Tri pravila za dobijanje i održavanje zdravog i lijepog tijela

- Advertisement -

Održavanje zdravog i lijepog tijela je životna investicija Lijepo razvijeno i mišićavo tijelo uvijek je bilo predmet divljenja.

Danas, više nego ikad kulturi tijela se daje sve više pažnje. Skladno, proporcionalno i lijepo definisano tijelo postaje potreba.

Razmišljanja kako je bolje biti debeo nego mršav stvar su prošlosti. Međutim, ni razmišljanju, kako ne možete biti nikad dovoljno mršavi nema mjesta u svijetu gdje se poštuje ne samo lijepo i mišićavo tijelo, nego također i funkcionalno.

Tijelo koje će vas služiti godinama, mora biti imperativ. Ulaganje u vlastito tijelo je životna investicija. Koliko god bili mladi godine će doći brže nego što možete  i pretpostaviti. Zdravi zglobovi, kosti i vaša kičma baždareni su da vas s uspjehom nose kroz život 70 – 80 godina ali s vašom optimalnom težinom. Svaki komad sala na vašem tijelu dokaz je da se hranite više nego što vam treba.

Svaki višak kilograma u odnosu na vašu idealnu težinu predstavlja prijetnju vašem zdravlju, skeletu, samopouzdanju i skraćuje funkcionalni rok trajanja.

Dakle, održavanje zdravog i lijepog tijela nećete moći ostvariti bez određenih promjena vašeg životnog stila. Te promjene su u stvari uvođenje određenih pravila koja su teški napad na vaš komfor i vašu udobnost.

Sebastian Wolny/Red Bull Content Pool
Sebastian Wolny/Red Bull Content Pool

Kad bih dobio marku za svakog klijenta koji je  ušao u program pun elana, motivisan i posvećen cilju koji je  sebi zadao (a to je da izgubi koji kg jer se približava ljeto, uske  majice, haljine i suknje) i odustao, ja bih bio milioner.

Održavanje zdravog i lijepog tijela: postavite ciljeve

Kad postavljate sebi ciljeve, neka budu realni i neka budu posvećeni vašem zdravlju a ne željom da izgledate kao retuširani walking dead modeli iz modnih magazina. Realan cilj predstavlja i gubljenje pola kilograma sedmično. Godina ima 52 sedmice i lako je izračunati da na godišnjoj bazi to znači 26 kg manje. Izbacite proizvode od  bijelog brašna, šećera i smanjite unos kuhinjske soli i to je tih 26 kg laganih.

Promjene koje ste voljni uvesti u vaš život za održavanje zdravog i lijepog tijela su u stvari tri pravila ponašanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Saobraćajna nesreća na Dolac Malti: Automobil se zabio u tramvajsko stajalište

Kad ste se već odlučili na promjenu životnog stila i odreći se vlastite udobnosti zarad zdravlja,  prvo pitanje koje treba da postavite sebi je da li ste spremni posvetiti se i promjeni u  načinu prehrane. Ukoliko odgovorite potvrdno, znači da ste tek na ulaznim vratima hodnika beskrajne tegobe i dok hodite njime nailazite na stotine klopki, mamaca koje vaš najopasniji neprijatelj postavlja. Taj neprijatelj – to ste vi sami sebi. Mrski neprijatelj koji zna sve vaše slabosti i mane. Prvoklasni manipulator i varalica.

Održavanje zdravog i lijepog tijela: napravite plan prehrane

Ta teška i tegobna pravila su:

  1. Odgovornost i disciplina

Ovo pravilo zahtjeva dosljednost u svemu a posebno po pitanju ishrane. Jednostavno nemate opcije nego da napravite plan prehrane i raspored obroka koji će odgovarati vlastitoj individualnosti. Planiranje i  stvaranje integralnog sistema koji funkcioniše je esencijalni zadatak. Takav sistem omogućava  vam da planirate unaprijed i budete odgovorni i disciplinovani kako bi dugoročno bili uspješni. Hrana ne predstavlja zadovoljstvo nego pogonsko gorivo koje će vam omogućiti da postignete uspjeh, dugoročno gledano.

