5 filmova za vikend: Majstori režije svih generacija

- Advertisement -

Dobar film je moguće snimiti i bez velikih novčanih sredstava i bez vrhunskih glumaca i bez genijalnog scenarija, no bez dobrog reditelja baš nikako.

Ovaj put vam preporučujemo pet filmova dostupnih na streaming platformi Netflix kojima je zajedničko – vrhunska režija: od Dee Rees iz mlađeg ešalona američkih reditelja, pa do legendarnog Orsona Wellsa. Između su se ugurali Spike Lee, Alfonso Cuaron, te neprevaziđeni dvojac Steven Spielberg i George Lucas.

Mudbound

Drama američke rediteljice Dee Rees 2017. godine je imala četiri nominacije za Oscara. Film govori o dvije porodice – jednoj bijele, drugoj crne rase – koje postaju susjedi u Mississippiju 40-ih godina prošlog stoljeća i bivaju uhvaćeni u komplikovane odnose i rasne tenzije tog vremena.

Roma

Sjajni autobiografski film meksičkog reditelja Alfonsa Cuarona prati Cleo, sluškinju porodice iz srednje klase iz Mexico Citya, kroz jednu godinu u kojoj će se zauvijek promijeniti njen kao i život osoba kod koji radi.

She’s Gotta Have It

Prvi igrani film Spikea Leea je upravo ova indie crno-bijela komedija u kojoj Tracy Camilla Johns igra mladu ženu iz Brooklyna koja manipulira s trojicom potencijalnih partnera. Na ovom filmu je bazirana i istoimena serija koju je Lee snimao za Netflix tokom dvije sezone 2017. i 2018. godine.

Raiders of the Lost Ark

Bez obzira koliko puta ste ga gledali, film u kojem su snage udružili Steven Spielberg i George Lucas kako bi stvorili jednu od najslavnijih akcijsko-pustolovnih franšiza u historiji kinematografije nikad ne može dosaditi. Ako ste slučajno u grupi rijetkih koja nikad nije pogledala prvi iz serijala filmova o Indiana Jonesu, onda je krajnje vrijeme da to uradite.

The Other Side of the Wind

Posljednji, nezavršeni film legendarnog Orsona Wellsa objavljen je 2018. godine i predstavlja rediteljev eksperimentalni rad iz 70-ih godina. Satirični film unutar filma u kojem naslovne uloge imaju takođe legendarni reditelji John Huston i Peter Bogdanovich.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...