Najave događaja, gdje ići i šta raditi

- Advertisement -

Otvaranje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC večeras u Sarajevu

SARAJEVO, 21. septembra – Svečanost otvaranja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC (Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival) najavljena je za večeras u Sarajevu, u Cinema Cityju, s početkom u 19.00 sati.

Festival će trajati do 25. septembra.

Večeras će ga otvoriti film iz takmičarske selekcije „Izgubljeni ratnik“ autora Søren Steen Jespersena i Nasiba Faraha. To je priča o Mohammedu, pokajniku i bivšem pripadniku Al-Shabaaba, kojeg je ta teroristička organizacija regrutovala kao mladića dok je živio u Engleskoj. Nakon projekcije filma, bit će održana sesija s pitanjima za autora.

Drugi film večeri je „Neoprošteno“ reditelja Lars Feldballe-Petersena, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija „Last Minute Cinema“. Ovo ostvarenje traži odgovor na pitanje može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću. Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnosti?

Nakon projekcije, producent će odgovarati na pitanja.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala, publiku očekuje još 21 dokumentarni film vrhunske produkcije, a selekcija se naslanja na light motiv prvog izdanja festivala „Refocus“ koji ukazuje na potrebu za vraćanjem fokusa na pojedinca.

Uporedo s projekcijama, održava se trening i radionica za mlade autore dokumentarnih filmova iz regiona koji se bave istraživačkim novinarstvom.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

NOVI FILMOVI na repertoaru Cinema City-a od 20.09. – 26.09.2018

JOHNNY ENGLISH: PONOVO U AKCIJI

SVJETSKA PREMIJERA
Originalni naslov: Johnny English Strikes Again
Redatelj: David Kerr
Uloge: Rowan Atkinson, Ben Miller, Olga Kurylenko…
Žanr: Akcija, avantura, komedija
Trajanje: 89 min

Sinopsis
JOHNNY ENGLISH – PONOVO U AKCIJI je treći nastavak priče sa Rowan Atkinsonom u glavnoj ulozi, koga ćemo ponovo gledati
kao voljenog nespretnog tajnog agenta. Nova avantura počinje kada se nakon internet napada otkriju identiteti svih tajnih
agenata u Velikoj Britaniji, ostavljajući Johnny Englisha kao posljednju nadu tajne službe. Nakon što je primoran da se vrati iz
penzije, Ingliš prvo kreće u misiju u kojoj mora da pronađe hakera koji je izvršio ovaj napad. Kao tajni agent stare škole, na
Johnny-ju je da prevaziđe izazove modernih tehnologija kako bi misija bila uspješna…

NIŠTA, SAMO VJETAR

FILM TIMURA MAKAREVIĆA
Originalni naslov: Ništa, samo vjetar
Redatelj: Timur Makarević
Uloge: Boris Glibušić, Džana Pinjo, Lina Sunden…
Žanr: Drama
Trajanje: 85 min

Sinopsis
Vedran stiže iz Malmea u prvu posjetu Sarajevu nakon 18 godina izbivanja.
Protivno njegovoj volji, Sarajevo ga mijenja. Promjena ga ne čini manje Šveđaninom, niti više Bosancem. Da li je srce tamo
gdje je dom ili je dom tamo gdje je srce? Ili je dom tamo gdje si?…

U početku, Sarah na svakom koraku nailazi na probleme vezane za Patricka, no kada joj stvorenje kao što je Patrick, uđe pod
kožu, njezin život će se početi okretati u drugom smjeru…

KIN

OD PRODUCENATA FILMA DOLAZAK
Originalni naslov: Kin
Redatelj: Jonathan Baker, Josh Baker
Uloge: James Franco, Zoe Kravitz, Carrie Coon…
Žanr: Akcija, SF
Trajanje: 102 min

Sinopsis
Priča prati bivšeg zatvorenika koji je u bijegu od federalnih vlasti, izvanzemaljskih vojnika i bande na čijem je čelu James
Franco. Jedina pomoć mu je mlađi polubrat koji se slučajno dokopao izvanzemaljskog oružja. Braći ubrzo postaje jasno da se
moraju dati u bijeg, a kao jedina zaštita dvojcu služi pronađeno misteriozno moćno oružje koje im je zadnja šansa za
preživljavanje…

STOPALIĆI

PREMIJERA 22. i 23. SEPTEMBAR
Originalni naslov: Smallfoot
Redatelj: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig
Uloge: Saša Lozar, Edo Maajka, Ana Magud, Karlo Mrkša…
Žanr: Animacija, avantura
Trajanje: 96 min

