BiH: Tanovićev film “Deset u pola“ otvorio 27. izdanje Sarajevo Film Festivala

- Advertisement -

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma večeras je otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF).

Festival koji traje do 20. augusta, otvoren je filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Bele Tarra. Ekipe oba filma poklonit će se publici na nekim od festivalskih lokacija nakon završetka projekcije.

Domaćin ceremonije svečanog otvorenja u Nardonom pozorištu Sarajevo bio je bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović koji je istakao da je počašćen tom ulogom.

On je kazao da se festival ove godine održava u hibridnom formatu zbog uvjeta pandemije i da će ponuditi sadržaje na festivalskim lokacijama i na online platformama.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), istakao je da svi večeras dijele uzbuđenje zbog ponovnog susreta nakon 20 mjeseci i da svečana ceremonija predstavlja nadu da se svijet vraća normalnom životu.

“Tako da zaista cijenim da ste večeras došli i poduprli Sarajevo Film Festival i odlučili da budemo ti koji će se vratiti normalnom životu i nadamo se da će ovo biti početak jedne lijepe priče“, kazao je Purivatra, javlja Anadolu Agency (AA).

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon Irana: Napade na Izrael također pokrenuli Jemenski Huti i Hezbolah

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo dodijeljeno je “Počasno Srce Sarajeva“ njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije. U sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Wenders se zahvalio na priznanju i kazao da mu je to jedna od najdražih nagrada u obliku srca. On je na pozornicu izašao u majici sa SFF-a iz 2011. godine kada je također bio gost festivala.

“Oči su vrijedan instrument, ali najvažniji organ filmadžije je srce. Srce je to koje vidi ljepotu i prezire ružnoću. Ono je to koje vidi mir i pati od rata. Srce vidi istinu, a prezire laži. Ovo je najljepša nagrada u obliku srca“, rekao je Wenders koji u Sarajevu ostaje pet dana.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, predstavila je program ovogodišnjeg SFF-a.

“U svim programima festivala prikazat ćemo 128 regionalnih ostvarenja, što Sarajevo Film Festival definitivno čini najvećom platformom za promociju regionalne kinematografije“, kazala je Tataragić.

Na ovogodišnjem izdanju SFF-a “Počasno srce Sarajeva“ bit će dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. On je “Srce Sarajeva” dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća u Buća Potoku: Povrijeđeni žena i maloljetno dijete

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama u isto vrijeme. Zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove.

Za ovogodišnji SFF akreditovano je više od 900 gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Festival će završiti 20. avgusta, svjetskom premijerom filma “Toma” režisera Dragana Bjelogrlića, a u sklopu programa Open Air.

Više od 200 filmova iz 65 zemalja će biti dostupno online na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...