Najava događaja, gdje ići, šta raditi, i šta gledati

- Advertisement -

NOVI FILMOVI na repertoaru Cinema City-a od 04.10. – 10.10.2018

VENOM 3D

SVJETSKA PREMIJERA

Originalni naslov: Venom
Redatelj: Ruben Fleischer
Uloge: Tom Hardy, Riz Ahmed, Michelle Williams…
Žanr: Akcija, horor, SF

Trajanje: 112 min

Sinopsis

Kada lik Eddiea Brocka u svojem novinarskom istraživanju postane domaćinom izvanzemaljskog stvorenja on postaje Venom. Izvanzemaljski simbiot potpuno ga obuzima i oduzima mu slobodnu volju. Pravila sada netko drugi određuje, svako opiranje je uzaludno. Njih dvoje postaju jedno, postaju Venom – najpoznatiji antijunak za kojeg nećete znati trebate li ga se bojati ili će vas spasiti.
Lik Venoma osmislio je 1988. g. pisac David Micheline, te crtači Todd McFarlane i Mike Zeck. Venom je izvanzemaljski simbiot, kojem je potreban čovjek kako bi preživio no zauzvarat čovjek dobiva nevjerojatne moći. Iako je lik Venoma prvotno bio zamišljen kao negativac, on kasnije, u određenim verzijama, postaje tzv. antiheroj a zatim gotovo i pravi heroj.

KUĆA MAGIČNOG SATA

ČAROBNA AVANTURA U REŽIJI ELIJA ROTHA

Originalni naslov: The House with a Clock in Its Walls
Redatelj: Eli Roth
Uloge: Jack Black, Cate Blanchett, Owen Vaccaro…
Žanr: Komedija, obiteljski, fantazija

Trajanje: 104 min

Sinopsis

Desetogodišnji Lewis Barnavelt počinje živjeti sa svojim ujakom u staroj i tajanstvenoj kući. U toj je kući prije njih živio bračni par koji je pokušao uništiti svijet. Neposredno prije smrti, izradili su sat koji je skriven unutar zidova, a svaki njegov otkucaj označava da je apokalipsa sve bliže. Vrlo brzo će se ispostaviti da je i Lewisov ujak vještac i dječak će se naći okružen magijom i opasnošću, pogotovo kada otkrije sat unutar zidova kuće koji je kreiran da prizove sudnji dan…

ZVIJEZDA JE ROĐENA

SVJETSKA PREMIJERA

Originalni naslov: A Star Is Born
Redatelj: Bradley Cooper
Uloge: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott…
Žanr: Drama, glazbeni

Trajanje: 135 min

Sinopsis

Radi se o pravom autorskom djelu Bradleyja Coopera – on ga je, naime napisao, režirao te u njemu glumi i pjeva. Film je napravljen prema klasičnoj priči iz 1937. godine o tragičnoj ljubavi između iskusnog glazbenika na zalasku karijere i mladoj pjevačici u usponu.

Film obiluje fantastičnom originalnom glazbom koju je pisao sam Cooper, a sve su pjesme u filmu snimane uživo…

Pogledajte i prvi trailer za historijsku dramu “Marija Stuart kraljica Škotske” (MARY QUEEN OF SCOTS), u kojem glavne uloge nose Saoirse Ronan i Margot Robbie, a koji u BiH kina stiže 7. februara 2019. godine.

Film “Marija Stuart kraljica Škotske” istražuje turbulentan život karizmatične Marije Stuart. Nakon što je sa 16 godina postala kraljica Francuske a sa 18 udovica, odbija pritisak da se ponovo uda. Umjesto udaje, vraća se u svoju rodnu Škotsku da povrati tron koji joj pripada. Međutim Škotskom i Engleskom vlada neodoljiva Elizabeta I. Obje mlade kraljice vide jedna drugu u strahu i slabosti. Rivali u moći i ljubavi, ženski regenti u svijetu u kojem dominiraju muškarci, njih dvije će morati da odluče kako da igraju igre oko braka i nezavisnosti. Odlučna da bude vladar a ne samo figura, Marija se poziva na pravo da zauzme engleski tron, prijeteći Elizabetinom suverenitetu. Izdaja, pobuna i zavjera ugrožavaju oba prijestola i mijenjaju tok historije.

