Blog

Urednik na tabletama: Neumoljivo i varljivo. Brojke, brojke, brojke…

0
New York, ilustracija
New York, ilustracija

‘Brojke su neumoljive’ reći će zadrti statističari o ne baš zanimljivom poslu kojim se bave. ‘Brojke su varljive’ reći će oni sumnjičavi, koji baš ne vjeruju pukoj statistici i vode se sportskim iznenađenjima, primjerice kada neka nogometna momčad ima veći posjed lopte, više pretrčanih kilometara, više kornera, više dodavanja, više izravnih udaraca prema golu od protivnika…, pa na kraju izgubi!

To je naprosto dokaz da su brojke varljive i da statističari, pa i ekonomisti ‘valjaju šupljake’. Jer da su ‘brojke neumoljive’ Bosna i Hercegovina bi u mnogočemu bila prva u svijetu. Posebno u gospodarskom rastu.

BiH valjda ima oko 3,5 milijuna stanovnika. Kažem valjda jer su ‘brojke varljive’, baš kao i posljednji popis. Na 3,5 milijuna stanovnika BiH ima tri člana Predsjedništva, 42 zastupnika u Parlamentu BiH, 98 zastupnika u Parlamentu FBiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 14 izaslanika u Domu naroda BiH, 58 zastupnika u Domu naroda FBiH, 14 različitih vlada, 168 ministara, 131 načelnika, 10 gradonačelnika i 3136 vijećnika.

Preuzimam odgovornost za moguće greške jer ‘brojke su varljive’, a i nisam ih detaljno provjeravao (slično popisu stanovnika BiH).

New York ima oko 8,5 milijuna stanovnika, dakle skoro 2,5 puta više od BiH, ima jednog gradonačelnika, pet pomoćnika gradonačelnika i 51 vijećnika.

LIFE:  UDO: Čovjek, svemir, energija... 

Možda bi ovaj tekst trebao ovdje završiti jer i samo nabrajanje će svakome tko je imalo pri pameti rasvijetliti u čemu se krije ‘tajna’ bosanskohercegovačkog ‘uspjeha’. Naravno, i za usporedbe se može reći da su ‘varljive’, pa će se sigurno naći i oni koji će reći da su New York i BiH neusporedivi. U neku ruku, takvi su u pravu. I nismo usporedivi.

Sportskim rječnikom rečeno ‘oni imaju udarnih 11’, a mi ‘širu klupu’. Međutim, ‘mi smo posebni’. Najviše po tome da kod nas važe oba pravila – da su brojke neumoljive i da su brojke varljive (popis, izbori, prosječne plaće, potrošačka korpa…). A kada je tako onda je društvo (k)varljivo. Iznenađenja, kao u sportu, naprosto nisu moguća…, jer su brojke ‘neumoljive’. Možemo ovako u krug…, začarani krug.

Doza optimizma? Nogometnim riječnikom rečeno ‘nadamo se da će protivnik imati slab dan’, ‘niko nam ne može oduzeti pravo da se borimo'… ‘nada umire zadnja'…s

Ne znam…, moje je samo da teniram, trener će na kraju odlučiti.

Piše: Urednik na tabletama – Decortin, Metotrexat, Acipan, Vitamin D… Šaljiv, markantan, osrednje pametan (tako kažu), ne stari (tako kažu), ne baš popularan novinar (lažu), podstanar (ne lažu)…

 

Facebook komentari

Ko je brži? Rally automobil protiv MTB bicikla na brdskoj stazi

Prethodni članak

Nogometna reprezentacija BiH u prijateljskom meču remizirala protiv Turske

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Komentarisanje nije moguće.

Još u rubrici Blog