Film

Berlinale: Zlatni medvjed iranskom filmu „Nema zla“ Mohammada Rassulofa

0

Iranski reditelj Mohammad Rassulof nagrađen je Zlatnim medvjedom, najvećim priznanjem 70. Berlinalea, za film „Nema zla“.

Rassulof nije mogao prisustvovati dodjeli nagrada jer su mu iranske vlasti zabranile napuštanje zemlje, a prošle godine osuđen je i na godinu dana zatvora „zbog širenja propagande“. Nagradu je predsjednik žirija, britanski glumac Jeremy Irons, uručio njegovoj kćerki Baran Rassulof.

Film „Nema zla“ sastoji se od četiri priče koje se bave moralnim i etičkim dilemama izvršenja smrtne kazne u Iranu. Producent filma Farzad Pak rekao je da je riječ o izvanrednom filmskom projektu u kojem su učestvovali svi, uključujući glumce i glumice „koji su ugrozili svoje živote odlukom da učestvuju u snimanju filma“. Ekipa filma je dočekana ovacijama i nije krila suze. Film se natjecao u konkurenciji od 18 filmova i treći je iranski film koji je osvojio Zlatnog medvjeda od 2011.

Specijalna nagrada žirija pripala je američkom nezavisnom filmu „Never Rarely Sometimes Allways“ („Nikada rijetko ponekad uvijek“) režiserke Elize Hittman, dok je Srebrenog medvjeda za najbolju režiju dobio Korejanac Hong Sang-soo za komičnu dramu „Žena koja je trčala“. Za najbolji scenarij nagrađen je italijanski film „Bad Tales“ („Ružne priče“), braće Damiana i Fabija D'Innocenzo.

LIFE:  Šojić: 'Umri muški' radimo s ljubavlju, nagrada zadovoljna publika [video]

Srebrnog medvjeda za žensku ulogu osvojila je njemačka glumica Paula Beer za glavnu ulogu u filmu „Undine“, a u kategoriji za mušku ulogu italijanski glumac Elio Germano za glavnu ulogu u filmu „Volevo nascondermi“.

Za izvanredno umjetničko dostignuće Srebrenog medvjeda je dobio njemački kamerman Juergen Juerges za film „DAU.Nataša“ ruskih reditelja Jekatarine Oertel i Ilje Kršanovskog.

Nagradu publike za program Panorama dobio film „Otac“ srbijanskog reditelja Srđana Golubovića, čiji je koproducent hrvatska producentska kuća „Propeler“ iz Zagreba. Počasni Zlatni medvjed ove godine je uručen glumici Helen Mirren.

Facebook komentari


Izvršni odbor UEFA-e: Finale Lige Evrope 2022. u Budimpešti

Previous article

U Italiji danas od korona virusa umrlo 18 osoba, ukupno 52 smrtna slučaja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Film