Tom Hardy predvodi sjajnu glumačku ekipu u naučno fantastičnoj akciji “VENOM (3D) ne propustite pogledati i urnebesnu komediju u kojoj glavnu ulogu ima neponovljivi Kevin Hart, a za naše najmlađe smo pripremili animiranu 3D avanturu “KONDORITO: AVANTURA U SVEMIRU (3D)” od 04. oktobra u Multiplexu Ekran Zenica

 

VENOM (3D)

Kada lik Eddiea Brocka u svom novinarskom istraživanju postane domaćin vanzemaljskog stvorenja on postaje Venom. Vanzemaljski simbiot potpuno ga obuzima i oduzima mu slobodnu volju. Pravila sada netko drugi određuje, svako opiranje je uzaludno. Njih dvoje postaju jedno, postaju Venom – najpoznatiji antijunak za kojeg nećete znati trebate li ga se bojati ili će vas spasiti.

Termini projekcija svaki dan od: 
18:00 i 20:15 sati
Dodatni termini subotom i nedjeljom od: 16:00, 18:00 i 20:15 sati

VEČERNJA ŠKOLA

Komičar Kevin Hart i producenti komedije VEČERNJA ŠKOLA predstavljaju svoj veoma prepoznatljiv smisao za humor i u ovom filmu. Pratimo priču o grupi “neprilagođenih”starijih ljudi koji su primorani da završe svoje srednjoškolsko obrazovanje, kako bi mogli da nastave sa svojim životima. Urnebesne situacije u kojima će se zateći vratit će svakog gledaoca u svoje tinejdžerske dane.

Termini projekcija svaki dan od: 17:00, 19:00 i 21:00 sati

Trailer film “Večernja škola” možete pogledati na linku


KONDORITO: AVANTURA U SVEMIRU (3D)

Crtani film Kondorito predstavlja ekranizaciju najpopularnijeg stripa u Latinskoj Americi. Priča prati Kondorita i njegove drugare u ludoj avanturi punoj smijeha. U momentu kada Kondorito planira da se skrasi pored svoje djevojke Anite, njenu majku koja ne odobrava njihovu vezu, otimaju vanzemaljci. On se sa svojim drugarima udružuje kako bi se izborio za svoju buduću svekrvu, a ujedno i da spasi planetu od vanzemaljaca.

Termini projekcija subotom i nedjeljom od: 
11:00 i 13:00 sati 

Trailer filma “Kondorito: Avantura u svemiru“ možete pogledati na linku

PRVI ČOVJEK NA MJESECU (FIRST MAN)

U kinima od 11. oktobra 2018.

Režija: Damien Chazelle

Uloge: Ryan Gosling, Jason Clarke, Claire Foy, Kyle Chandler, Corey Stoll, Ciaran Hinds, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Lukas Haas

Scenario: Josh Singer

Bazirano na knjizi James R. Hansen

Žanr: Drama

Studio: Universal Pictures

Tandem redatelj – glumac, koji je možda bio i najznačajniji za veliki filmski hit “La La Land” Damien Chazelle i Ryan Gosling, ponovo su zajedno na projektu pod nazivom PRVI ČOVJEK NA MJESECU. Ovo je filmska priča o NASINOJ misiji da se čovjek spusti na Mjesec a u fokusu je Neil Armstrong u period od 1961. do 1969. godine. Film baziran na knjizi, ispričat će nam priču o velikom žrtvovanju i cijeni koja je morala biti plaćena u jednoj od najopasnijih misija ikada.

NOĆ VJEŠTICA (HALLOWEEN)

U kinima od 25. oktobra 2018.

Režija: David Gordon Green

Uloge: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Will Patton, Nick Castle, Andi Matichak, Omar J. Dorsey

Scenario: David Gordon Green & Danny McBride & Jeff Fradley

Žanr: Triler

Studio: Universal Pictures

Jamie Lee Curtis vraća se svojoj kultnoj ulozi Laurie Strode koja se nalazi u svojoj ultimativnoj borbi sa maskiranom osobom, koja je progoni već četiri decenije, od kada je uspjela da izbjegne sigurnu smrt u Noći vještica.

OVERLORD (OVERLORD)

U kinima od 08. novembra 2018.

Režija: Julius Avery

Uloge:  Wyatt Russell, Bokeem Woodbine, Pilou Asbæk

Scenario:  Billy Ray, Mark L. Smith

Žanr: akcija, horor, misterija

Veče uoči Dana D, američki padobranci iskrcavaju se iza neprijateljskih linija, kako bi odradili zadatak od suštinske važnosti za uspjeh invazije. Ali, kako se približavaju svojoj meti, shvataju da se tu dešava nešto mnogo više od nacističke okupacije sela i obične vojne akcije. Tako će se naći u borbi sa natprirodnom silom, koja je dio nacističkog eksperimenta.

