Šta je Qiqong?

- Advertisement -

Popularan u Kini već hiljadama godina, Qiqong (izgovara se či kung) je umjetnost oplemenjivanja vitalne energije izvođenjem laganih pokreta i tehnika koje objedinjavaju disanje, zvuk, vizualizaciju i samomasažu. Često ga nazivaju i „Feng Shui za tijelo“ ili „kineska yoga“. Qiqong nije samo fitness nego je vještina unutrašnjeg liječenja.  

Riječ Qiqong je derivirana iz dva kineska karaktera. Prvi, Qi (či), predstavlja našu vitalnu energiju, životnu snagu ili disanje.  Qi je energija koja pulsira kroz sve žive stvari, sila koja prolazi između nas i naših voljenih ili varnica koja materijalizira dobru ideju.

Druga, qong (kung) znači vježbanje, praksa ili oplemenjivanje. Dakle Qiqong je oplemenjivanje vitalne energije i sile koja pokreće sva živa bića.

Usvajanjem i vježbanjem vještina Qiqonga dolazi do nesmetanog protoka Qi ne samo kroz dijelove tijela koje pokrećemo vježbama Qiqonga nego kroz cijelo tijelo. Osnažen i izbalansiran vježbanjem naš Qi čuva naše zdravlje i čini nas spremnim za kretanje čitav život. Samim tim, naš kvalitet života u starosti se ne mjenja.

Vježbe Qiqonga objedinavaju borilačke vještine, medicinsku svrhu i duhovnost. Dakle kroz Qigong poboljšavamo držanje, tehnike disanja i koncentraciju. Neke od vježbi povećavaju Či, podstiču njegovo cirkuliranje  u svrhu pročišćavanja organizma i njegovo iscjeljivanje. Vježbanje Qigong-a varira po stilovima od blagih i nježnih pokreta Tai Chi-ja do snažnih i moćnih Kung Fu-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Starenjem naše tijelo se mijenja. Te fizičke promjene izazivaju i hronične promjene u našem zdravlju i nerijetko dovode do depresije.  Naši hormoni se mijenjaju također, te dolazi do smanjenja energije u tijelu i do nedostatka seksualne želje.

20170208_155609[1]

Permanentnim prakticiranjem Qiqonga proces starenja se može reducirati. Snaga Qi-ja je nevjerovatna. Pored mnogih benefita u tjelesnom smislu, vježbanjem Qiqonga reduciramo stres, izgrađujemo izdržljivost, povećavamo vitalnost i ojačavamo imunološki sistem. Čak i kratko vrijeme posvećeno Qiqongu daje nam hrabrosti i moralne čvrstine da se fokusiramo na naše ciljeve i dostignemo ih. Također, razvija intuiciju i smiruje misli.  Istraživanja o uticaju Qigonga  na smanjenje krvnog tlaka potvrđuju da je veoma efikasan i na poboljšanju rada kardiovaskularnog i respiratornog sistema te cirkulacije. Dakle, vježbanje  tri puta sedmično smanjuje krvni pritisak.

Dugoročno gledano Qiqong će pomoći u uspostavljanju veze između tijela, uma i duše što u konačnici predstavlja najveću korist koju vam ovaj sistem tjelovježbe donosi. Kad su ova tri aspekta integrirana, ohrabruje nas da pozitivno posmatramo život, pomaže da eliminiramo štetne stavove i ponašanje. Također, stvara  izbalansiran životni stil koji sam sobom donosi harmoniju, stabilnost i radost.

PROČITAJTE JOŠ:  Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Mogu ga prakticirati vrhunski sportisti, djeca i građani starije dobi. Nije ograničen godinama niti morfološkim statusom. Dostupan je svima. Ako smo prihvatili jogu, akupunkturu i liječenje čajevima, zašto ne bismo dali priliku i Qiqongu. Tjelovježba je uvijek dobar izbor.

Dakle, Qigong nije panacea ali je zasigurno veoma efikasan sistem tjelovježbe koja za svrhu ima  zdravstvenu zaštitu pojedinca koji upražnjava ovaj vid tjelesne  kulture. Mnogi medicinski radnici preporučuju prakticiranje ove drevne kineske vještine kao važnu formu alternativne medicine.

Kako vježbati Qiqong

Qiqong je  najbolje prakticirati svaki dan, ali je i tri puta sedmično zadovoljavajuće. Ne zahtjeva specijalno opremljen, niti veliki prostor. Također, ne zahtjeva mnogo vremena. Dvadeset minuta dnevno uz vježbanje Qiqonga promjenit će vam život i poboljšati vašu vitalnu energiju.

Piše: , magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+387 61 710 158

Više od istog autora na ovom linku

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...