Američka filmska akademija nakon kritika najavila promjene

- Advertisement -

Već drugu godinu zaredom ni jedan tamnoputi glumac, glumica niti redatelj nisu nominovani u glavnim kategorijama za “Oscara”, zbog čega su se neki od njih odlučili na bojkot ovogodišnje dodjele, 28. februara u Hollywoodu u Los Angelesu

Američka filmska akademija koja dodjeljuje prestižnu nagradu “Oscar” saopćila je da će u svom daljem radu imati niz promjena nakon što se našla na udaru kritika javnosti zbog nominacija za 88. dodjelu prestižne filmske nagrade, javlja Anadolu Agency (AA).

Već drugu godinu zaredom ni jedan tamnoputi glumac, glumica niti redatelj nisu nominovani u glavnim kategorijama za “Oscara”, zbog čega su se neki od njih odlučili na bojkot ovogodišnje dodjele, 28. februara u Hollywoodu u Los Angelesu.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Među najavljenim reformama je, kako tvrde iz Akademije, i obaveza da se do 2020. godine udvostruči broj nominovanih žena te pripadnika nacionalnih manjina. Također, Akademija uvodi desetogodišnji limit što znači da će glasanju moći pristupiti samo oni članovi koji iza sebe imaju desetogodišnju karijeru u filmskoj industriji.

Zbog navodne “diskriminacije”, holivudski glumac George Clooney ranije je poručio Akademiji “da se kreće u pogrešnom pravcu“, a glumac Will Smith najavio je da neće ići na 88. dodjelu “Oscara”, par dana nakon što su to objavili njegova i supruga Jada Pinkett Smith i režiser Spike Lee.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Dodjela Oskara decenijama slovi za filmski, medijski i modni događaj što ga čini najpopularnijim televizijskim prijenosom dodjele neke filmske nagrade.

Pretpostavlja se kako će jedna od najvećih zvijezda večeri biti Leonardo DiCaprio koji bi nakon pet nominacija mogao osvojiti svog prvog “Oscara” za glavnu mušku ulogu u filmu “Povratnik” koji je također nominovan za najbolje filmsko ostvarenje.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...