Najave događaja, gdje možete ići i šta raditi

- Advertisement -

Najave događaja, gdje možete ići i šta raditi

NOVI FILMOVI na repertoaru Cinema City-a od 27.09. – 03.10.2018 

PEPERMINT

OD REDATELJA FILMA 96 SATI

Originalni naslov: Peppermint
Redatelj: Pierre Morel
Uloge: Jennifer Garner, Richard Cabral, John Gallagher Jr…
Žanr: Akcija

Trajanje: 102 min

Sinopsis

Jennifer Garner u ulozi majke koja se budi iz kome nakon što su joj muž i kćer ubijeni u brutalnom napadu. Kad shvati da sustav štiti ubojice od pravde, njezina životna misija postaje osveta suprugove i djetetove smrti. Provodi godine trenirajući kako bi pravdu uzela u svoje ruke…

BLACKKKLANSMAN

ZASNOVANO NA ISTINITOJ PRIČI

Originalni naslov: BlacKkKlansman
Redatelj: Spike Lee
Uloge: Adam Driver, John David Washington, Alec Baldwin
Žanr: Krimi, komedija, biografski

Trajanje: 135 min

Sinopsis

Početak sedamdesetih godina prošlog vijeka bio je period velikih društvenih previranja i borbe za građanska prava i jednakosti. Ron Stelvort postao je prvi afro-američki detektiv u policiji Kolorado Springsa, ali njegov dolazak dočekan je sa skepsom i otvorenom netrpeljivošću prema njemu. Bez obzira na sve, on je riješen da uspije u poslu i učini da se za njegovo ime sazna i tako pomogne svojoj zajednici. Veoma hrabro ulazi u rizičnu misiju, da se infiltrira među članove Kju Kluks Klana. Predstavljajući se kao rasistički ekstremista, Ron kontaktira članove grupe i vrlo brzo postaje član samog jezgra, čak postaje i prisan u odnosu sa Dejvidom Djukom, Velikim Čarobnjakom Klana, koji ga čak i pohvaljuje za posvećenost napretku Bijele Amerike. Kako tajna akcija postaje sve komplikovanija, Ronov kolega, Filip Zimerman, ulazi u misiju tako što odlazi na sastanke Klana i predstavlja se kao Ron, onda kada je nemoguće izbjeći uživo susretanje. Tako su dva detektiva uspjela da uruše jednu od najozloglašenijih organizacija na svijetu…

U početku, Sarah na svakom koraku nailazi na probleme vezane za Patricka, no kada joj stvorenje kao što je Patrick, uđe pod kožu, njezin život će se početi okretati u drugom smjeru…

ZLOGONJE

PRVA NAGRADA TIFF FESTIVALA U TORONTU

Originalni naslov: Zlogonje
Redatelj: Raško Miljković
Uloge: Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Jelena Đokić…
Žanr: Fantazija, avantura, porodični

Trajanje: 90 min

Sinopsis

ZLOGONJE je priča o Jovanu, dječaku od deset godina čiji je život uslovljen stanjem sa kojim je rođen i misli da ga svi ostali vide samo na taj način. Kroz svoju maštu Jovan bježi u svijet fantazija gdje je slobodan da uradi sve i bude ko god poželi. Nenadano u njegovo odjeljenje stiže nova učenica Milica. Milica malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povrjeđivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Miličine maćehe, za koju vjeruje da je vještica i da ga je začarala. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje osjeća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj glavi. A za njega najveća od svih je on sam. Jovan dolazi do ključnog trenutka, kada mora da prihvati sebe takvog kakav je i baci se u tu najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara cijeli jedan novi svijet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu vještice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu prijetnju, i postati pravi heroj…

STOPALIĆI

SINHRONOIZOVANO

Originalni naslov: Smallfoot
Redatelj: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig
Uloge: Saša Lozar, Edo Maajka, Ana Magud, Karlo Mrkša…
Žanr: Animacija, avantura

Trajanje: 96 min

Sinopsis

Jeti ili ne, oni dolaze! Animacija za sve uzraste, o mladom jetiju koji pronađe nešto za što je mislio da ne postoji – čovjeka!

