Film

Američka premijera „Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“ u New Yorku

0
Američka premijera „Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“ u New Yorku, Life.ba

Američka premijera dokumentarnog filma „Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“, nastalog u režiji Nihada Kreševljakovića, te u koprodukciji UG VideoArhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković i Festivala MESS bit će održana 29.oktobra u  okviru 17. Bosanskohercegovačkog filmskog festivala (BHFF) u New Yorku, saopćila je press služba Festivala MESS.

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) je festival koji se održava jednom godišnje, a bavi se savremenom bosanskohercegovačkom kinematografijom te prikazuje igrane i dokumentarne filmove iz Bosne i Hercegovine.

Jedan od filmova koji će svoje prikazivanje, nakon sarajevske premijere, doživjeti i u Americi je upravo film „Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu“.

Kroz razgovor s trinaest sudionika i sudionica njenog boravka i rada u Sarajevu, oni pokušavaju kroz sjećanja ispričati svoje intimne priče o ratu, o umjetnosti nastaloj u periodu opsade, o Susan Sontag i njenom značaju, te o smislu stvaranja teatra u vremenu razaranja. Reditelj ovog filma Nihad Kreševljaković ističe da je to najveća vrijednost filma.

-Kroz priču o jednom od najznačajnijih teatarskih događaja iz perioda opsade, kada je Susan Sontag režirala predstavu „Čekajući Godoa“, željeli smo kroz sjećanja sudionika ukazati na važnost koju je umjetnost imala za građane i građanke Sarajeva. Susan Sontag, koja je s razlogom postala počasna građanka Sarajeva, uvijek je ukazivala na to da su fenomen tog ratnog vremena ustvari bili ljudi s kojima je ona radila. Susan Sontag, osoba koju su nazivali posljednjom intelektualkom, bila je jedna od rijetkih koja je shvatila da je ono što se odvija u Sarajevu početak jednog novog vremena, te je među prvim rekla da se u Bosni odvija genocid koji svijet mora zaustaviti – kazao je Kreševljaković.

LIFE:  Autokino atrakcija Mostar Film Festivala: Deset filmova u takmičarskom dijelu

Ovogodišnje, 17. izdanje BHFF-a se, zbog pandemije, održava online, od 27. oktobra do 1. novembra 2020.

Facebook komentari


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like