[crtice iz biografije] Mads Mikkelsen je puno više od običnog glumca

- Advertisement -

Uživam sjediti ispred kuće na klupi i gledati u prazno. I uživam vidjeti susjede, prijatelje i obitelj. Putujem previše u svom profesionalnom životu, pa sam obično najsretniji kada nemam šta raditi kad ostanem kući u Kopenhagenu. Kazao je to u intervjuu za strane medije danski glumac Mads Mikkelsen, koji je prije petnaestak dana osvojio europskog Oscara, odnosno nagradu Europske filmske akademije (EFA) za ulogu u filmu ‘Još jedna runda’.

Mikkelsen je slavu stekao glumeći sofisticirane negativce i silovite antijunake. Njegov karizmatičan pogled, grube crte lica, čelični pogled i zagonetno držanje, te naravno odlična gluma, donijeli su mu uloge u nekim svjetski popularnim filmovima, ali u njegovoj domovini Danskoj gdje je stasao prvo kao televizijski, a tek potom filmski glumac, najpoznatiji je po humorističnim serijama u kojima je glumio na početku karijere.

Poznat po ulozi zlikovca ‘Le Chiffrea’ u Casinu Royale (James Bond), sjajno odigranoj ulozi Hannibala Lectera u NBC-ovom Hannibalu, mračnom Kaeciliusu u Marvelovom ‘Doctor Strangeu’ i antijunaku Galenu Ersu u ‘Rogue One: A Star Wars Story’, danski glumac je prikupio fascinantan katalog djela otkako je započeo filmsku karijeru 1996. Iako je snimao brojne filmove na engleskom jeziku, nije zaboravio svoje kulturne korijene i dosljedno je radio u danskoj filmskoj industriji tijekom godina, a filmovi poput ‘The Hunt’ –  snažna priča o učitelju lažno optuženom za užasan zločin – pobudio je međunarodnu pažnju i priznanja.

I kao netko tko je glumio toliko tajanstvenih likova, ne bi trebalo čuditi da se o ovom nevjerojatnom glumcu može naučiti puno toga. Pa prošetajmo kroz Mikkelsenovu prošlost da istražimo stvari koje većina obožavatelja ne zna o ovoj intrigantnoj zvijezdi.

Gimnastika i balet

Ono što većina obožavatelja ne zna o Mikkelsenu je da je on prije nego što je započeo glumačku karijeru trenirao i radio kao gimnastičar i baletan. Bavio se raznim vrstama baleta i modernim interpretativnim plesom, kojima pripisuje osjećaj za ravnotežu, kontrolu i svjesnost svog tijela. Osim plesom, osam godina bavio se gimnastikom, što mu je kasnije podarilo fleksibilnost i izdržljivost za snimanje vratolomnih scena.

Mikkelsen je započeo s gimnastikom, a jednom prilikom je izjavio da mu je gimnastika spasila život. Jednom je doživio motociklističku nesreću koja je mogla loše završiti, ali kako je objasnio za Scan Magazine: ‘Nekako sam se uspio okrenuti u zraku i sletjeti na noge. Nisam siguran kako sam to učinio, ali odgovor bi mogao biti u činjenici da imam gimnastičke sposobnosti’.

Mikkelsen je godinu dana studirao u Švedskom nacionalnom baletu u Götebergu, a čitavo desetljeće proveo je kao baletan, ali i glumeći u mjuziklima, sve dok ga Nicolas Winding Refn nije angažirao za glavnu ulogu u mračnom kultnom klasiku Pusher.

Ali čak i danas, njegovo sportsko podrijetlo ga dobro služi.

-Biti plesač dobro dođe u mnogim situacijama kao glumac, pogotovo kad se baviš vratolomijama. I raskinuo bih ugovor da netko drugi radi moje vratolomije. Kažem, ‘Zato sam u filmu. Nemam cool crte, imam cool vratolomije i neću ih odati, kazao je Mikkelsen.