Ono što se do sada smatralo mitom, postaje stvarnost kada jeti Migo doživi susret s čovjekom. Migovo otkriće donosi mu slavu i djevojku iz snova, ali baca svoj svijet u kaos…

‘Evropska noć istraživača’ u BiH

Evropska noć istraživača, manifestacija koja promovira nauku i istraživački rad u Evropi, bit će upriličena danas u devet gradova Bosne i Hercegovine.

To je najveći broj gradova koji učestvuju u manifestaciji i bit će organizirana u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom.

Slogan ovogodišnje manifestacije je “Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike” kako bi se istaknula kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad.

STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Math) je akronim za nauku, tehnologiju, preduzentištvo, umjetnost i matematiku, a “Evropska noć istraživača” predstavlja priliku za susret i upoznavanje sa izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u BiH.

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani će se moći upoznati s naučnim dostignućima i saznati na koji način nauka i istraživanja utiču na život i promjene u okolini, saopćili su organizatori.

PROČITAJTE JOŠ:  Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

“Evropska noć istraživača” je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako 2017. godine održana u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo 2.200 istraživača i više od million posjetitelja.

Vrli novi svijet u Pozorištu mladih Sarajevo

Evo još nekih događaja za 28.09.2018. (petak)

ZDRAVSTVO
TUZLA – Obilježavanje Svjetskog dana srca
– 10.00 – 12.00 – Mjerenje krvnog pritiska i davanje savjeta kako prevenirati kardiovaskularne bolesti –  Trg Slobode

KULTURA
SARAJEVO – 10.00 – Radionica “Vuneno pozorištance” za učenike Osnovne škole “Alija Nametak” – Centar kulture i mladih, ul. Jelića br. 1

SARAJEVO – 13.45 – Konferencija za novinare 58. Festivala MESS – Narodno pozorište (Bijeli salon)

SARAJEVO – 19.00 – Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo”, autora Maše Mehmedovića – MAK, ul. Alipašina br. 6

SARAJEVO – 19.30 – Premijera Brodvejski hit mjuzikl “25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam” – Narodno pozorište

SARAJEVO – 20.00 – Otvorenje izložbe slika Sandžačkog udruženja likovnih umetnika – aula Vijećnice

SARAJEVO – 20.00 – Premijera predstave “Vrli novi svijet/Brave New World” – Pozorište mladih, ul. Kulovića br. 8

SPORT
SARAJEVO – 10.00 – Konferencija za novinare FK Sarajevo povodom utakmice 12. kola BH Telecom Premijer lige protiv FK Radnik – prostorije Kluba, ul. Maršala Tita br. 38b

SARAJEVO 12.00 – Konferencija za novinare FK Željezničar povodom utakmice 12. kola Premijer lige BiH između Željezničara i GOŠK-a – na terenu i u Plavom salon Stadiona Grbavica

SARAJEVO – 20.15 – Povratak Larise Cerić sa Svjetskog prvenstva u judou u Bakuu – Međunarodni aerodrom Sarajevo

Organizatori najavili vrhunske borbe na Memorijalnom turniru ‘Braća Bašović’

Šesnaesto izdanje Memorijalnog turnira u borilačkim sportovima “Braća Bašović” bit će održano u nedjelju, 30. septembra, u  sarajevskom Domu mladih od 19.00 sati.

Tradicionalni turnir održava se u spomen na legendarne bosanskohercegovačke sportiste, Behudina i Bidu Bašović, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

Behudin Bašović bio je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu i savateu.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Džemko Bašović na pres-konfrenciji kazao je da se tradicionalna  manifestacija održava uz pomoć  sportskih radnika, bivših kolega sa kojima su  trenirali braća Bašović, ali i mlađih generacija boraca.

