Poraz od Zrinjskog nije problem, ali način kako je došlo do poraza snažan je signal

- Advertisement -

Poraz je sastavni dio igre. Nema ekipe u bilo kojem sportu, koja nije doživjela poraz i on sam po sebi nije problem. Bitne su okolnosti koje su prouzrokovale poraz, bitan je trend, pravac u kojem se ekipa razvija, kako svojom igrom, tako i kadrovskom strukturom.

Piše: Tarik Trbić

E, tu imamo problem.

Izjava Šefa struke nakon utakmice drugog kola sinoć, nekoliko stvari pokazuje. Da se razumijemo, Vinka Marinovića poštujem i cijenim, smatram da je kvalitetan fudbalski stručnjak, ali riječi “Moramo se sabrati i tražiti nešto novo” ne mogu prihvatiti. Sarajevo u prva dva kola proljetnog dijela sezone djeluje na terenu jako loše. Na prstima jedne ruke se mogu izbrojati konkretne prilike stvorene pred protivničkim golovima, a činjenica da struka želi tražiti nešto novo u toku sezone, govori o loše obavljenim pripremama, prelaznom roku i zasigurno podcjenjivačkom pristupu u proteklim sedmicama.

Sarajevo je ostalo bez Rahmanovića i Tatara, a u drugi plan je pao Handžić. Iz kluba su govorili da će nadomjestiti odlazak igrača novim fudbalerima u svlačionici. Ja bih gledao drugačije. Sarajevo je prve dvije utakmice nastavka sezone započelo bez pomenutih fudbalera, koji su postigli skupa više od 20 golova i imali 15 asistencija. Ako na to dodamo i učinak Ahmetovića, koji je povrijeđen, brojke su još veće. Dakle, Sarajevo je moralo prije svega da nadomjesti učinak pomenutih igrača (Tatar 10, Rahmanović 6, Handžić 5, Ahmetović 3 gola…). Šta je Sarajevo uradilo? Klub je Mešanovićem i Cmiljanićem brojčano nadomjestio odlaske, ali nije učinkom.

PROČITAJTE JOŠ:  Izvučeno tijelo rudara kojeg je zatrpala zemlja u rudniku Mramor

Bitno je spomenuti segment planiranja i razvoja igračkog kadra. Ako je ekipa ostala bez ključnih fudbalera, koji su imali najveći učinak u završnici, promjene su morale biti napravljenje, ali ne u toku takmičarske sezone, kao što je sada najavljeno, već u pripremnom periodu. “Nešto novo” se uigrava u Umagu, Ljubuškom, a ne između prvenstvenih i Kup utakmica. U slučaju da klub finansijski nije u mogućnosti ili tržište ne nudi dovoljno opcija, pripreme su morale biti iskorištene kako bi se podigla forma igrača iz vlastitog igračkog kadra ili napravio i uvježbao novi koncept igre, koji neće zavisiti od fudbalera koji su napustili klub ili pali u drugi plan. Šta je Sarajevo uradilo? U postavci igre samo su zamijenjene pozicije za pozicije, a igrači poput Mustedanagića, Milanovića, Hebibovića, Varešanovića i drugih nisu dobili adekvatan prostor da pokažu da li oni mogu nadomjestiti odlaske. A, o novom koceptu igre (3-5-2, 4-3-3, bilo šta da se probalo…) ni riječi.

Ne mogu da ne spomenem i hijerarhiju u ekipi i odnos kluba prema igračima. Uvijek ću zagovarati da postoji red u svlačionici i da se poštuju određena pravila. Rad sa igračima je vrlo osjetljiv, pravljenje atmosfere u ekipi je dugotrajan proces, a sitnice su dovoljne da nanesu štetu. Neshvatljivo mi je da napadač, koji četiri dana dođe pred početak sezone dobije priliku u početkoj postavi, a onaj koji je odigrao dvadesetak utakmica i završio kompletne pripreme sa klupe čeka svoju šansu, iako je za taj sistem igre bolje rješenje. Neshvatljivo mi je da prije našeg dobrog omladinca priliku na jučerašnjoj utakmici, u zadnjoj liniji, dobije igrač, koji nije ni obavio pripreme sa klubom. Ali, ako uzmemo u obzirom da je glavni fokus kluba u periodu kada igramo sa Željezničarom, Zrinjskim dva puta i Širokim Brijegom, u svega nekoliko dana, neki privatni projekat klupskih čelnika i online seminari, teško je tražiti kao navijač da se ovo sve iznad primijeti. Jednostavno, prioriteti nisu adevaktno poredani i volio bih znati da li je klub prema igračima i struci izvršio sve što je trebao i osigurao najbolje uvjete za rad u proteklom periodu kroz pripreme, opremu, pojačanja…

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice na teretno vozilo palo stablo

Vraćam se na početak. Poraz je sastavi dio igre. Poraz od Zrinjskom nije problem, a način kako je došlo do poraza snažan signal stručnom štabu, sportskom rukovodstvu i klubu da su napravljeni propusti u proteklom periodu kada je u pitanju rad sa GLAVNIM dijelom kluba – prvi tim. Donesite adekvatne odluke, sportske i upravljačke, kako bi klub završio sezonu na način koji svi očekujemo. Šampionski.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Izvučeno tijelo rudara kojeg je zatrpala zemlja u rudniku Mramor

Tijelo rudara Asima Šehanovića, koji je 2. maja zatrpan...

Oprez: Za danas upaljen meteoalarm u BiH

Zbog pljuskova praćenih grmljavinom koji se očekuju u poslijepodnevnim...

Brojni građani iz BiH stigli na otvaranje džamije Arnaudija u Banjaluci

Građani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine došli su...

Stravična nesreća u Gradačcu: Audijem “pokosio” pješakinju

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u Gradačcu, kada je...

Užas u Zagrebu: Muškarac oštrim predmetom ubio ženu

Muškarac je u blizini nasipa u Novom Zagrebu u...