EYOWF 2017.: Sarajevo i Istočno Sarajevo šalju svijetu poruku zajedništva i tolerancije

- Advertisement -

 

Priprema i organizacija ovog prestižnog takmičenja od izuzetnog je značaja za razvoj Sarajeva.

Ona će zahtjevati obnovu i izgradnju sportske infrastrukture, zajedništvo i sinergiju svih struktura, a naročito mladih iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Na pripremi i organizaciji EYOWF-a 2017. godine, radit će Organizacijski komitet koji će uz vodeću ulogu gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te Olimpijskog komiteta BiH, okupiti i ujediniti napore svih državnih,entitetskih i lokalnih institucija nadležnih za razvoj i promociju sportskih i turističkih potencijala u BiH.

EYOWF je jedan od rijetkih projekata koji će ujediniti resurse Bosne i Hercegovine te ustanoviti odgovarajuće kapacitete za dodatni poticaj privrednim aktivnostima. Razvojni potencijal EYOWF-a 2017. godine je neupitan i svi zajedno moramo biti uvjereni da će građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva i BiH to znati iskoristiti. Takmičenje na EYOWF-u bit će održano u 16 disciplina,odnosno u sedam, od ukupno devet mogućih sportova.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Na Jahorini će  biti održane alpske discipline- slalom i veleslalom,u Dvorištima na Jahorini biatlon, na Palama takmičenje u brzom klizanju,na Bjelašnici paralel slalom i snowboard,Igmanu (Veliko Polje)- nordijske discipline,Skenderiji- umjetničko klizanje, dok su ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala planirane u Zetri i dvorani u Istočnom Sarajevu.

Pred lokalnim vlastima, ali i entitetskim i državnim stoji veliki broj obaveza kako bi organizacija olimpijskog festivala za mlade bila uspješna. Struka mora biti prioritet i da najbolji ljudi dođu i upravljaju procesima.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Ovo je jedinstvena prilika da popravimo našu infrastrukturu,a da na međunarodnom nivou promovišemo Sarajevo kao jedinstveni urbani prostor okružen olimpijskim planinama.

Ovdje u našem gradu će se po drugi put upaliti olimpijski plamen. Oni koji dođu imat će priliku da uživaju u zimskim sportovima,da uživaju u prostoru koji je bogat istorijom i odiše porukama o zajedništvu i toleranciji.

Piše: Haris Fazlagić, Master studij na Odsjeku sportski menadžment, Fasto Sarajevo. Trenutno radi master rad na temu – Aspekti organizacije EYOWF 2017.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...