C-FACE: Pametna maska, spaja se na pametni telefon ili tablet

- Advertisement -

Prekrivanja lica i nošenje maski praksa je danas, a nagovještaji su da će biti norma i u doglednoj budućnosti. Zato kompanije širom svijeta nastavljaju s inovacijama, a veliki interes probudio je patent firme Donut Robotics sa sjedištem u Tokiju.

Oni su razvili prvu pametnu masku na tržištu, C-FACE, izrađenu od bijele plastike koja se putem Bluetooth-a spaja na pametni telefon ili tablet.

Osim zaštitne uloge od virusa COVID-19, maska se uklapa u standardnu ​​masku, koja se može staviti i preko nje, za one koji bi željeli dodatnu sigurnost, a ujedno posjeduje i super “pametne performanse”.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice: Sa šlepera pao držač trupaca na automobil

Naime, ona može pretočiti govor u tekstualne poruke, upućivati ​​pozive ili pojačati glas korisnika maske. Ono što masku čini pak posebnom je njena jezična tehnologija koja omogućuje tačan prevod u realnom vremenu na osam jezika – japanski, engleski, korejski, kineski, francuski, španjolski, vijetnamski i tajlandski. Osoba koja je nosi može koristiti opciju prevoda na način da se izgovorene riječi pretvaraju u tekst na ekranu pametnog telefona ili tableta.

PROČITAJTE JOŠ:  Operativna akcija "Kalish": U Travniku nađena velika količina droge

Prvih 5000 C-FACE pametnih maski isporučuje se ove jeseni japanskim kupcima, a potom kupcima u SAD-u, Kini i Evropi. Po cijeni od 40 dolara mogu se i naručiti na sajtu kompanije, ali isporuka ne može biti prije septembra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...