Obožava sport

Iako Mads Mikkelsen često igra vrlo intenzivne i glamurozne uloge poput Igora Stravinskog u Coco Chanel i Tristana u King Arthuru, u stvarnom životu Mikkelsen radije provodi neradno vrijeme sa suprugom Hanne Jacobsen, njihovom djecom, Violom i Carl i svojim prijateljima.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Zbog svog atletskog podrijetla iz gimnastike i baleta, Mikkelsen je danas strastveni sportaš i često sanja o odsustvu s posla radi sportskih treninga.

-Mogao bih lako uzeti tri godine odmora i samo se baviti sportom. Gledao bih sve što mogu gledati i sudjelovati u svemu u čemu mogu sudjelovati. Uživam voziti bicikle i igrati tenis i nogomet, kazao je Mikkelsen.

Nije tipični ljubitelj Hollywooda, na snimanja često sa sobom vodi suprugu i djecu, a javno je i govorio da nije pretjerano zainteresiran za hollywoodske spektakle kao neki drugi glumci.

S kim si spavao za ulogu!? 

Pratitelji muzičkih televizijskih i videokanala Mikkelsena će prepoznati kao ljigavog bogataša kojemu je Rihanna sa svojom bandom otela dragu, a kad nije platio otkupninu, osjetio je gnjev i oštricu ljute pjevačice na svojoj koži.

Zanimljivo, kada ga je Rihanna pozvala da glumi u spotu, on uopće nije znao tko je ona. Ali, njegova djeca jesu.

-Ti kretenu kretenski! Zar ne znaš tko je ona? Ako to ne učiniš, ubit ću te, vikala su njegova djeca.

Do tog glazbenog spota Danac je već stekao svjetsku slavu glumeći u Bondovom filmu ‘Casino Royale’, prvom koji je napisao Ian Fleming. Utjelovio je zlikovca Le Chiffrea, lika čija je uloga gotovo jednako tražena kao i uloga samog Jamesa Bonda.

Svima se činilo pomalo čudno to što je ona pripala gotovo nepoznatom danskom glumcu, pa i samom Danielu Craigu koji je u ovom filmu prvi put utjelovio slavnog agenta. Bez imalo okolišanja, britanski je glumac pitao danskog kolegu je li spavao s nekim za tu ulogu. Mikkelsen mu je odgovorio da njegova filmografija dovoljno govori sama za sebe, a tijekom snimanja razvili su međusobno poštovanje.

Naime, Craig je morao proći pet audicija za ulogu Jamesa Bonda, a Mikkelsen je u film upao već na prvoj audiciji.

-Imali smo sastanak, a potom i casting, a onda sam trebao odraditi scenu mučenja s Danielom. Nisam se ni pomaknuo, a već su rekli ‘super, primljeni ste, drago nam je što ste s nama. Daniel je bio šokiran’, objasnio je danski glumac.

Nije film o Jamesu Bondu jedina franšiza u kojoj se pojavio Mikkelsen pa su se za njega našle uloge i u dvije ogromne franšize poput onih Marvelovih i ‘Ratova zvijezda’. U Marvelovom filmu ‘Doktor Strange’ glumio je zlikovca suprotstavljenog liku Benedikta Cumberbatcha, a u filmu ‘Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda’ pripala mu je uloga herojskog inženjera koji je stvorio slabu točku u Zvijezdi Smrti i tako omogućio Savezu pobunjenika da je unište.

