Da li će BiH biti prva država u svijetu kojoj će oduzeti licencu za organiziranje EYOWF-a?

- Advertisement -

Jedan od aspekata kom se prilikom organizacije EYOWF-a 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu mora posvetiti posebna pažnja jesu ugostiteljske usluge, koje moraju zadovoljiti visoke standarde.

Organizacioni odbor EYOWF-a 2017. godine, koji su svojim potpisima 9. jula ove godine i zvanično formirali gradonačlnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, odgovoran je za osiguravanje ugostiteljskih usluga za sva tri obroka, za pojedinačne grupe akreditiranih učesnika. Posebnu pažnju treba posvetiti restoranima i prostorima u kojima se priprema hrana u skladu sa higijenskim standardima. Ugostiteljske usluge se moraju provoditi u skladu sa najvišim stepenom efikasnosti i u najkraćem mogućem roku.

Foto:Ilustracija
Foto:Ilustracija

Ugostiteljski objekat na licu mjesta (restoran s dovoljnim brojem mjesta) mora biti osiguran u sportskom selu EYOWF-a sa kompletnim, raznolikim jelima i pićima i velikim izborom, kako bi se zadovoljio režim ishrane sportaša i svi posebni prehrambeni zahtjevi, najmanje tri puta dnevno počevši od dva dana prije Ceremonije otvaranja do dana nakon Ceremonije zatvaranja. Radno vrijeme restorana mora biti utvrđeno u skladu sa sportskim programima i tako da mogu primiti očekivan maksimalan broj učesnika.

Ukoliko to raspored dopusti hrana bi se trebala posluživati u objektu gdje su učesnici smješteni (sportsko selo, hoteli). U slučaju da dođe do vremenskog preklapanja sa službenim sportskim ili drugim programima, obroci moraju biti posluženi na mjestima održavanja natjecanja ili na nekom drugom mjestu. Na svakom od navedenih mjesta treba posluživati vodu.

Također, tokom trajanja EYOWF-a Organizacioni odbor je odgovoran za besplatan, siguran, pouzdan i efikasan prevoz svih akreditiranih osoba, i opreme koja je potrebna sportašima za treniranje i natjecanje, od aerodroma (službenog mjesta dolaska), do objekta gdje će biti smješteni, i od i do svih službenih mjesta natjecanja i mjesta gdje se neće održavati natjecanja (uključujući mjesta gdje se održavaju treninzi) koja su povezana sa EYOWF-om.Također, nekoliko namjenskih vozila kao i sistem obezbjeđivanja vozila na zahtjev mora biti osiguran u skladu sa uputama EOK-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Na Ilidži svečano otvoren Evropski kup u kickboxingu, učestvuje 1.000 boraca iz 20 zemalja

Obim prijevoza uključuje:

  1. Planiranje i vođenje efikasnog prevoznog sistema na osnovu rasporeda EYOWF-a i potreba različitih grupa učesnika i organizatora
  1. Koordinacija sa lokalnim/državnim vlastima (prometnom policijom itd.) i svim odjelima OK-a
  2. Rukovođenje dispečerskim centrom
  3. Koordinacija pristupa i parkiranja (na osnovu dozvola za pristup vozila) na službenim lokacijama
  4. Osiguravanje postavljanja natpisa i olakšavanje orijentacije tokom putovanja na mjesta održavanja
  5.  Prikupljanje činjenica i brojki od Nacionalnih olimpijskih komiteta (preko Odjela NOK-a za komunikaciju i usluge) napr. datumi dolaska i polaska, broj auta, dimenzije opreme itd.
  6. Održavanje ruta

Posebnu pažnju treba obratiti na dan dolaska i odlaska Delegacija NOK-a i na prijevoz opreme do mjesta njenog skladištenja (hoteli, mjesta održavanja itd.). Glavna polazna stanica mora se nalaziti u sportskom selu EYOWF-a (ili u njegovoj neposrednoj blizini).