Sinopsis
Jeti ili ne, oni dolaze! Animacija za sve uzraste, o mladom jetiju koji pronađe nešto za što je mislio da ne postoji – čovjeka!
Ono što se do sada smatralo mitom, postaje stvarnost kada jeti Migo doživi susret s čovjekom. Migovo otkriće donosi mu
slavu i djevojku iz snova, ali baca svoj svijet u kaos…

Krimi triler sa Blake Lively i Anom Kendrick u glavnim ulogama “SLATKA MALA TAJNA”, film proslavljene bh. redateljke Aide Begić “NE OSTAVLJAJ ME” i animirana avantura za najmlađe “TAJNI ŽIVOT MAČAKA” na programu Multiplexa Ekran Zenica od 13. septembra

SLATKA MALA TAJNA (SIMPLE FAVOR)

Napet, a istovremeno glamurozan i duhoviti triler ispunjen prevratima i izdajama, tajnama i otkrivenjima, ljubavi i lojalnosti, ubojstvima i osveti, redatelja i scenarista Paula Feiga s Annom Kendrick i Blake Lively u glavnim ulogama. Radnja filma je bazirana na debitantskom romanu Darcey Bell, objavljenom 2017. godine. Film prati mamu vlogericu Stephanie Ward (Anna Kendrick) i njenu najbolju prijateljicu, glamuroznu i prekrasnu, Emily Nelson (Blake Lively) koja jednog dana nestaje nakon što zamoli Stephanie da pokupi njenog sina iz škole. Stephanie istog trena pokušava otkriti istinu vezanu za iznenadni nestanak svoje najbolje prijateljice Emily iz grada. Stephanie se udružuje s Emilynim mužem te se ubrzo počinje pitati poznaje li svoju najbolju prijateljicu onoliko dobro koliko je mislila.

Termin projekcija svaki dan od: 
20:30 sati

NE OSTAVLJAJ ME (NEVER LEAVE ME)

‘Ne ostavljaj me’, novi film proslavljene bh. redateljke Aide Begić, je priča o traganju, boli i prijateljstvu sirijske siročadi Ise, Ahmeda i Muateza, koji u čarobnom, mitskom gradu Urfi, tragajući za razrješenjem trauma iz prošlosti prolaze put od destrukcije i netrpeljivosti do smisla i ljubavi. Našavši jedan drugog oni pronalaze sebe. Ovo je priča o djeci koja su u svojim mladim godinama bila prinuđena da pronađu način da se nose sa težinom života koju jedva da bi odrastao čovjek mogao da podnese. To je priča o djeci koja su u ratnim stradanjima izgubila roditelje, a onda se suočila sa životom u izgnanstvu. Prepuštena sama sebi, u svijetu koji zbog svoje sebičnosti sve manje prepoznaje patnju drugog čovjeka, ova djeca ipak pronalaze smisao, prijateljstvo i ljubav. Ovaj film se bavi djecom koju svi na ulicama svojih gradova svakodnevno viđamo, ali su za nas ta djeca nevidljiva. Njihova nevolja, siromaštvo i usamljenost je postala kao odijelo koje ih čini prozirnim za ovaj surovi svijet.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

Termin projekcija svaki dan od: 19:15 sati

TAJNI ŽIVOT MAČAKA

Blanket je debeo i lijen mačak koji često sjedi zamišljen na prozoru. Živi sa sinom Capeom u svom udobnom gradskom stanu gdje je rođen i u čijoj udobnosti uživa. Radi trauma iz prošlosti, vanjskog se svijeta boji i ne želi izlaziti van stana. S druge strane, iako nikad nije izašao iz stana, aktivnog i bistrog sina Capea vanjski svijet neodoljivo privlači. Ipak, jednog dana, otac i sin moraju napustiti stan i tada kreće sjajna avantura i potraga za legendarnom Breskvotopijom.

Termin projekcija subotom i nedjeljom od: 11:00, 13:00 i 15:00 sati

Evo i ostalih događaja planiranih za 21.9.2018. godine:

Mostar domaćin sajma o zdravim životnim navikama ‘Good life’

Ovoga vikenda Mostar će biti domaćin drugog izdanja Sajma “Good life”, koji promovira zdrave stilove života, prehranu, fizičku aktivnost, prirodnu kozmetiku, energetsku učinkovitost, čist zrak i sve ono što unaprjeđuje kvalitetu življenja.

