Cool Stuff

C-FACE: Pametna maska, spaja se na pametni telefon ili tablet

0
C-FACE: Pametna maska, spaja se na pametni telefon ili tablet, Life.ba

Prekrivanja lica i nošenje maski praksa je danas, a nagovještaji su da će biti norma i u doglednoj budućnosti. Zato kompanije širom svijeta nastavljaju s inovacijama, a veliki interes probudio je patent firme Donut Robotics sa sjedištem u Tokiju.

Oni su razvili prvu pametnu masku na tržištu, C-FACE, izrađenu od bijele plastike koja se putem Bluetooth-a spaja na pametni telefon ili tablet.

C-FACE: Pametna maska, spaja se na pametni telefon ili tablet, Life.ba

Osim zaštitne uloge od virusa COVID-19, maska se uklapa u standardnu ​​masku, koja se može staviti i preko nje, za one koji bi željeli dodatnu sigurnost, a ujedno posjeduje i super “pametne performanse”.

Naime, ona može pretočiti govor u tekstualne poruke, upućivati ​​pozive ili pojačati glas korisnika maske. Ono što masku čini pak posebnom je njena jezična tehnologija koja omogućuje tačan prevod u realnom vremenu na osam jezika – japanski, engleski, korejski, kineski, francuski, španjolski, vijetnamski i tajlandski. Osoba koja je nosi može koristiti opciju prevoda na način da se izgovorene riječi pretvaraju u tekst na ekranu pametnog telefona ili tableta.

LIFE:  Mandić: Zahtijevam da se aktiviraju svi raspoloživi resursi i kapacitete za laboratorijsku dijagnostiku koronavirusa u FBiH

Prvih 5000 C-FACE pametnih maski isporučuje se ove jeseni japanskim kupcima, a potom kupcima u SAD-u, Kini i Evropi. Po cijeni od 40 dolara mogu se i naručiti na sajtu kompanije, ali isporuka ne može biti prije septembra.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *