Posao organizacije EYOFW-a 2017. mora biti završen u naredne tri godine

- Advertisement -

 bjelasnica-650x487

Smještaj sportaša, dužnosnika timova, i drugog osoblja tima bit će obezbjeđen u „ sportskom selu EYOWF-a“ ili na sličnom mjestu u organizaciji Organizacionog odbora. Poželjno je da se  sportsko selo EYOWF-a nalazi na jednom mjestu. Ako to nije slučaj, Organizacioni odbor mora osigurati iste uvjete i kvalitet smještaja za sve delegacije NOK-a. Svi objekti u selu će biti u skladu sa važećim evropskim standardima.

Organizacioni odbor će osigurati smještaj sa punim pansionom što je moguće bliže mjestu održavanja natjecanja, i administrativnim i akreditacijskim centrima dva dana prije Ceremonije otvaranja do dana nakon Ceremonije otvaranja. Također, osigurat će i smještaj za 1.600 članova delegacija NOK-ova, (sportaša i dužnosnika).

Smještaj i obroci učesnika trebaju zadovoljavati minimalan nivo standarda udobnosti slično hotelu sa tri zvjezdice. Ovisno o veličini sobe popunjenost ne smije preći četiri osobe po sobi. Nivo popunjenosti soba mora biti odobren od strane Komisije za koordinaciju EYOWF-a.

Broj sportista ne smije preći 4 sportista po WC-u/tušu. Dnevni raspored treba biti napravljen za sobarice i spremačice kako bi se mjesta boravka održavala čistim i urednim (WC-i, skupljanje otpada itd.) Posteljina se mora mijenjati jedanput sredinom sedmice tokom EYOWF-a. Peškiri se moraju mijenjati najmanje tri puta sedmično.

Sportsko selo EYOWF-a mora biti dostupno 24 sata dnevno. Svi šefovi delegacija moraju dobiti jednokrevetnu sobu. Delagacija NOK-a moraju imati dodatne namjenske sobe koje će služiti kao uredi i medicinske prostorije, ovisno o veličini delegacije u skladu sa sljedećim:

Broj članova delegacije*

Ured NOK-a

Medicinske prostorije

Do 9

0

0

10 i više

1

1

*ne uključujući suce i medijske predstavnike NOK-ova

Također, u sportskom selu EYOWF-a treba obezbjediti nekoliko sala za sastanke šefova delegacija, tehničke sportske sastanke, i sobe za sastanke NOK-ova (koje će trebati prethodno rezervisati).

Organizacioni odbor će također osigurati odgovarajući broj soba potrebnih za međunarodno tehničko osoblje, suce i druge delegirane dužnosnike tokom EYOF-a. Tehničko osoblje treba biti smješteno u jednokrevetne sobe (maks.2 sobe po MF) u službenom hotelu Olimpijske porodice.

PROČITAJTE JOŠ:  Mesud Pezer osvojio bronzu na Evropskom bacačkom kupu u Portugalu

Međunarodne  sudije i službenici trebaju biti smješteni u jednokrevetne sobe u jedanom ili dva hotela s minimalno 3 zvjezdice kako bi se osiguralo da imaju iste uvjete. Ni u kom slučaju sudije ne smiju biti smještene u spotskom selu EYOWF-a.

Organizacioni odbor će biti odgovoran za osiguranje smještaja što je moguće bliže mjestima održavanja natjecanja za članove Izvršnog odbora EOK-a, članove Komisije EOK-a EYOWF-a, članove Komisije za koordinaciju EYOWF-a i članove Sportske komisije, predsjednike i generalne sekretare NOK-ova zemalja učesnica, predstavnike Međunarodnih federacija, osoblje i goste EOK-a, i druge članove Olimpijske porodice i uvažene goste u službenom hotelu/ima Olimpijske porodice. Izabrani hotel/i mora biti odobren od strane Koordinacijske komisije EYOF-a, u skladu sa specifičnim standardima EOK-a, uključujući i sobe namjenjene Sekretarijatu EOK-a, Komisiji za koordinaciju EYOWF-a, koje će služiti kao uredi i sale za sastanke za potrebe EOK-a.