SPOKOJ (SERENITY)

U kinima od 08. novembra 2018.

Režija: Steven Knight

Uloge: Anne Hathaway, Matthew McConaughey, Diane Lane, Jason Clarke

Žanr: Triler, drama

Misteriozna prošlost kapetana jednog ribarskog broda neočekivano se vraća i progoni ga. U isto vrijeme prati ga i bivša supruga, očajnički moleći za pomoć, zaljubljujući se u novu stvarnost, koja možda i nije onakva kako je ona vidi.

GRINČ (THE GRINCH)

U kinima od 22. novembra 2018.

2D i 3D – sinhronizovano i titlovano

Režija: Scott Mosier, Yarrow Cheney / Nikola Bulatović

Glasovi: Benedict Cumberbatch / Milan Tubić, Nebojša Ilić, Mina Lazarević, Zoran Kesić

Scenario: Michael LeSieur, Tommy Swerdlow, po knjjizi Dr Seuss

Žanr: Animirana porodična komedija

Studio: Universal Pictures International

Trajanje: 104 minuta

Universal Pictures i Ilumination predstavljaju nam fenomenalnu animiranu avanturu, baziranu na književnim, prazničnim klasicima doktora Seussa. GRINCH je priča o neobičnom mrzovoljnom ciniku koji kreće u misiju da ukrade Božić, a čije se srce do kraja te avanture mijenja zahvaljujući neobuzdanom duhu djevojčice koja vjeruje u Božić i čaroliji praznika. Duhovit, toplo i vizuelno očaravajući film pričat će nam univerzalnu priču o prazničnom duhu i nesavladivoj snazi optimizma.

Grinch živi usamljeničkim životom u svojoj pećini, a jedino ko mu pravi društvo je njegov vjerni pas, Maks. Pećina je prepuna izuma i inovativnih sprava koje zadovoljavanju njegove svakodnevne potrebe, a jedino kada sreće svoje komšije jeste kada ostane bez hrane i mora da ide do grada u nabavku. I svake godine, pred Božić, Grincha sve više i više nervira sve veća i svjetlija i glasnija praznična atmosfera. Kada grad objavi da je u planu ukrašavanje tri puta veće jelke nego do tada, Grinch shvata da je jedino šta mu preostaje kako bi sebi obezbijedio malo mira i tišine, da ukrade Božić. Kako bi to izveo, riješio je da se maskira u Djeda Mraza.

HUNTER KILLER – LOVAC UBICA (HUNTER KILLER)

U kinima od 29. novembra 2018.

Režija: Donovan Marsh

Uloge: Gary Oldman, Gerard Butler, Linda Cardellini

Scenario: Arne Schmidt

Žanr: Akcioni triler

Kapetan američke podmornice udružuje se sa elitnim timom američkih foka kako bi spasili ruskog predsjednika koga je kidnapovao pobunjeni general.

 

Evo još nekih događaja planiranih za petak 5.10.2018.:

OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO

SARAJEVO – 10.00 – Svečanost povodom puštanja u rad SPECT/CT aparata na Klinici za nuklearnu medicinu i endokrinologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu –  zgrada DIP-a na drugom spratu

MOSTAR – 10.15 – Obilježavanje Svjetskog dana učitelja i dodjela priznanja prosvjetnim djelatnicima – Centar za kulturu

SARAJEVO – 11.00 – Akademija – obilježavanje 55 godina djelovanja Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu , ul. Franje Račkog br. 1

ISTOČNO SARAJEVO – 11.00 – Svečanost povodom završetka izgradnje i opremanja nove Javne zdravstvene ustanove Bolnica „Srbija“.

SARAJEVO – 13.00 – Svečano otvorenje Dnevne onkološke bolnice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – u prizemlju zgrade DIP-a KCUS

SARAJEVO – Kongres Mladih evropskih biologa “Young Life Science Europe 2018” – Prirodno-matematički fakultet
– 16.45 – ceremonija dobrodošlice

ZENICA – 17.00 – Centralna svečanost povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja – Bosansko narodno pozorište

KULTURA I VJERSKE ZAJEDNICE

SARAJEVO –  10.30 – Messpresso – 58. Internacionalni teatarski festival MESS – Klub 1, ul. Branilaca Sarajeva br. 25