–  Nadam se da će i ovaj turnir biti dobro posjećen i zanimljiv za sve ljubitelje borilačkih sportova. Ove godine odlučili smo se da pružimo priliku mlađim borcima iz BiH. Sada imamo jedan prelaz u kickboksu, gdje dolaze i stasaju mlađe generacije. Njima treba pružiti i medijsku promociju, kako bi u budućnosti bili nosioci ovih disciplina na našim prostorima. Pored vrhunskih borbi u glavnom programu, posjetioci će moći uživati u nekoliko predborbi. Ovaj put odlučili smo da ulaz bude besplatan i pozivamo sve Sarajlije da u nedjelju dođu u Dom mladih – kazao je Bašović.

On je najavio da će u borbi večeri snage  odmjeriti Mesud Selimović iz tuzlanskog kluba “Flek Tom Cat” i Dario Kadić iz sarajevskog “Jumruk Gyma”. U glavnom dijelu programa mečeve će imati i Nerdin Fejzović (klub “Titanium” Usora) protiv Edina Sinanovića (klub “Ilidža”), te Rasim Alunović (klub “Favorit BH” Bihać) protiv Harisa Bibera (klub „Gazija“ Sarajevo).

– Zahvalio bih  na pozivu za učešće na turniru. Čast mi je boksati na ovakvom događaju. Spremao sam se za borbu i, prije svega, nadam se da neće biti povreda, te da će borba biti fer i korektna, pa neka bolji pobijedi – rekao je borac Edin Sinanović.

Prisutnim se obratio i Haris Biber, koji je pozvao građane Sarajeva da prisustvuju i naglasio da će imati “šta da vide na turniru”.

Prije glavnih borbi posjetioci će imati priliku pogledati dvije predborbe u kojima će snage odmjeriti Jasmina Merdić i Elhana Selmanović u disciplini low kick, te Nedžad Hodžić i Elmir Gorak u K1 disciplini.

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Ilidža i Općine Centar, a ulaz j je besplatan.

PROČITAJTE JOŠ:  Brojne poznate ličnosti na otvaranju lokala Šukija Planjanina, zapjevao i legendarni Josip Pejaković

Planinsko trčanje Skakavac Trail sutra u Sarajevu

Planinarsko društvo Skakavac, čija je misija uvođenje novih atraktivnih sportskih i rekrativnih sadržaja u prirodi, organizirat će u subotu, 29. septembra planinsko trčanje – Skakavac Trail u Sarajevu.

Trail running ili planinsko trčanje je najbrže rastući i najperspektivniji sportski trend u svijetu, na kojem pojedine zemlje baziraju turističku ponudu. Entuzijasti okupljeni oko Planinarskog društva Skakavac kontinuirano rade na promociji BiH kao zanimljive turističke destinacije, ne samo za zaljubljenike kulturno-historijskog nasljeđa, nego i outdoor sportskih aktivnosti i netaknute prirode kojom BiH obiluje.

U ovogodišnjem Skakavac Trailu učestvovat će 230 takmičara iz deset zemalja. Pored BiH te susjednih Hrvatske i Srbije, tu su i učesnici iz Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te SAD-a. Najmlađi takmičar ima nepunih 12 godina.

Takmičari će se okušati u tri ponuđene utrke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima. Sve tri staze prolaze najljepšim dijelovima grada i nude nezaboravno iskustvo, navodi se u saopćenju PD Skakavac.

Polazak utrke od 43 kilometra je ispred sarajevske Pivare, utrke od 32 kilometra sa Čavljaka te utrke od 18 kilometara sa lokacije Uževica (Skakavac).

Realizaciju Skakavac Traila omogućio je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je specijalni partner događaja, kao i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad, Općina Vogošća te Crveni križ Kantona Sarajevo, Civilna zaštita, Gorska služba spašavanja te brojni partneri.

