Grad Sarajevo uskoro osniva Organizacioni odbor za EYOWF 2017.

- Advertisement -

Bivši gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, prof. dr. Alija Behmen i dr. Vinko Radovanović, u Rimu su početkom decembra 2012. godine potpisali Ugovor o domaćinstvu EYOWF-a 2017. , čime su se gradovi obavezali da će kao organizatori ispuniti sve obaveze, koje proizlaze iz povelje EYOWF-a i uputa Evropskog olimpijskog komiteta.

U budžetu, koji je sastavni dio kandidacijskog dokumenta, predviđena su i značajna ulaganja u infrastrukturu, pa će tako korist od organiziranja ovog sportskog događaja biti dugoročna.

Ozbiljno shvaćeno

Nacionalni OK i grad domaćin dužni su, ne kasnije od šest mjeseci nakon potpisivanja ovog Ugovora, osnovati Organizacioni odbor EYOF-a. Prema posljednjim informacijama, u Gradskom vijeću Sarajeva, te kabinetu novog gradonačelnika Ive Komšića, uveliko se radi na pripremama za osnivanje Organizacionog odbora, čime je pokazano da je krajnje ozbiljno shvaćeno domaćinstvo koje je povjereno glavnom gradu.

Svi sporazumi vezani za osnivanje i rad Organizacionog odbora moraju se dostaviti Komisiji  EOK-a EYOF-a na odobrenje.

Organizacioni odbor će uključivati u svom odboru direktora i izvršnom odboru, predsjednika i/ili generalnog sekretara NOK-a zemlje domaćina, i najmanje jednog člana koji će predstavljati i biti imenovan od strane grada domaćina.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Nakon osnivanja Organizacionog odbora i nakon odobrenja od strane EOK-a, Organizacioni odbor će biti jedini predstavnik koji će predstavljati različite instance zemlje domaćina 

Organizacioni odbor je prema odredbama Ugovora o domaćinstvu dužan:

– osigurati da Organizacioni odbor posreduje kao strana i pridržava se ovog Ugovora, bez ograničenja, i proslijedi  EOK-u pisanu potvrdu o tome, ne kasnije od mjesec dana od njegovog nastanka,

– dobiti i proslijediti Izvršnom odboru EOK-a pisanu potvrdu Organizacionog odbora da ima zajedničku i individualno odgovornost, zajedno sa gradom domaćinom i NOK-om, za ispunjavanje svih obaveza i dužnosti koje je preuzeo bilo ko od njih, vezano za organizaciju i održavanje EYOF-a.

Obezbjediti garanciju

Također, NOK i zemlja domaćin, grad domaćin i Organizacioni odbor će obezbjediti garanciju od strane nadležnih institucija kako bi olakšali slobodan pristup svim učesnicima i službenicima, bez obzira na to iz koje europske zemlje dolaze, uz predočenje pasoša ili odgovarajućeg identifikacijskog dokumenta i/ili olakšali izdavanje ulaznih viza kao i uvoz opreme i robe za potrebe EYOWF-a (napr. pušaka i streljiva za biatlon, atletskih kopalja, medicinske opreme itd.)

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

Uz to, Organizacioni odbor koji će imati iznimno značajnu ulogu u pripremama za održavanja EYOWF-a 2017. godine,  poduzet će sve neophodne mjere da olakša uvoz, oslobođen carinskih dažbina, robe i opreme (uključujući medicinske zalihe i opremu) koja je potrebna EOK-u, Nacionalnom olimpijskom komitetu i Međunarodnoj Federaciji (IF) za EYOWF, i robe i opreme koja je potrebna  akreditiranim medijima i sponzorima, pod uvjetom da se ta roba i oprema koristi tokom EYOWF-a i ponovo izveze u zemlju porijekla nakon EYOF-a.

Piše: Haris Fazlagić, Master studij na Odsjeku sportski menadžment, Fasto Sarajevo. Trenutno radi master rad na temu – Aspekti organizacije EYOWF 2017.

Vezano:

Sarajevo vraća svoj stari olimpijski sjaj

Sarajevo i Istočno Sarajevo šalju svijetu poruku zajedništva i tolerancije

Projekat koji ujedinjuje BiH

Gradonačelnik Kayserija: Povukli smo kandidaturu kad smo saznali da je protukandidat Sarajevo

EYOWF 2017.: U BiH dolazi 1.500 sportista, Sarajevo će drugi put zapaliti olimpijski plamen

Olimpijada 84. je promijenila DNK Sarajeva, BiH i regiona

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...