OI mladih, čiji će domaćin biti Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. sijat će energijom za promjene

- Advertisement -

Patrick Hickey: Zemlje vaše regije imaju odlične sportiste i među njima postoji velika solidarnost

Olimpijske igre mladih, čiji će domaćin biti Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. godine, sijaće energijom za promjene i imaće veliki uticaj na Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA)  predsjednik Evropskog Olimpijskog komiteta Patrick Hickey.

Hickey je u Sarajevu boravio kako bi prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice Olimpijskog komiteta BiH, a novinaru AA kazao je kako je ideja o Olimpijadi mladih 2017. veliko ispunjenje za BiH.

“OK BiH prolazio je i prolazi kroz veoma težak period. Počeli su nakon konflikta i nikome nije lako da ustane i počne trčati u takvoj situaciji. Ali IOC pružao je veliku podršku i oni, kao i mi u Evropskom OK, pomažemo im. Činjenica da su ovdje najviši predstavnici olimpijskog pokreta pokazuje solidarnost koji imamo i kako se iskreno nadamo da će stvari postajati sve bolje”, rekao je Hickey.

Prirodno je da se stvari kreću sporije, s obzirom na sve kroz šta je prošla sama država Bosna i Hercegovina, pa tako i njen narod i sportisti. Ipak, svi mogu doprinijeti boljem razvoju kako olimpijskog komiteta i olimpijskog duha, tako i sporta uopšte, smatraHickey.

“Siguran sam da u BiH trebaju da odluke donose lakšim i preciznijim putem. Znam, jer za politička rješenja postoje tri entiteta. Ali OK funkcioniše veoma dobro i mislim da Vlada i gradski zvaničnici moraju se uključiti, pomoći im, dovesti cijelu javnost i naciju iza njih, jer ne postoji ništa kao uspjeh olimpijske medalje da podigne duh zemlje”, poručio je Hickey.

Teško je usporediti situaciju i razvoj olimpijskih komiteta u regionu, zbog različitosti u sportovima koji su popularni, kao i zbog raznovrsne populacije. Hickey je mišljenja da je najvažnije komitete ujediniti, te da će zajedničkim radom doći i dobri rezultati.

“Zemlje vaše regije imaju dobre sportiste i stalno imamo priliku vidjeti njihov dobar plasman na takmičenjima. Predsjednici susjednih zemalja su ovdje, i ja stalno viđam te ljude. Među njima postoji ogromna solidarnost i vidim da to funkcioniše veoma dobro. Bio sam tu prije nekoliko godina, kada su potpisali ugovor o saradnji. Pomažu jedni drugima u edukaciji, to funkcioniše veoma dobro i trebalo bi se nastaviti tako”, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:  Muzička diva Josipa Lisac 11. maja u BKC-u u Sarajevu

Hickey se osvrnuo i na nedavnu kandidaturu dvije evropske prijestolnice za grad domaćin Ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine. Nakon što su Madrid i Istanbul poraženi, a Tokyo dobio organizaciju Olimpijade, Hickey je otkrio kako je bio veoma razočaran.

“Mi smo imali dva odlična kandidata iz Evrope, Istanbul i Madrid. Kao predsjednik evropskog komiteta, morao sam ostati neutralan i nisam smio kazati da favoriziram nijednog. Ali željeli smo da evropski grad pobijedi. Bio sam veoma iznenađen da nijedan od njih nije pobijedio. Mislim da to ima veze sa time što su u dva dana birani grad domaćin za Olimpijadu 2020. i novi predsjednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta”, otkrio je Hickey.

Nijemac Thomas Bach izabran je za novog predsjednika IOC-a, a Hickey nije krio uvjerenje da je upravo njegovo evropsko porijeklo stalo na put izboru evropskog grada za domaćina Olimpijade 2020. godine. Smatra da izbor grada domaćina i novog predsjednika IOC-a nije smio biti  tako bliskim datumima.

“Bio sam strašno razočaran, i zbog Istanbula i zbog Madrida. Timovi oba grada napravili su odlične kampanje i prezentacije. Brutalan je aspekt našeg olimpijskog pokreta. Na Olimpijadi imamo bronzu, srebro i zlato, ali na ovom takmičenju postoji samo zlato”, istakao je Hickey. On je dodao da su svi znali pravila ulaska u igru, protiv čega se bore, te da su zaista napravili sve najbolje što su mogli.

Istanbul, koji je za njega predivan grad i odlično iskustvo, bio je domaćin velikog broja sportskih događaja do sad, a većini je i sam prisustvovao.

“Turci znaju dosta o sportu. Madrid takođe. Većina infrastrukture je već postojala, tako da su dva evropska grada zaista bili prva klasa. Ali ispalo je tako, Tokyo je pobijedio”, podsjetio je Hickey.

Ne slaže se sa pojedinim navodima da su Olimpijske igre podlegle politici. Tvrdi da se i sami bore protiv takvih stvari, te da sude o gradovima na osnovu njihovih zasluga, toga koliko su dobri i šta imaju ponuditi olimpijskom pokretu. Hickey se osvrnuo i na glasine da Istanbul i Madrid nisu uspjeli dobiti organizaciju Olimpijskih igara zbog loše ekonomske situacije u kojoj se nalazi Španija, te demonstracija koje su ranije ove godine potresle Tursku.

PROČITAJTE JOŠ:  Euforija pred utakmicu BiH i Ukrajina: Zeničke ulice pune štandova s navijačkim rekvizitima

“Ni Tokyo nije pobjegao od toga, imali su problema sa nedavnom nuklearnom krizom u reaktoru i štetom. Madrid je kritikovan zbog ekonomije, a Istanbul je kritikovan zbog demonstracija. Sve je balansirano. Ali na glasače koji su glasali ne utiče to mnogo. Na primjer, kada je došlo do glasanja, demonstracije u Istanbulu su već davno bile završene i zaboravljene i to nije bilo upitno. Španska ekonomija jeste bila problem, ali sada postoje nade da će se ona podići na noge. To jeste uticalo na njih, a Tokyo je sve vrijeme morao da se bori sa nuklearnim haosom. Nije politizirano, to je kako članovi glasaju, kako gledaju na sportske objekte, kako je dobar tim koji lobira iz gradova. Mnogo faktora utiče na to”, pojasnio je Hickey.

Madrid se ove godine kandidovao po treći uzastopni put za organizaciju Olimpijskih igara, Tokyo drugi, a Istanbul po peti put. Kada je Tokyo dobio organizaciju Olimpijade 2020., madridske vlasti najavile su da se više ne žele kandidovati, dok su turske vlasti odlučne da ponovo kandiduju svoj grad. Hickey smatra kako je Istanbul pravi izbor kada je riječ o kandidaturi Turske.

“Siguran sam da Turska može biti odličan domaćin Olimpijskim igrama. Istanbul je najbolji izbor, svi znaju za njega i izvanredan je grad. Ali mislim da će se sad i drugi evropski gradovi uključiti u natječaj, postoje glasine da bi se Rim mogao kandidovati, možda i Pariz. I drugi evropski gradovi će gledati da se uključe za Olimpijadu 2024”, otkrio je Hickey.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...