15 filmova za koje možda niste znali da se temelje na knjigama

- Advertisement -

Sigurno ste dosad pogledali neke od najvećih filmskih hitova, a da uopće niste znali da su snimljeni prema knjigama.

Iako su neki romani prema kojima su snimljeni filmovi postigli senzacionalan uspjeh čim su objavljeni, za neke se tek čulo kad su postali inspiracija poznatim rediteljima.

Pogledajte koje su ekranizacije svojom popularnošću zasjenile knjige i njihove autore.

Umri muški (1988.)

Film „Umri muški“ iz 1988. i njegovi nastavci nastali su prema romanu Rodericka Thorpea iz 1979. „Nothing Lasts Forever“. Zanimljivo je da je roman zapravo nastavak romana „Detective“ iz 1966. prema kojem je snimljen film u kojem glumi Frank Sinatra.

Forrest Gump (1994.)

Filmski hit s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi zasnovan je na istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1985. godine. Osvojio je srca kritike i publike, te šest Oscara, i jako se razlikuje od knjige koja je često proglašavana lošijom od ovog odličnog filma.

Jurski park (1993.)

Franšiza je zapravo nadahnuta istoimenom knjigom Michaela Chrichtona iz 1983. knjiga, koja se još uvijek drži na top listama najprodavanijih SF avanturističkih romana. Originalna knjiga i prvi film razlikuju se do te mjere da imaju prilično različit završetak.

Prohujalo s vihorom (1939.)

Filmski klasik Victora Fleminga zasnovan je na istoimenom romanu Margaret Mitchell iz 1936. godine koji je bio pravi fenomen, a jednak uspjeh postigao je i Oscarom nagrađeni film. Na romanu nadahnutom američkim građanskim ratom Mitchell je radila deset godina i za njega je dobila Pulitzerovu nagradu.

Zelena milja (1999.)

Fantastična drama Franka Darabonta temelji se na istoimenom romanu Stephena Kinga iz 1996. godine. Kultne uloge u filmu ostvarili su Tom Hanks kao Paul Edgecomb, šef odjela za smrtne kazne, i Michael Clarke Duncan kao John Coffey, osuđenik na smrtnu kaznu.

Gospođa Doubtfire (1993.)

Američka komedija s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi pomno prati priču iz romana Anne Fine iz 1987. „Gospođa Doubtfire“. Ključna razlika između knjige i romana je u tome što u knjizi starije dvoje djece odmah prepoznalo oca koji se prerušio u dadilju.

Dobri momci (1990.)

Kriminalistički film Martina Scorsesea zasnovan je na knjizi Nicholasa Pileggija iz 1985. godine „Wiseguy: Life in a Mafia Family“. I film i knjiga govore o životu Henryja Hilla, mafijaša koji se obratio informativcu FBI-a.

Iskupljenje u Shawshanku (1994.)

Zatvorska drama režisera i scenarista Franka Darabonta s Timom Robbinsom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama nastao je kao adaptacija romana Stephena Kinga „Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku“.

Ralje (1975.)

Film Stevena Spielberga o velikoj bijeloj morskoj psini zasnovan je na istoimenom romanu Petera Benchleya iz 1974. godine koji je bio nevjerojatno popularan te stajao na New York Timesovoj ljestvici bestsellera 44 sedmice.

Psiho (1960.)

Psihološki triler Alfreda Hitchcocka zapravo se temelji na romanu Roberta Blocha iz 1959. godine. Roman je donekle inspiriran ubojstvima u državi Wisconsin kojeg je počinio serijski ubojica i pljačkaš grobova Ed Gein, a koji je živio 80-tak kilometara od Blocha.

Kum (1972.)

Još jedno kultno filmsko ostvarenje koje je snimljeno prema književnom djelu, i to romanu iz 1969. Marija Puza o mafijaškoj porodici Corleone. Puzo je pisao scenarije za sva tri filma, a kraj knjige se razlikuje od kraja filma.

Schindlerova lista (1993.)

„Schindlerova lista“ Stevena Spielberga, koja predstavlja kapitalno i izuzetno filmsko ostvarenje 20. vijeka, nastala je prema romanu Thomasa Kenealljya „Schindler ‘s ark“. I film i roman postigli su ogroman uspjeh. Film se redovito pojavljuje na top-listama najboljih filmova ikad snimljenih, a roman je osvojio niz nagrada.

Pijanist (2002.)

Film Romana Polanskog baziran je na istinitoj priči opisanoj u memoarima poljskog kompozitora židovskog porijekla Wladyslawa Szpilmana. Knjiga je prvi put objavljena 1946. godine pod naslovom „Smrt jednog grada“, no bila je zabranjena. Svjetsku slavu stekla je nakon ekranizacije koja je nagrađena s tri Oscara.

Planina Brokeback (2005.)

Kratka priča prema kojoj je film snimljen, napisala je E. Annie Proulx, a sadrži svega 64 stranice. S druge strane priča u filmu je kudikamo razrađenija, što nije promaklo niti struci pa je film nagrađen s tri Oscara.

Misery (1990.)

Snimljen prema istoimenoj knjizi megapopularnog autora horora Stephena Kinga, ovaj psihološki triler pokupio je hvalospjeve kritičara za izvanrednu izvedbu Annie Wilkes, koju je u filmu glumila Kathy Bates, za što je nagrađena Oscarom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...