Vaše tijelo radi kao mašina, u kakvom je stanju?

- Advertisement -

fitness

Definicija fitnessa je „stanje vašeg tijela u kojem ono najbolje funkcioniše i izgleda“. E, sada kada znate definiciju zapitajte se u kakvom je stanju vaše tijelo. Za većinu to bi značilo ostati zdrav što je duže moguće. Vidite, vaše tijelo je dizajnirano da radi kao mašina. Ukoliko održavate i vodite računa o svakom dijelu mašine cijela mašina će raditi najbolje što može.

Na primjer vaš auto, ukoliko je dobro i redovno održavan trajat će vam godinama. Međutim, ukoliko ne mijenjate redovno ulje i ne održavate ga, skratit ćete mu vijek trajanja. Isto možemo reći i za naše tijelo – mašinu.

Fitness je neophodni i nezaobilazni dio života i to nije nešto s čim biste se trebali boriti i mrziti ga. Činjenica je da on zadire duboko u našu udobnost  i naše navike i izaziva našu lijenost.

Na žalost, u većini slučajeva lijenost pobijedi, ali bude dobrano uzdrmana jer svaki put kada nas fitness izazove mi postajemo svjesniji naših loših navika i spremniji na promjene. Naša svijest se mjenja. I strah od bolesti pomaže u prihvatanju fitnessa kao dragog saborca u borbi za funkcionalan organizam.

Kada ste bili u dobi od tri godine i kada su vas učili da perete zube, vjerovatno ste to mrzili. Ali, jednom kada ste naučili da perete zube postalo vam je rutina i navika o kojoj ne razmišljate danas. Dakle, sve što treba da uradite jeste da stavite fitness na prvo mjesto vaših dobrih navika. Tako bi uradio pametan čovjek.

Snaga volje

To je nešto što jednostavno morate uraditi.

Ukoliko se, ipak, odlučite da promjenite nešto u vašem životu i najzad na mala vrata i preko volje ugurate fitness u vaše živote naći ćete milion razloga da to ne uradite. Tvrdit ćete da je postati fit izuzetno teško i da se jednostavno ne možete odreći stvari koje volite. To jednostavno nije istina.

Ustvari činjenica je da, ako imate snagu volje da spasite vaš život žrtvujući par sedmica, vidjet ćete da je ovladati vještinama fitnessa veoma lako. Kao što ste ovladali pranjem zuba u dobi od 2-3 godine. Vaš prvi cilj je da odredite u kakvom se stanju nalazi vaše tijelo. Ne brinite, ne boli ali može uzdrmati ego.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon presude za zločine u Višegradu: Zločinac Spasojević nije pronađen na adresi

Dakle, bacite pogled na vaše tijelo. Šta vidite? Ukoliko ste nesretni sa bilo kojim dijelom tijela vi postajete svjesni da baš taj dio tijela može biti u opasnosti od mogućeg oboljenja.

Evo nekoliko pitanja koja bi svako trebao postaviti samom sebi a koja daju odgovor na stanje vaše tjelesne forme pa i zdravlja u cjelini.

–       Ima te li bolove u dijelovima tijela kojima ne znate uzrok?

–       Ima te li odjeće koja ne pristaje pojedinim dijelovima vašeg tijela?

–       Da li izbjegavate tjelesne aktivnosti zato što znate da ih ne možete izvesti?

–       Jeste li nesretni zbog izgleda vašeg tijela?

–       Izbjegavate li se pogledati u ogledalo?

–       Je li vam rečeno od strane vašeg doktora, rodbine i prijatelja da razmislite o stanju vašeg tijela.

Ukoliko jeste, trebate shvatiti da morate napraviti neke promjene u vašem životu.

Postoji nekoliko alata koji se koriste da se odredi vaše trenutno zdravstveno stanje.

–       Vaš krvni pritisak: za odrasle vrijednosti bi se trebale kretati između 120 do 139/80 do 89.

–       Body Mass Index: To je procenat tjelesnih masti u vašem tijelu. Što su vrijednosti više to veći rizik po vaše zdravlje.

–      Idealna težina: u poređenju sa visinom i tjelesnom strukturom.

Ovo su tri ključna elementa koja će vam dati brzi odgovor u kakvom se stanju nalazi vaše tijelo. Najgore je što nemate rezervno.

Međutim postoji još nekoliko informacija koje nam govore o stanju našeg tijela.

–       Struk: indikator lošeg stanja i potencijalnog rizika u kojem se nalazi vaše tijelo. Što je struk širi to je rizik za zdravlje veći. Ukazuje na potencijalne srčane tegobe. Mast koja se nakupila u tijelu uzrokovat će teškoće u radu svih vaših organa.

–       Vaši bubrezi, vaša pluća i srce su u režimu rada koji je pod stalnim pritiskom masnoća. Na kraju masnoća oko struka je vjerovatno nešto što će vas vremenom ubiti ukoliko ste preteški. Nema lakšeg načina da se ukaže na opasnost od prekomjerne težine.

PROČITAJTE JOŠ:  Od 15. marta zaključavaju" se cijene 60 proizvoda u FBiH

Popričajte s doktorom

Ukoliko ste najzad shvatili i odlučili da krenete u bitku za zdravlje, fitness počinje sa:

–      Popričajte s doktorom o vašem cjelokupnom stanju. Izmjerite pritisak, broj otkucaja srca, utvrdite da ste dovoljno zdravi da bi počeli raditi na poboljšanju vašeg zdravlja kroz sprovođenje dijeta i vježbanja.

–      Izvagajte se na dobroj kućnoj vagi. Uradite to odmah ujutro i nek vam to bude prva stvar koju ćete uraditi nakon što se vratite iz toaleta a prije doručka. Ovako ćete se vagati svaki put kad vam zatreba.

–       Izračunajte vaš BMI. Ovo vam je prvi indikator opasnosti u kojoj se nalazite.

–      Izmjerite struk. Biće vam pokazatelj  gubitka težine i ukupnog napretka.

–       Postavite ciljeve i odredite prioritete. Odredite šta trebate održavati, šta poboljšati i na čemu raditi prvo.

Sada imate parametre po kojima se trebate naučiti ponašati. Ukoliko ste shvatili šta sam vam htio reći, na pola ste puta. Nije mi cilj da vas prepadam niti želim to. Ali morate shvatiti da godine stižu trčeći, a naše je tijelo sve izmučenije. Što prije to shvatite to manje rizika po vas. Vi treba da promjenite stav i navike a za sve ostalo tu je „Semper Paratus“. Vidjeti vas zdrave, neprocjenjivo je….Možete nas kontaktirati na telefon +387 61 710 158 ili putem maila sd.semperparatus@gmail.com.

Piše: Samir Zečević, magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener

Vezani sadržaj istog autora: 

ISTEZANJE I ROTACIONE VJEŽBE

KAKO SE ODREĐUJE INTENZITET VJEŽBANJA

SHAKE – MALI OBROCI I ZDRAV ŽIVOT

CELULIT – VRSTE I UZROCI

TRANSVERSUS ABDOMINIS I BOLOVI U LEĐIMA

PRESTANITE KUPOVATI LAŽNE SUPLEMENTE ČAROBNIH MOĆI  – HODAJTE!

HRANA KAO GORIVO TJELESNIH AKTIVNOSTI

I NAKON SVEGA FITNESS…

JOB DESCRIPTION I KOMPETENCIJE “LIČNOG TRENERA”

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...