate i raditi za velike novce kojim ih plaćamo. Raditi mnogo, zasukati rukave i skinuti sakoe. Raditi danas jer ih mi plaćamo da rade, a oktobar je daleko i još imaju vremena da opravdaju našu investiciju. A ako ne budu radili za ono za sto smo ih platili bojim se da će naši narodi naći novu primjenu kravati, oko vrata dabome.

Osvrtom na misice, njih vrijeme pregazi i dožive neku društvenu impotenciju. Iznova biramo ljepšu, progresivniju, onu koja ima x faktor svjetskog kalibra, onu koja će nas predstaviti svijetu. Nasuprot njima biramo političare koji ne znaju ni gdje je taj bijeli svijet i koje trebamo od istog sakriti.

Razmišljam šta je to što naše političare drži društveno potentne iako su u šezdesetim, sedamdesetim … od stomaka odavno ni ponos ne vide, a kravata im služi kao nišan u toaletu. Da li ta impotencija društva govori o nama ili o njima? Zar nismo država po šljivi poznta?

Možda je ključ razumijevanja upravo u toj društvenoj impotenciji, kad ja ne mogu što bi on mogo…i tako iznova ostaju novi stari i iznova se traži kritika na njihovo odijevanje, a meni se čini da car ima novo ruho.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Tramvaj udario čovjeka na Ilidži, preminuo je na putu do bolnice

Ruku na srce, imam osjećaj da ipak imamo mladih modela svjesnih sebe i svoga stila, ali koji na tu kartu ne igraju. Pravila se polagano mijenjaju a moda, ta potreba čovjeka za stalnom promjenom, uzima svoj danak i njedri nove političare naših naroda, ali bez pivskih stomaka i bez kravate, nišana muškosti.

Nisam kriv sto su politike naših naroda pisane muškim imenima pa ih tako i kritikujem. Ono malo dama na našoj sceni su davno shvatile da muški look prolazi bolje ili bi slavna Coco crkla napopreko da vidi u šta smo pretvorili malu crnu haljinu BH politike.

Ako već moram birati, biram misice, jer nekako daju romantičnu sjetu na naivna vremena ljudskog postojanja, ma da smatram da nismo kompetentni suditi o ljepoti jer ona je u oku onog tko gleda.

Bilo kako bilo, još jedan izborni ciklus pratimo, a ja i dalje ne shvatam zašto bih ja trebao znati kako se oni i vi trebate odjenuti, to je samo vaša stvar, a ja nisam promoter komercijalizma i nemam magacine koje trebam rasprodati, a moda je potreba za (političkom) promjenom pa si dozvolite promjene.

Stil ionako nema veze sa onim šta, nego, kako nosite. Imate politike da vam kažu kako trebate misliti i ponašati se, a ja ću vam samo reci budite zdravi i veseli, a ako to jeste sve drugo sigurno će vam dobro pristajati u našem modnom b(r)logu.

Za Muški Portal piše: Adnan Hajrulahović Haad

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...