Na platou Mepas Malla 22. i 23. rujna u sajamskim programima sudjelovat će Ivana Banfić (antistresna radionica i glazbeni program), Maja Volk (kulinarski show) i Ella Dvornik (workshop o blogu).

U sklopu sajma programe će prirediti i domaći kolektivi, poput Studija kineziologije Sveučilišta u Mostaru, HKK Zrinjski, Biciklistički klub Mostar i Fitnes centar Studentskog centra Mostar.

Na otvaranju Sajma, u subotu od 10 sati, fitness trenerice Marina Šimunović, nakon kratkog predavanja o Hard Body Workoutu, održat će trening na otvorenom sa svim zainteresiranim posjetiteljima.

Ulaz na sajam i praćenje svih programa su besplatni.

Obilježavanje Dana UWC pokreta u Mostaru

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru obilježava Dan UWC pokreta i tim povodom učenici tog koledža organizirat će u nedjelju, 23. septembra, događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta”.

Učenici će građanima Mostara predstaviti svoje zemlje, tradicije i kulture, a svi posjetioci događaja imat će priliku da barem jednim dijelom upoznaju 70 zemalja svijeta, saznaju nešto više o svjetskim tradicijama i uživaju u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima i muzici, saopćeno je iz UWC-a Mostar.

“Put oko svijeta za 80 minuta” će kao i prethodnih godina biti održan na Španskom trgu u Mostaru, s početkom u 11 sati.

U sklopu obilježavanja Dana UWC pokreta i Međunarodnog dana mira, učenici Koledža organizirat će u 19 sati ispred zgrade Gimnazije Mostar i događaj “Eye Contact Experiment”. Sam eksperiment je globalni događaj koji se održava širom svijeta te demonstrira moć ljudskog kontakta, a po prvi put se održava i u Mostaru.

Inače, Dan UWC pokreta ove godine obilježava se u 17 zemalja svijeta, a sam pokret je osnovan 1962. prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

UWC Mostar jedan je od 17 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. Koledž u Mostaru je jedinstven i po svojoj misiji doprinosa razvoju post-konfliktnog društva, a dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne vannastavne aktivnosti i projekte u saradnji sa organizacijama i institucijama Grada Mostara, stoji u saopćenju.

Mostar

Izložba djela Mensuda Keče ‘Sagorijevanja’ u Počitelju

Izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Mensuda Keče, na kojoj će biti predstavljene skulpture iz ciklusa “Sagorijevanja”, bit će otvorena u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ u Počitelju, u subotu, 22. rujna, u 14 sati.

Bosanskohercegovački umjetnik Mensud Kečo ciklusom skulptura “Sagorijevanja“ nastavlja s tematiziranjem posljedica ratnih stradanja, stavljajući u fokus bol i suočenje preživjelih s prazninom prouzrokovanom gubitkom najmilijih.

Glina i ugljenizirano drvo pretaču se u forme apstrahiziranih krajolika nastanjenih samotnim ženskim figurama, povijenim u svojoj žalosti.

Kontrasti svijetlo – tamno, sjajno – mat, glatko – hrapavo, oštro – zaobljeno, ističu dvoznačnost odabranog naslova: u sagorijevanju materija nestaje, ali, istovremeno, sagorijevanje asocira i na pročišćenje duha, feniksovsko uzdizanje iz pepela, te neminovnost kreacije kao protuteže destrukciji, navode organizatori izložbe.

Mensud Kečo je rođen 1957. godine u Foči. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1980. godine.

Tijekom četiri desetljeća umjetničkog stvaralaštva, Kečo je realizirao 20 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 100 kolektivnih i selektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko sarajevskih spomenika.

Od 1997. do 2001. godine bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je više značajnih nagrada za crtež i skulpturu. Radi kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

EKONOMIJA
MOSTAR – 10.00 – Otvaranje dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa “130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini” –  Federalni agromediteranski zavod

BUGOJNO – 11.00 – Svečanost otvaranja Regionalnog sajma poljoprivrede “Zlatna Jesen” u organizaciji Organsko FBiH, ul. Zlatnih Ljiljana

SARAJEVO – Sajam “Od ideje do biznisa” – Trg Alije Izetbegovića
– 11.30 – izjave za medije

SARAJEVO – 19.00 – GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo obilježava 20 godina uspješnog rada u BiH –  Vijećnica (aula)

EKOLOGIJA I TURIZAM
BIJAMBARE – 10.00 – Završna manifestacija sajma lokalnih proizvoda Zlatne boje – Zaštićeni pejzaž Bijambare

