DogađajiLife news

Grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni”: Trajna zabrana gradnje mHE naš je jedini zahtjev

0
Grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni”: Trajna zabrana gradnje mHE naš je jedini zahtjev, Life.ba

MOSTAR – Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni”, okupljena oko mještana naselja Buna, južno od Mostara, predala je predsjedniku mostarskog Gradskog vijeća Salemu Mariću Inicijativu kojom traže izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacijskog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez čekanja usvajanje novog Prostornog plana.

“Naša inicijativa odnosi se upravo na žurno brisanje te dvije mHE iz postojećeg Regulacijskog ili Prostornog plana Grada Mostara. Ako uz to Agencija za vode Jadranskog sliva odbije zahtjev investitora za izdavanje prethodne vodne suglasnosti, mi smo na najboljem putu trajno zaštititi rijeku Bunu od izgradnje mHE, a samim time i svoje domove“, poručio je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji u Mostaru član neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni” Miroslav Barišić.

Problemi

Kako je pojasnio, Zavod za prostorno uređenje je planirao brisanje mHE tek pri izradi novog Prostornog plana, za koji nema ni naznaka da bi se uskoro mogao naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća.

“Do tada bi investitor, obzirom na postojeći Regulacijski, tj. Prostorni plan, i činjenicu da su mHE još uvijek u njemu ucrtane, imao zakonsku mogućnost ishodovati potrebne dozvole“, ukazao je Barišić i podsjetio da, prema Poslovniku o radu Gradskog vijeća, predsjednik Vijeća inicijativu prosljeđuje gradonačelniku, koji se u roku od 30 dana mora izjasniti o njoj, a rok može biti i kraći u slučaju da Vijeće odluči da se o tome ne raspravlja. Podsjetio je i da je Agencija za vode Jadranskog mora Mostar organizirala usmenu raspravu povodom zahtjeva investitora za izdavanje prethodne vodne suglasnosti na koju je, među ostalim, pozvan i Grad Mostar, čiji se predstavnik nije odazvao niti je odgovorio na zahtjev Agencije za dostavljanje određene dokumentacije.

LIFE:  Lavanda mirisna ljepotica mediterana, ukras hercegovačkih bašči

Čekanje

“Trenutno se čeka rješenje Agencije hoće li, protivno zaključku Gradskog vijeća Grada Mostara, udovoljiti zahtjevu investitora ili će konačno zaštiti interese mještana Bune“, naveo je Barišić te još jednom pozvao sve odgovorne koji odlučuju u cijelom ovom procesu, pri tome misleći na rukovoditeljicu sektora za izdavanje vodnih akata Ozanu Bulić, koja vodi predmet, da ne izda zatraženu suglasnost, a na gradonačelnika Mostara Marija Kordića da se pozitivno izjasni o inicijativi i kroz zakonsku proceduru naloži brisanje mHE iz aktualnog Regulacijskog, tj. Prostornog plana.

“Svaka odluka ubuduće potpisana u korist investitora će biti kazneno djelo“, upozorio je Barišić te pozvao stranke na vlasti i gradske vijećnike da svojim glasom podrže njihova nastojanja da trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE jer će im, kako je kazao, u suprotnom na Općim izborima glasovati pojedinac, a ne građani Bune.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like