5 filmova za vikend: Daniel Day-Lewis, Collin Farrell i Sean Penn u vrhunskim izdanjima

- Advertisement -

Ispred nas je vikend, što znači da slijedi novih pet filmskih preporuka za one koji ostaju kod kuće ili jednostavno vole provoditi slobodno vrijeme uz filmske avanture.

Ovog puta možete birati između dva vrhunska biografska filma i tri odlične komedije od kojih je svaka posebna na svoj način.

Lincoln

Film Stevena Speilberga o 16. američkom predsjedniku podjednako će dobro leći obožavateljim kultnog režisera kao i ljubiteljima historije. Bonus su fantastična izvedba Daniela Day-Lewisa koji je za ulogu Lincolna dobio trećeg Oskara, ali i vrhunska ekipa sporednih glumaca u filmu.

Milk

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Još jedan Oskarom ovjenčani glumac, Sean Penn, u ovom filmu igra aktivistu za prava gay osoba Harveya Milka. On će postati prvi izabrani dužnosnik koji je otvoreno priznao da je gay, prije nego ga upuca njegov kolega iz gradskog vijeća San Francisca.

The Lobster

Crna satira Yorgosa Lanthimosa u kojoj Collin Farrell glumi čovjeka koji ima 45 dana da pronađe novu suprugu ili će, u suprotnom, pretvoriti se u životinju koju sam izabere (a izabrao je jastoga).

Kicking and Screaming

Režiser Noah Baumbach se specijalizirao za filmove čiji protagonisti prolaze kroz neizvjesna vremena nakon diplomiranja. Ovo je njegov debitantski iz 1995. godine, no tema je poznata. Film prati grupu prijatelja koji traže cilj tokom prve godine nakon fakulteta ostajući u gradu u kojem su studirali i pokušavajući izbjeći sazrijevanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Monty Python and the Holy Grail

Britanska legenda o „svetom gralu“ biva parodijski tretirana u ovom apsurdnom i kultnom klasiku u kojem članovi družine Monty Python igraju vitezove okruglog stola u potrazi za legendarnim blagom. Ako vam nedostaje smijeha onda je ovaj film pravi izbor bez obzira na to jeste li ga već gledali.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...