BANJA LUKA – 19.00 – Radionica “Aktiviraj se” i zaštiti životnu sredinu, u organizaciji Centra za životnu sredinu , ul. Miše Stupara br. 5

NEVLADINE ORGANIZACIJE, UDRUŽENJA I SAVEZI
ILIDŽA – 10.00 – Ulična akcija “Bolje Sarajevo – za sve nas”, u organizaciji Centara Civilnih Inicijativa – Plato kod autobusnog terminala, ul. Rustenpašina
– 10.30 – izjave za medije

SARAJEVO – 10.15 – Otvaranje konferencije “Politička kultura u zemljama zapadnog Balkana” – Fakultet političkih nauka, ul. Skenderija br. 72

MOSTAR – 11.00 – Pres-konferencija Centra Civilnih Inicijativa (CCI), predstavljanje rezultata monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona – City Hotel, Vukovarska b.b.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

TUZLA – 14.00 – Završna manifestacija u projektu “Mladi za Bolju budućnost” – Kuća plamena mira, Šetalište Slana banja b.b.
– 13.45 – izjave za medije

ZENICA – 19.00 – Dodjela novinarske nagrade “Srđan Aleksić” – Muzej Grada Zenice

OBRAZOVANJE I ZDRAVSTVO
ILIDŽA – 09.00 – Kongres Udruženja kardiologa u BiH i Kongres medicinskih sestara/tehničara BiH – hotel Hills (kongresni centar)
– 10.30  – Breefing – kod kongresne dvorane

MOSTAR – 18.00 – Svečanost otvaranja 25. simpozija infektologa BiH – 6. kat Mepas Malla

MOSTAR – 18.00 – Svečanost otvaranja 6. Internacionalnog kongresa anestetičara  – Centar za kulturu

KULTURA I VJERSKE ZAJEDNICE
SARAJEVO – 09.00 – Performans u organizaciji Međunarodnog centra za mir (IPC) povodom Svjetskog dana mira – Bijela tabija
– 09.30 – sadnja sadnica na Bijeloj tabiji
– 11.00 – sadnja sadnica na olimpijskim planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević

SARAJEVO – 11.00 – Pres-konferencija povodom inauguracije monumentalnog djela “Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije” Michelangela Pistolletta – Historijski muzej BiH

MOSTAR – 11.00 – Pres-konferencija HNK Mostar na kojoj će biti predstavljena nova sezone te kazališne kuće – zgrada HNK Mostar

MOSTAR – 11.30 – Salona akademske knjige – Izložbeni paviljon 1 (sportskog igrališta Gimnazije Mostar):
– 11.30 predstavljanje izdavačke djelatnosti Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić
– 13.00 predstavljanje knjige “Pismo za puk i gospodu” autora Stipe Manđarela
– 15.00 predstavljanje knjige “Snažan eho brionski”; odjeci Brionskog plenuma u Bosni i Hercegovini 1966. godine, autor Amir Duranović
– 17.30 predstavljanje knjige “O turskom jeziku u Bosni” autorice Kerime Filan
– 18.00 – radionica Ekonomsko nakladništvo studija slučaja: Naklada Mate

TUZLA – Međunarodni književni susreti Cum Grano Salis:
– 14.00 – Omaž akademiku Zdenku Lešiću, selektoru i predsjedniku žirija Književnih susreta – JU Medjunarodna galerija portreta
– 17.00 – promocija knjige Slobodana Stefanovića “Sjene iz bureta” – Atelje Ismet Mujezinović
– 18.30 – promocija novog romana “Čovjek koji je imao loš dan” autorice Jagode Iličić – Atelje Ismet Mujezinović
– 20.00 – promocija nove knjige pjesama Hadžema Hajdarevića “Kiša rujanka ušiva rasute nerve” – Atelje Ismet Mujezinović

SARAJEVO – 14.30 – Otvorenje izložbe “Džemaludin Čaušević; prosvjetitelj i reformator” – Galerija Općine Novi Grad, Bulevar Meše Selimovića br. 97

SARAJEVO – 17.00 – Otvaranje Međunarodnog festivala “Četiri godišnja doba književnosti – Jesen i Sarajevo” – Collegium Artisticum

SARAJEVO – 18.30 – Otvaranje izložbe – završnica projekta “Kulturno nasljeđe, mladi i inovacije: istaknuti značaj kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz umjetnički izraz” – Historijski muzej

SARAJEVO -18.00 – Molitvena večer “Noć svjedoka”, misno slavlje predvodit će nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić – Katedrala Presvetog Srca Isusova
– 19.00 – 20.30 – molitveno bdijenje