Željko Pervan na mini turneji po BiH

Željko Pervan, majstor improvizacije, obožavatelj Slovenaca, smrknuti profesor, živahni govornik i komentator hrvatske svakodnevice, dolazi na mini turneju u Bosnu i Hercegovinu. On će se u subotu i nedjelju družiti sa publikom u Donjem Vakufu i Livnu.

U svojoj karijeri urednika, voditelja i zabavljača, Pervan nam je darovao neke od najzabavnijih radijskih emisija, kao što su „Mala škola loše glume“, „Večernja škola“, „Malo morgen“, „Pervanovo“…

Navikli smo da nas živa legenda kultne „Večernje škole“ zabavlja na malim ekranima, dokazujući kako smijeh nije nepoznanica običnim ljudima. Ovog čovjeka zaista treba doživjeti licem u lice, i stoga ne propustite gostovanje Željka Pervana u Donjem Vakufu koje je zakazano za subotu u 20 sati u restoranu „Santos“, a dan poslije Pervan će izvesti predstavu u concept baru “Cristallo”.

Rambo Amadeus pred ‘Koncert za rijeke Balkana’: Nova ideologija je ekologija

Dajući svesrdnu podršku kampanji za zaštitu rijeka na Balkanu, nakon samo par mjeseci Rambo Amadeus ponovo će nastupiti u Sarajevu zajedno sa Damirom Imamovićem, Edom Zari i Tamarom Obrovaci na “Koncertu za rijeke Balkana” koji će biti održan sutra na Trgu djece Sarajeva.

Rambo Amadeus, osim po muzici, poznat je i po ekološkoj osviještenosti, ali i aktivnostima na zaštiti prirode.

– Odazvao sam se da sviram na ovoj manifestaciji iz dva razloga. Vidio sam na nekoliko mjesta na Balkanu kako se čitav vodotok rijeke prekida i voda preusmjerava u cijevi, ostavljajući samu rijeku i okolinu bez života. Čovječanstvo u cjelini mora da razumije da mi moramo da ostavimo našoj djeci i unucima šansu da opstanu, a jedini način da im to omogućimo je da im ostavimo sačuvanu prirodu – rekao je Rambo.

Istakao je da neće pomoći ni luksuz, ni novac, ni skupa auta, ni računi u banci ako ne budemo sačuvali biodiverzitet, jer čovjek bez ostalih živih bića koje polako ali temeljno u trci za profitom istrebljuje, nema na planeti nikakve šanse.

– Na kraju, planeta Zemlja će kako god okrenemo opstati, samo je pitanje da li će i Homo sapiens, ukoliko ne promijeni svoj karakter, uspjeti u tome – naglasio je Rambo.

Kao drugi razlog zašto učestvuje naveo je činjenicu da živimo u društvu u kojem je uništena svaka dosadašnja ideologija i mladi ljudi traže novu ideologiju, nešto što će im dati puni smisao postojanja.

– Ta nova ideologija svakako je ekologija, i ona ne poznaje nikakve ni državne, ni nacionalne ni vjerske granice i razlike između ljudi. Ja, dakle, dolazim da pomognem da se ta nužna, neophodna ideologija za opstanak Homo sapiensa prije svega osvijesti, ustanovi, a zatim i prihvati – potcrtao je Rambo Amadeus.

Koncert četvoro umjetnika organizovan je kao dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” koja ima za cilj zaštitu najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i provode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

Ulaz na kocert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će biti održan u Domu mladih Skenderija, saopćili su organizatori.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Vrijeme u BiH: Evo kakve se temperature očekuju sutra

U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje sunčano vrijeme....

Zabilježite datum 12.08. i pripremite se za 9. Međunarodne skokove s vodopada u Jajcu!

Ljubitelji adrenalina i spektakularnih događaja, pripremite se! Ovogodišnji...

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-miradž

Mubarek noć Lejletul-miradž nastupa večeras sa akšam-namazom, a u...