Timski sportovi (košarka, rukomet, odbojka, hokej na ledu) moraju imati za njih namijenjene autobuse. Posebnu pažnju treba posvetiti prijevozu od i do ceremonije otvaranja i ceremocije zatvaranja.Prijevoz također treba osigurati za sportaše i službenike koji žele otići i pružiti podršku svojim sportskim kolegama kao gledatelji.

Automobili moraju biti osigurana minimalno za:

  • predsjednika i generalnog sekretara EOK-a
  • predsjedavajućeg Komisije EOK-a EYOF-a
  • članove Komisije za koordinaciju EYOF-a
  • imenovane tehničke delegate

Organizacioni odbor će na vrijeme biti obavješten o konačnim brojevima od strane Komisije za koordinaciju EYOWF-a. Ured za prevoz treba raditi u sklopu Centra za usluge NOK-a i u hotelu olimpijske porodice. Efektivan i dobar prevozni sistem treba biti obezbjeđen za sve sportske službenike.

 Prijevozni projekt i sistem treba biti odobren od strane Komisije za koordinaciju EYOWF-a. Pripremne radnje koje treba obaviti u naredne tri godine, kako bi Sarajevo i Istočno Sarajevo upotpunosti spremni dočekali održavanja EYOFW-a, nažalost osim osnivanja Organizacionog odbora (u koji po funkcijama ulaze od državnog do općinskog nivoa dužnosnici čije se aktivnosti direktno tiču same organizacije i održavanja Igara) nisu pomaknute sa mrtve tačke. Po svemu sudeći, oni koji su direktno involvirani u ovaj projekat koji je od izmimnog značaja ne samo za dva grada već za cijelu državnu Bosnu i Hercegovinu, ne shvataju šta se sve mora uraditi i da nam zadati rokovi iz Ugovora o domaćinstvu neumitno teku, a na ispunjavanju preuzetih obaveza ništa se ne radi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Javnost u BiH, također, zahvaljujući prvenstveno inertnosti dva gradonačelnika Ive Komšića i Nenada Samardžije, gotovo da i ne zna šta znači organizacija i održavanje EYOWF-a u našoj zemlji, te kakve ćemo koristi svi mi imati kako tokom samih igara, tako i nakon njih. Ukoliko se nastavi ovakav trend nezainteresiranosti za EYOFW, postoji velika opasnost da nam bude oduzeta licenca za održavanje Igara, čime bi bio načinjen presedan, jer nijedna država koja je dobila ovako važan projekat da organizira i realizira, nije došla u  takvu situaciju.

Posebna bruka bi bila, ako se zna da nam je Turska prilikom odlučivanja kome će pripasti organizacija EYOFW-a ustupila svoje mjesto, odnosno povukla svoju kandidaturu u korist BiH.

Vezano:

Mediji moraju početi vršiti pritisak na političare da se ubrzaju pripreme za EYOWF 2017.

U Sarajevo i Istočno Sarajevo će se uložiti više od stotinu miliona maraka

Gradonačelnici Komšić i Samardžija formiraju Organizacioni i Izvršni odbor za EYOWF 2017.

Posao organizacije EYOFW-a 2017. mora biti završen u naredne tri godine

Ako ne ispoštujemo zadane rokove, prijeti opasnost da ostanemo bez EYOWF-a

Grad Sarajevo uskoro osniva Organizacioni odbor za EYOWF 2017.

Sarajevo vraća svoj stari olimpijski sjaj

Sarajevo i Istočno Sarajevo šalju svijetu poruku zajedništva i tolerancije

Projekat koji ujedinjuje BiH

Gradonačelnik Kayserija: Povukli smo kandidaturu kad smo saznali da je protukandidat Sarajevo

EYOWF 2017.: U BiH dolazi 1.500 sportista, Sarajevo će drugi put zapaliti olimpijski plamen

Olimpijada 84. je promijenila DNK Sarajeva, BiH i regiona

haris-fazlagic

Piše: mr.sci. Haris Fazlagić

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...