Hannibal

Televizijska publika imala je priliku bolje upoznati Mikkelsena kao Hannibala Lectera u hvaljenoj NBC-jevoj seriji ‘Hannibal’, u kojoj se na njemu suprotstavljenoj strani našao Hugh Dancy u ulozi Willa Grahama. Dvojica su glumca u stvarnom životu jako dobri prijatelji još od 2004. godine, kad su pred kamerama bili na istoj strani. Upoznali su se na snimanju filma ‘Kralj Arthur’, prvom Mikkelsenovom američkom filmu u kojemu su obojica glumila vitezove.Za obožavatelje Mikkelsena i Hannibala nemoguće je zamisliti da bilo koji drugi glumac preuzme plašt Hannibala Lectera s toliko jedinstvenog stila kojim Mikkelsen obogatio taj lik. No za NBC ovaj se nepoznati danski glumac osjećao kao prevelik rizik i željeli su prepoznatljivije i uobičajenije ime za ulogu kako bi bili sigurni u veću gledanost. Dva od ozbiljno razmatranih imena bila su John Cusack i Hugh Grant, ali tvorac Hannibala Bryan Fuller inzistirao je na Mikkelsenu od samog početka.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

-Postojao je određeni otpor prema Madsu Mikkelsenu jer je bio Europljanin. Imali smo posla s vrlo američkom mrežom koja je željela da vrlo američki glumac proda priču američkoj publici… Napokon sam samo rekao: ‘Mads je pravi tip, to je momak kojeg vidim u ulozi i to je to, kazao je Fuller.

Obožava stripove

Osim što glumi u filmovima o superherojima, Mikkelsen je veliki obožavatelj stripa. Prva izdanja počeo je skupljati u dječačkoj dobi, a odrastanjem i sazrijevanjem uvidio je složenost i dubinu grafičkih romana i zavolio ih. Nedavno je glumio u stripovskom filmu ‘Polar’, a volio bi se naći i u ulozi Corta Maltesea, Maltežanina i lakog moreplovca zlatnog srca i sklonog avanturi. Osim talijanskom stripu s kraja 60-ih, sklon je drugim europskim stripovima.

Uđem i izađem iz uloge

Kako je i sam priznao, raditi s njim nije najzabavnija stvar na svijetu jer ima beskompromisan pristup radu pa neće ni započeti sudjelovati u projektu dok ne bude sve na svome mjestu. Naime, prema njegovom mišljenju, mnogi redatelji imaju svoju viziju, ali on će im postaviti stotine pitanja prije nego što snimi jednu jedinu scenu. Razlog? Ne želi se osam sati igrati da bi vidio hoće li se što dogoditi.

Također, nije jedan od glumaca koji se stalno uživljava u likove koje je glumio.

-Rasprava o načinu glume uvijek će biti. Ali, moj posao je ući u lik vrlo brzo i napustiti ga najbrže što mogu. Kad bih kući doveo svakog lika kojeg sam igrao, moja bi obitelj bila jako zbunjena. Pokušavam biti svoj, izjavio je jednom prilikom.

Vitez umjetnosti

Mikkelsen je za Francuze stvarno vitez prestižnog Reda umjetnosti i slova (Ordre des Arts et des Lettres). Medalja sa zelenim križem, kojom se priznaje doprinos umjetničkom integritetu na najvišoj razini, dodijeljena mu je 2016. godine. Mikkelsen oduvijek tvrdi da je njegovu karijeru pokrenula upravo francuska filmska industrija, a osim u Danskoj, vojsku obožavatelja ima i u toj zemlji. Francuzi se dive njegovoj predanosti te izražajnom, duševnom i emocionalno bogatom načinu njegove izvedbe, a Danac tečno govori francuski, talijanski, njemački, danski i švedski jezik.

Voli pivo i svoj motor

Ljubitelj je piva, danskog pilsnera, a voli voziti danski Nimbus iz 1937. godine, nevjerojatno rijedak motocikl. Vozeći se na njemu, kaže, osjeća se poput Stevena McQueena, a vožnja motociklom pruža mu neusporediv osjećaj slobode i odličan je način za istraživanje neutabanih staza. Njegov Nimbus nije jurilica pa u vožnji s njim ponekad uživa i supruga, danska glumica Hanne Jacobsen. Vjenčali su se 2000. godine i imaju dvoje djece.

Omiljeni mjuzikl Madsa Mikkelsena je West Side Story , a želja mu je u njemu glumiti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...