EYOWF 2017.: U BiH dolazi 1.500 sportista, Sarajevo će drugi put zapaliti olimpijski plamen

- Advertisement -

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović i Alija Behmen danas su prezentirali domaćinstvo Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF) 2017. godine, koje je dodijeljeno Sarajevu i Istočnom Sarajevu na zasjedanju 41. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOC).

Zahvaljujući ovoj odluci, Sarajevo će drugi put u svojoj istoriji zapaliti olimpijski plamen oko kojeg će se okupiti oko 1.500 sportista i sportašica iz više od 40 evropskih zemalja članica EOC-a.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović kazao je da mnogo institucija učestvuje u finansiranju ovog projekta, On je naglasio da je siguran u uspjeh ovog projekta.

„Olimpijsko selo, koje će biti izgrađeno u Istočnom Sarajevu, projekat je koji se odavno planira i očekuje, i koji će ovim  na neki način biti samo ubrzan. Studentski centar bi se također radio i da nema olimpijade. Osim toga, 30 miliona eura, koliko će biti obezbijeđeno za ovaj projekat je realna suma, iako će biti potrebna možda i neka dodatna sredstva“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ:  Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Radovanović je istakao nadu da će Evropska komisija i Evropska unija prepoznati ovaj projekat kao značajan i da će podržati i izaći u susret u organizaciji, te dodao da je vlada Republike Srpske bila tu od početka projekta.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je rekao da tri godine traju pripreme za učešće na Skupštini Evropskog olimpijskog komiteta i Svjetskog olimpijskog komiteta.

„Naravno, nismo samo mi radili. Radili smo zajedno sa našim Olimpijskim komitetom uz podršku vlada RS-a, Federacije, Savjeta ministara, Predsjedništva BiH. Prema tome, ja posmatram ovo iz više uglova. Da počnem od politike. Ovo je prvi projekat koji je politički ujedinio BiH. Drugo, to je projekat koji će oživjeti kulturnu i historijsku sredinu u BiH. Treće, to su igre mladih i, četvrto, ovo je privredni događaj. BiH će dobiti turističku afirmaciju“, poručio je Behmen.

On je istakao da je Sarajevo prošle godine za jedan glas izgubilo ulogu domaćina u ovom važnom događaju, te da zbog toga ove godine „niko nije smio izaći na megdan“.

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje pretprodaja ulaznica za moguće finale baraža

On je kazao da će na Evropskom zimskom olimpijskom festivalu učestvovati 1.500 sportista, oko 300 više nego što ih je došlo na Zimske olimpijske igre 1984. godine. Osim toga, oko 3.500 ljudi će doći uz sportiste što podrazumijeva novinare, trenera i mnoge poznate sportiste.
Behmen je poručio da je BiH dobila da organizira ogroman i politički prestižan sportski događaj, koji će se značajno odraziti i na privredu BiH.

Prema predloženom programu EYOWF-a, 2017. godine na bh. olimpijskim planinama i u sportskim dvoranama će biti održana takmičenja u alpskom skijanju, snowboardu, skijaškom trčanju, biatlonu, umjetničkom i brzom klizanju i hokeju na ledu.

Inače, kandidat za domaćinstvo Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017., osim Sarajeva i Istočnog Sarajeva, bio je i turski grad Kayseri, koji je uoči održavanja Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komieteta povukao svoju kandidaturu.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...