Zlatni klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean ponovo u Sarajevu

- Advertisement -

klizanje

Povodom obilježavanja 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i priprema za Olimpijadu mladih EYOWF, koja će 2017. godine biti održana u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, danas je u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine održana konferencija za novinare, na kojoj su predstavljene manifestacije koje će uslijediti, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim Bosne i Hercegovine spreman je za odlazak na Zimske olimpijske igre 2014. u Sočiju, a još uvijek nije poznato ko će nositi zastavu BiH na otvorenju Olimpijade. OK BiH donijeće tu odluku na osnovu broja bodova koje će imati takmičari, a kako saznaje AA, zastavu će nositi ili Žana Novaković ili Igor Laikert.

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić kazao je kako projekat Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam ima za cilj buđenje većeg interesovanja i doprinošenje afirmaciji sporta i sportskih rezultata mladih u BiH. Tim BiH je spreman za odlazak u Soči, dodao je on, ali da treba voditi računa o afirmaciji, animaciji i organizaciji predstojećeg zimskog festivala EYOWF.

“Sretan sam što imamo priliku da iskažemo olimpijski duh i okrenemo se budućnosti. Na takmičenju 2017. godine učestvovaće djeca koja su rođena u 21. vijeku, koji je značajan za BiH. Mi smo na putu ka EU i na taj način želimo pokazati da smo spremni da organizujemo sportska takmičenja”, rekao je Kisić. On je dodao da se olimpijski duh i vrijednosti polako, ali sigurno vraćaju na prostore BiH, te kako vjeruje da će 2014. biti puna sportskih uspjeha.

PROČITAJTE JOŠ:  Katolici slave veliki blagdan: Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila vjernike uz pjesmu i molitvu

Takmičenje EYOWF je tehnički zahtjevno, kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Ranko Čović, dodavši da je potrebno obezbijediti infrastrukturu koja će i prije početka ovog festivala omogućiti takmičarima iz BiH da se pripreme za festival.

“Želja nam je da Grad Sarajevo dobije ledenu dvoranu gdje će se moći pripremati i hokejaši i klizači. U cilju nam je da se poboljša infrastruktura na područjima Sarajeva i Istočnog Sarajeva da možemo spremno dočekati organizaciju kvalitetnijih i većih takmičenja”, kazao je Čović.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin dodao je kako projekat EYOWF nije samo aktivnost koja će se dešavati deset dana u februaru, već razvojna šansa za infrastrukturu, kulturu i turizam oba grada.

U okviru obilježavanja 30. godišnjice od ZOI 84 i promocije EYOWF 2017., u Sarajevo će 13. februara doći i Jayne Torvill i Christopher Dean, klizači koji su na Olimpijadi u Sarajevu osvojili zlatnu medalju u umjetničkom klizanju.

PROČITAJTE JOŠ:  Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

“Velika stvar je da će ovdje 13. i 14. februara boraviti olimpijski pobjednici u umjetničkom klizanju. To će biti velika revija na ledu, jer će oni doći sa klizačima iz Velike Britanije, sa nekim od šampiona u klizanju, sadašnjim britanskim klizačima i sa omladincima, koji će zajedno sa našim klizačima i klizačkim savezom odrzati veliku reviju u Sarajevu. Poslije njihove revije, uslijediće kampanja osiguravanja sredstava za izgradnju ledene dvorane u Sarajevu”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, dodavši da je Sarajevu potrebna ledena dvorana, te da zajedno sa Istočnim Sarajevom mora uraditi sve na njenoj izgradnji, ukoliko žele pripremiti EYOWF 2017 uspješno.

U okviru projekta Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam na Bjelašnici, Igmanu i Jahorini će od 31. januara do 2. februara biti održan sportski vikend. Slalom i veleslalom trke, trka na snowboardu za djecu od šest do 17 godina, samo su neke od manifestacija koje će se održati na olimpijskim ljepoticama. Takođe, u Sarajevu će biti održano i vrhnusko takmičenje u umjetničkom klizanju, a ulaz će biti besplatan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Željezničar i Sarajevo podijelili bodove: Derbi obilježila čak tri crvena kartona

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva podijelili su bodove u 152....

(VIDEO) Pogledajte kako je otpjevana Grbavica pred derbi Željezničara i Sarajeva

Pred početak utakmice između Željezničara i Sarajeva, koja se...

Šta se dešavalo u Mostaru?

Mostarski derbi imao je vatren uvod, kada je prije...