Organizacioni odbor će osigurati da akreditirani predstavnici medija dobiju smještaj u grupi hotela u nizu kategorija, sa svim potrebnim radnim uvjetima i za prihvatljivu cijenu.

Ovaj smještaj će se nalaziti što je moguće bliže glavnim sportskim centrima i bit će dostupan predstavnicima medija tokom istog vremenskog perioda kao i sportsko selo.

Predstavnici medija će snositi svoje troškove smještaja i obroka. Press atašei NOK-ova (jedan za svaki NOK) mogu biti smješteni sa delegacijom u sportskom selu EYOWF-a.

Organizacioni odbor će pomoći porodicama sportaša i posjetiocim da pronađu smještaj u gradu/regiji. To se može uraditi preko Organizacionog odbora ili preko preporučene agencije/a, ili turističkog ureda na službenoj web stranici.

Organizacioni odbor će osigurati da se akreditiranim i neakreditiranim posjetiocima EYOwF-a naplaćuju prihvatljive cijene za hotelske sobe u i pored grada domaćina.

PROČITAJTE JOŠ:  Novak Đoković izgubio od 123. igrača svijeta

Ovdje su navedeni samo neki segmenti vezani za smještaj na EYOWF-u, preciznije standardi koji se moraju zadovoljiti prema već ustaljenoj praksi.  Koliki posao predstoji i kolike su obaveze Organizacionog odbora, koji će uskoro biti formiran od timova iz Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva,  može se vidjeti samo iz dijela koji se odnosi isključivo haris1na smještaj učesnika, pratećenog osoblja, novinara, gostiju…Još uvijek se ne zna gdje će se nalaziti sportsko selo EYOFW-a 2017.godine, iako postoje neke ideje da se ono gradi u Istočnom Sarajevu. Preciznije lokacije znat će se nakon što se formira Organizacioni odbor i pristupi detaljnijoj razradi plana same organizacije EYOFW-a.

 U narednim tekstovima pokušat ću približiti u segmentima značaj i obim posla i organizacije koja prethodi, i iz čega će se jasno vidjeti da nam vrijeme neumitno curi, a da konkretnije pomake nismo nažalost još uvijek napravili. Iako će Organizacioni odbor sačinjavati predstavnici vlasti svih nivoa, glavni nosioci svih aktivnosti bit će upravo zakonodavna i izvršna vlast u Gradu Sarajevu i Istočnom Sarajevu, koja će za svoga mandata 2012- 2016 morati okončati sve poslove kako bi spremni dočekali februar 2017. godine.

Piše: , Master studij na Odsjeku sportski menadžment, Fasto Sarajevo. Trenutno radi master rad na temu – Aspekti organizacije .

Vezano:

Ako ne ispoštujemo zadane rokove, prijeti opasnost da ostanemo bez EYOWF-a

Grad Sarajevo uskoro osniva Organizacioni odbor za EYOWF 2017.

Sarajevo vraća svoj stari olimpijski sjaj

Sarajevo i Istočno Sarajevo šalju svijetu poruku zajedništva i tolerancije

Projekat koji ujedinjuje BiH

Gradonačelnik Kayserija: Povukli smo kandidaturu kad smo saznali da je protukandidat Sarajevo

EYOWF 2017.: U BiH dolazi 1.500 sportista, Sarajevo će drugi put zapaliti olimpijski plamen

Olimpijada 84. je promijenila DNK Sarajeva, BiH i regiona

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lana Pudar i Nemanja Bilbija najbolji sportisti Mostara

Plivačica Lana Pudar i nogometaš Nemanja Bilbija proglašeni su...

Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Skoro petogodišnja saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića završena...

Poljska nakon penala savladala Vels i postala posljednji učesnik Eura 2024

Nakon što su Gruzijci boljim izvođenjem penala savladali Grke...

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

U organizaciji Plivačkog savezu Srbije na bazenu "Milan gale...

Historijska vožnja Elvedine Muzaferije: Prva skijašica na završnom finalu spusta u Svjetskom kupu

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija okončala je fenomenalnu sezonu...