KANTON SARAJEVO
SARAJEVO – 12.00 –  Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisat će ugovore o dodjeli novčane nagrade za hortikulturno najuređenije balkone, dvorišta i ulaze u stambene zgrade – Centar „Safet Zajko“ (kod ljetnje pozornice)

KANTONI/ŽUPANIJE/OPĆINE
BIHAĆ – 09.00 – Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić organizira prijem za judo prvaka iz Bihaća Haruna Sadikovića – zgrada Vlade USK

SPORT
ZENICA – 10.00 – Pres-konferencija NK Čelik – stadion Bilino Polje, pres-sala

SARAJEVO – 10.30 – Pres-konfrencija povodom održavanja Međunarodnog memorijalnog bokserskog turnira “Mustafa Hajrulahović-Talijan” – Dom Oružanih snaga BiH

SARAJEVO – 10.30 – Pres-konferencija povodom održavanja Desetog međunarodnog vaterpolo turnira “Sarajevo Champions Challenge 2018” – JP “Olimpijski bazen Otoka” (pres-sala)

TUZLA – 12.00 – Pres-konferencija FK Sloboda povodom 10. Kola BHT Premijer lige BiH 2018/2019. – stadion Tušanj, ul. Rudarska br. 2

SARAJEVO – 19.30 – Ceremonija otvaranja prvog memorijalnog košarkaškog turnira “Sabit Hadžić” u organizaciji OKK Spars i članova porodice Sabita Hadžića – Sportska dvorana Novo Sarajevo, Grbavica
– 17.45 – utakmica Zrinjski Mostar – Sloboda Užice
– 20.00 – utakmica OKK Spars – Graz Austria

OSTALI DOGAĐAJI
MOSTAR – 10.00 – Otvorenje ljetnog kampa „Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici“ – Tehnološki park Intera, Bišće polje b.b.

NOVI TERMIN KONCERTA – “Jala Brat i Buba Corelli sa gostima” u Tuzli

Novi termin_8. oktobra Koncert “Jala Brat i Buba Corelli sa gostima” u Tuzli. Zbog održavanja opštih izbora u BiH, koncert “Jala Brat i Buba Corelli sa gostima”, će biti održan 8. oktobra, sa početkom od 21:00h, u SKPC Mejdan,  u Tuzli.  Karte za koncert dostupne su u Tuzli: CD shop Mido, caffe bar Sydney-Tuzlanka, caffe bar Calcio-Tržni centar Senjak, Orašju, caffe the Mutvak, Banovićma, caffe bar Havana i putem portala https://www.kupikartu.ba

Ovog vikenda susreti 10. kola Premijer lige BiH

Susreti desetog kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se ovog vikenda.

Lider Željezničar ide u goste ekipi Mladost iz Doboj Kaknja, Sarajevo gostuje Krupi, a aktuelni prvak Zrinjski igra u Bijeljini protiv Radnika.

Sloboda na Tušnju dočekuje Gošk, Široki Brijeg na Pecari igra protiv Zvijezde 09, dok Čelik na Bilinom polju dočekuje Tuzla City.

Raspored susreta:

– subota:
Bijeljina: Radnik – Zrinjski (16.30)
Krupa na Vrbasu: Krupa – Sarajevo (16.30)
Tuzla: Sloboda – Gošk (19.00)

– nedjelja:
Doboj Kakanj: Mladost – Željezničar (16.30)
Zenica: Čelik – Tuzla City (19.30)
Široki Brijeg: Široki Brijeg – Zvijezda 09 (19.30)

Tabela:

1. ŽELJEZNIČAR 9 6 2 1 15:5 20
2. SARAJEVO 9 5 3 1 19:7 18
3. ZRINJSKI 9 5 1 3 14:11 16
4. ŠIROKI BRIJEG 9 3 5 1 10:5 14
5. SLOBODA 9 4 2 3 6:4 14
6. RADNIK 9 3 4 2 8:7 13
7. ČELIK 9 3 3 3 6:11 12
8. KRUPA 9 2 5 2 14:11 11
9. MLADOST 9 2 3 4 8:13 9
10. TUZLA CITY 9 2 1 6 6:11 7
11. GOŠK 9 1 3 5 8:16 6
12. ZVIJEZDA 09 9 0 4 5 7:20 4

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Ljubitelji adrenalina i spektakularnih događaja, pripremite se! Ovogodišnji...

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras sa akšam-namazom, a u...