SARAJEVO – 18.00 i 21.00 – Internacionalni teatarski festival MESS –  Predstava “Groznica” 600 Highwaymen – Akademija scenskih umjetnosti
– 19.30 – Predstava “Bordel Ballkan” – Narodno pozorište
– 22.00 – Predstava “Welcome” Udruženje “Kontakt” – Olimpijski bazen Otoka

BANJA LUKA – 20.00 – Brodvejski hit mjuzikl – 25. takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam – Narodno pozorište RS

SPORT

BANJA LUKA – 13.30 – Pres-konferencija RK Borac m:tel – prostorije Kluba, ul. Veselina Masleše br. 15-17

TUZLA – 15.30 – Pres-konferencija FK Sloboda – stadion Tušanj, ul. Rudarska br.2

TUZLA – 16.00 – Pres-konferencija RK Sloboda Tuzla – prostorije FK Sloboda, na stadionu Tušanj

Kongres mladih evropskih biologa u Sarajevu

Kongres mladih evropskih biologa „Young Life Science Europe 2018“ bit će održan od 5. do 7. oktobra na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

To je skup studenata i profesora iz oblasti biologije: ekologije, mikrobiologije, genetike, biohemije i zoologije.

Kongres mladih evropskih biologa koji se održava svake godine okuplja učesnike iz svih evropskih država. Prošle godine ovakav skup je uspješno održan u Heidelbergu, Njemačka, a ove godine je Udruženju studenata biologije u BiH (USB u BiH) domaćin i organizator tog skupa u Sarajevu.

Održavanje tih kongresa predstavlja pokušaj udruženja i organizacija biologa na evropskom nivou da ostvare jedinstveni, cjeloviti uvid u modernu biologiju, da se potakne postavljanje odvažnijih znanstvenih pitanja te pozove sveukupna javnost na aktivnije sudjelovanje u jednoj od najvećih intelektualnih avantura današnjice – globalnog razumijevanja živoga pomoću sveobuhvatnog naučnog pristupa, te njegovog očuvanja.

Skup u Sarajevu će istovremeno pomoći promoviranju Bosne i Hercegovine i Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu te promovirati saradnju mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou; inspirisati i potaknuti studente i mlade znanstvenike na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava; uticati na omogućavanje primjenjene edukacije za studente biologije i ostale građane; promoviranje biologije, uspostavljanje surađivačke mreže u ovoj oblasti te će omogućiti uključivanje studenata biologije u BiH u procese iz ove oblasti u zemljama Evropske unije.

Podršku u realizaciji tog projekta su dali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Centar za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, saopćili su organizatori.

Konferencija Tech Hosted u Banjoj Luci okuplja IT stručnjake

Četvrto izdanje najveće multivendorske Tech Hosted by Lanaco konferencije u Bosni i Hercegovini ove se godine održava od 15. do 19. oktobra u Lanaco Tehnološkom centru u Banjoj Luci o temi “Connecting data”.

Konferencije će okupiti IT stručnjake, preduzetnike, vlasnike preduzeća, razvojne menadžere i tehnološke stručnjake koji su zainteresirani za poboljšanje poslovanja kroz prihvatanje benefita digitalne transformacije.

Adekvatno korištenje povezanih informacija u svakodnevnom poslovanju je pretpostavka za kreiranje konkurentske pozicije i uspjeha na tržištu, ocijenili su organizatori ovog skupa, dodajući da razumijevanje značaja povezanih informacija predstavlja suštinu poslovne moći početkom 21. vijeka.

Ovogodišnju konferenciju će činiti nekoliko programskih segmenata kroz koje će se obraditi Big Data, IoT, Security, GDPR, E-government.

U autentičnom formatu koji će biti definiran prisustvom najvećih brendova globalne IT industrije kao što su Microsoft, Samsung, Kaspersky, Lenovo, Oracle i brojni drugi, te mješavinom programskih blokova poput prezentacije eksperata najvećih IT kompanija, panela i studija slučaja pokušat će se zakoračiti u budućnost.

Tech Hosted by Lanaco je za postala najveća multivendorska IT konferencija u Bosni i Hercegovini, te predstavlja priliku za razmjenu znanja i iskustava, a ovogodišnja će trajati pet dana i bit će kvalificirana u tri programska bloka.

Prošlogodišnjoj konferenciji prisustvovalo je 280 učesnika koji su kroz razmjene iskustava, oplemenjeni znanjima 22 svjetski priznata stručnjaka zbog čega su organizatori napomenuli da ova konferencija predstavlja most koji spaja globalne lidere digitalne transformacije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA