Pandemija straha i neodgovornosti

- Advertisement -

Strah je jedan od najupornijih pratilaca čovjeka od njegovog nastanka do danas.

U svojim ekstremnim nastupima daje nam snagu ili nas paralizuje.

Najčešće u svakodnevnom životu, vremenu koje ne traži ni heroje ni kukavice ova emocija od nas pravi samo obične šupke i ništa više od toga. Ukoliko pripadate rjetkoj skupini koja ima neke kodekse, minimum autocenzure i decentracije jako ćete se truditi da vas ne obuzme i ne usadi vam spomenutu karakternu crtu.

Nisam stručnjak za apokalipsu, ali ona bi u nekom slobodnom prevodu trebala predstavljati dizanje zastora, vela ili nešta slično. Teško da će civilizacija sa virusom koji je u ofanzivi doživjeti apokalipsu.

Možda izgubi koji go razlike, ali sigurno nećemo dobiti ono što smo odavno zaslužili.

Vjerovatno će se sa nekolicine očiju skloniti socijalna mrena, ali sve u svemu očekivati je da će istorija ovaj period obilježiti sa dosadnim statističkim podacima o trajanju, posljedicama i slično.

PROČITAJTE JOŠ:  VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Nažalost, nama savremenicima dostupna je cijela slika, sa svim nijansama i detaljima. Jasno vidimo pukotine vlastite i tuđe. Inače su se vješto skrivale, ali sad imamo priliku da ih vidimo bolje. Iz njih curi strah, pohlepa, sebičnost i još koješta. Curi i slijeva se po prostoru na kojem egzistiraju sugrađani, braća i sestre, prijatelji i saborci.

Postoje pitanja, više retorička. Niko već odavno ne odgovara ozbiljno ni na šta i ni za šta. Ni sebi ni drugom.

  • Zašto strah egzistira kod vjernika kad je vjerniku život na ovom svijetu zatvor (90% vjernika u BiH)?
  • Zašto vlast koja tvrdi da je tu isključivo za naše dobro ne popušta istu, ne prepušta je nikome, ni za milimetar, čak i u ekstremnoj situaciji kada je očigledno da ne znaju da se nose sa njom?
PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Austriji: U lavini poginula najmanje jedna osoba

Odgovori su nevjerovatno jednostavni, u BiH bi bilo 90% vjernika jedino kada bi im bog 100% garantovao da je sutra apokalipsa.

Zašto vlast ne popušta vlast, tu je situacija vjerovatno još gora. Narkomani ne bi pustili još jedan šut ni da imaju dopis od svevišnjeg.

Većina nas se manje ili više upoznala sa simboličnim predstavnicima apokalipse, čuli ste za četiri jahača koji jedan po jedan najavljuju i donose rat, glad i bolest. Četvrti predstavlja smrt i prijeti da će na nas puštati divlje zvijeri. Ne mora žuriti, možda ga preduhtrimo i ostavimo bez posla, samo treba da nastavimo hraniti naše (upitne) karaktere strahom.

A.O.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...