Vrijeme je za malo reda

- Advertisement -

Naše govorno područje broji preko 15 miliona stanovnika i tako gledano, činimo solidno tržište. Uvođenjem reda možemo samo imati koristi, jer što je manje nepoznanica manje je prostora za manipulaciju. Kada učinimo taj korak, moći ćemo se mjeriti sa velikim evropskim državama i tek tada će balkanski rap dostići svoj potpuni  vrhunac.

Frenkie

Za Muški Portal piše: Frenkie

Nedavno smo se u intervjuu za hrvatski muzički portal Music-box dotakli regionalne hip-hop scene. Pitanje o „situaciji na sceni“ padne skoro u svakom razgovoru pa tako i ovaj put.

Bilo bi zanimljivo prelistati stare intervjue i pogledati kako se moj odgovor mijenjao tijekom godina. Kao ekipa koja smo u BiH bili među pionirima ove muzike, pa sve do danas ostali aktivni, pamtimo razne uspone i padove.

Od teških početaka, pa do eksplozije nakon Edinog prvog albuma, godina konstantne turneje, do zatišja i pada, pa do ponovnog rasta i sve do danas, kada imamo svojevrsni bum domaćeg hip-hopa.

Stvarno je teško ne primijetiti i ne priznati da se trenutno nalazimo u jednom od najboljih trenutaka za domaći hip-hop. Balkanska hip-hop scena je jako šarena. Od novih trap stilova, starog zvuka, pa do miješanja našeg žanra sa drugim, za svaki ukus se može naći nešto, i za svakog izvođača ima prostora.

Regionalno se održavaju brojni koncerti, na svim festivalima možemo vidjeti domaće rap izvođače, a o pregledima i popularnosti na društvenim mrežama da ne pričamo.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Muškarac na šetalištu izvukao pištolj pa pucao sebi u stomak

Hip-hop najpopularniji

Hip-hop je dostigao veliku popularnost i može se zaključiti da uz turbo-folk trenutno čini najpopularniji muzički žanr.

I na globalnom nivou se dešava identična stvar. Popularni muzički časopisi Billboard i Rolling Stone su nedavno hip-hop proglasili najprodavnijim i najuspješnijim muzičkim pravcem u svijetu.

Nakon početka u osamdesetim hip-hop je po prvi put pretekao rock ‘n roll i zauzeo tron. Kada pogledamo Evropu, u državama kao što su Francuska i Njemačka, rap je odavno broj 1.

Skoro svako hip-hop izdanje u prvoj sedmici objave skače na prvo mjesto top lista i svaki izvođač bilježi velike uspjehe. Mnogi od njih dobivaju platinaste ploče samo na osnovu streaminga.

Međutim, ono što nama na Balkanu u odnosu na Zapad nedostaje je poslovna uređenost. Tradicija kupovine muzike, bilo u fizičkom obliku ili online, skoro ne postoji.

Online streaming servisi se slabo koriste a mnogi od njih zaobilaze Balkan. Također nam nedostaje zvanična institucija koja prati i bilježi prodaju. Jer, jedno su pregledi na YouTubeu, a drugo kupljen album. Mi smo bili iznenađeni kada smo dobili uvid u brojke našeg zadnjeg albuma i vidjeli koliko se to u državama Evropske Unije sluša.

Za našu dijasporu je postalo normalno da jednim klikom album nabave na Google playu, iTunesu ili slušaju na Deezeru i Spotifyu, dok se za naše slušaoce na Balkanu sve svodi na YouTube. Iako se od YouTubea može zaraditi, vjerujem da svi muzičari zbog nekorištenja ostalih platformi godišnje gube solidnu zaradu. Ako se cijeli naš region kreće ka Zapadu i zakone prilagođava Evropskoj Uniji, moraće kad-tad na red doći i muzička industrija. Vjerujem da taj proces zahtjeva angažman i muzičara i publike. Obostrano učenje, takoreći.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Dalmaciji: Djed spolno zlostavljao maloljetnu unuku

Promjena neizbježna

Ako je balkanski hip-hop bio godinama predvodnik raznih trendova i u poređenju sa ostalim žanorvima uvijek bio jedan korak ispred, zašto promjenu ne bi uveli i na ovom polju?

To za nas znači odricanje i da se albumi ne pojavljuju više na YouTubeu, nego na zvaničnim serivisima. Sa tim izvođači gube puno, jer današanja percepcija slušalaca je, ukoliko album nije na YouTubeu onda nije ni izašao, i plus – ko će sada učiti klince da moraju skinuti neku aplikaciju i tamo slušati pjesme.

To jeste duži proces i promjena se ne može desiti preko noći, ali ja mislim da je ta promjena neizbježna. Potencijal Balkana su prepoznale i velike firme, kao Google, koji je otvorio svoje sjedište u Beogradu, a za Spotify se već neko vrijeme govori kako će uskoro stići i kod nas.

Naše govorno područje broji preko 15 miliona stanovnika i tako gledano, činimo solidno tržište. Uvođenjem reda možemo samo imati koristi, jer što je manje nepoznanica – manje je prostora za manipulaciju. Kada učinimo taj korak, moći ćemo se mjeriti sa velikim evropskim državama i tek tada će balkanski rap dostići svoj potpuni  vrhunac.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...