EYOWF 2017

Predsjedništvo BiH podržalo organizaciju EYOF 2017. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

0

Sarajevo i Istočno Sarajevo će 2017. godine biti domaćini Evropskog sportskog festivala mladih (EYOF), rečeno je danas nakon sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te članova Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa čelnicima Olimpijskog komiteta BiH (OK BiH), javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali Zlatko Mateša, član Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Vlade Divac, predstavnik Izvršnog odbora Asocijacije 205 nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOK).

“Danas smo dobili uvjerenje, odnosno obećanje i podršku od Predsjedništva, a nadamo se i od Vijeća ministara da svi zajedno idemo u ovaj projekt koji je veoma značajan, ne samo za Sarajevo nego za region, prije svega, poruka svima da sport treba da zbliži ljude i da se predstavimo svetu na najbolji mogući način kao Sarajevo iz 1984. godine”, poručio je Divac.

Predsjedništvo BiH podržalo organizaciju EYOF 2017. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Life.ba

Prema njegovim riječima, ne treba puno sredstava za infrastrukturu jer je dosta toga već postojeće. “Ono što je sigurno, treba razmišljati šta Sarajevo dobija nakon tih igara. Nisu to neka velika sredstva”, kazao je Divac, pojasnivši da je riječ od oko 1.500 do 2.000 sportista koji će učestvovati na EYOF 2017. Mateša je kazao da su danas od Predsjedništva dobili potvrdu da će BiH biti domaćin najvećeg sportskog događaja nakon Olimpijskih igara u Sarajevu.

“Mislimo da je to jako značajno ne samo iz sportskih razloga nego i političkih i opće društvenih. Osim toga, imat će i indirektnih pozitivnih posljedica i po ovaj grad i zemlju i kroz sportski, turistički, promotivni dio. Jako nam je drago da je došlo do ovog sastanka”, pojasnio je Mateša.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak je, u organizacijskom smislu, napraviti najnužniji reorganizacijski ustroj i najjeftiniji, te vidjeti koje su to investicije potrebne da bi se sam događaj mogao odvijati na jedan zadovoljavajući način.

LIFE:  (VIDEO) Nelegalni turistički vodiči iznose turistima pogrešnu sliku o historiji Sarajeva - "muslimani poubijali sami sebe na Markalama, Sahat-kula pokvarena"

Predsjedništvo BiH podržalo organizaciju EYOF 2017. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Life.ba

“Imamo dovoljno vremena, ljudi imaju dovoljno znanja. Sarajevo ima gotovo sve. Nema potrebe za izgradnjom bilo čega. Zetra je obnovljena, staze postoje, prekrasne su, treba ih malo dotjerati ali to su detalji”, pojasnio je Mateša. Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH kazao je da je EYOF manifestacija izuzetna za BiH.

“Optimizam temeljimo na tome da u ovom momentu već imamo dosta od sportskih objekata. Dakle, sportski objekti ne predstavljaju ozbiljan problem. Ovakva manifestacija ne zahtijeva velika ulaganja. Samo smo insistirali da se osiguraju sredstva za organizaciju igara”, istakao je Kvesić, prenosi Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, na sastanku u Predsjedništvu BiH je usaglašeno da Predsjedništvo bude pokrovitelj ovog događaja.

“Siguran sam da će Sarajevo i Istočno Sarajevo, odnosno BiH, dostojno predstaviti našu zemlju na budućem EYOF-u. Ne treba pretjerivati kada su u pitanju smještajni kapaciteti, to su mladi ljudi. Skenderija je uvjetna za klizanje. Bit će i Zetra. Najozbiljniji problem bit će nam osigurati topove za pravljenje vještačkog snijega”, kazao je Kvesić, naglasivši da se organizacija ovakvog festivala može osigurati sa maksimalno šest miliona eura.


Comments

Comments are closed.

You may also like