Dakle,  treba da imate svaki obrok dobro isplaniran. Taj obrok treba da sadrži 1-2 porcije nemasnog mesa, 1 porciju povrća (što šarenije to bolje) ili voća i odgovarajuću količinu „zdravih“ masti.

Svi obroci uglavnom bi trebali da sadrže sporo probavljive vlaknaste ugljene hidrate kao što su na primjer smeđa riža ili zob.

Plan ishrane koji treba da slijepo slijedite i bez pogovora mora direktno uticati na sveukupno zdravlje. Danas, naš život se odvija pod punim gasom i obzirom na pretrpane  kalendare i vrlo malo slobodnog vremena koje imamo moramo imati fleksibilne planove ishrane u kojima će tokom dana unijeti sve ono što njihov organizam čini spremnim i zdravim. „Sorry, but no excuses“. Ako je plan ishrane fleksibilan to ne znači da smijete izbacivati obroke. Možete ih nadomjestiti ili pomjeriti za kratak vremenski period

  1. Prehrana sukladna aktivnostima

Aktivnosti kojima ste  okupirani diktirat će vam plan prehrane. Različiti aktivnosti imaju različite  energetske zahtjeve. Ako se rekreacijski bavite nekim sportom, ne može imati prehranu kao osoba koja uglavnom radi uredski posao. Također, postoje i drugačiji energetski zahtjevi i tokom godine, odnosno godišnjih doba. Dakle, recept bi bio „pojedi ono što sagoriš tokom dnevnih aktivnosti“. Zašto je to bitno? Ukoliko propustite da napunite vaše  tijelo u energetskom smislu nivo šećera u krvi mogao bi biti nizak, direktno utičući  na koordinaciju, izdržljivost i koncentraciju.

PROČITAJTE JOŠ:  Blažić slao jezive poruke: Idem da pravim masakr

Održavanje zdravog i lijepog tijela: izbjegavajte hranu na kojoj piše “fitness”

  1. Jesti pravu hranu

Ukoliko ne uzimate hranu u nutritivnom  smislu  vrijednu, vaše tijelo neće moći da izdrži novu sesiju napora izazvanih dnevnim aktivnostima. Ukoliko imate neke od sportskih aktivnosti tokom sedmice, iz vlastitog iskustva savjetujem vam da uzimate pravu hranu a ne hranu na čijem pakovanju piše fitness ili napitke prepune elemenata koji od poveznice sa sportom imaju samo odštampan fintess na ambalaži. Također, čokoladice  ili pločice, takozvani „fitness bar“ nisu baš iskreno namjenjeni sportašima. Čast izuzecima naravno. Moramo konačno shvatiti važnost hrane bogate nutrijentima koji čine vaš organizam „zdravim“ i kako ti nutrijenti utiču na vaše svakodnevne aktivnosti. Takozvana sportska hrana koju možete nabaviti u marketima je uglavnom lošeg kvaliteta. Čast izuzecima, međutim, integralni keksići koje sam nalazio u našim marketima su puni prostih šećera.

Ukoliko izaberete hljeb od cjelovitog zrna umjesto bijelog ili uzmete vrećicu u kojoj se nalazi miks badema,lješnjaka i drugih sjemenki (ne pojesti kesicu čitavu odmah) umjesto čipsa napravili ste pravilan izbor. U današnje vrijeme kad se o prehrani zna više nego ikad, sramota je imati loše prehrambene navike.

Posvetite malo vremena pravljenju plana ishrane i bit ćete korak ispred. Šta čekate, zar niste već počeli? Budite zdrava osoba, a ne pacijent!

Piše: , magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Ukoliko želite besplatan plan ishrane možete ga kontaktirati na telefon +387 61 710 158 ili na email sd.semperparatus@gmail.com

Više od istog autora na ovom linku

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...