Cannes: Drvo života Terrencea Malicka podijelio publiku

- Advertisement -

Dugo očekivani film američkog režisera Terrencea Malicka  “Drvo života” (The Tree of Life) konačno je prikazan u ponedjeljak na filmskom festivalu u Cannesu, podijelivši publiku svojom spektakularnom fotografijom i duboko religijskom pričom.

Glasni uzvici negodovanja mješali su se s aplauzom na kraju prijepodnevne projekcije za novinare jednog od najiščekivanijih filmova ovog festivala.

“Film je priča o religiji, prirodi i narodu, američkom narodu”, rekao jedan gledalac o porodičnoj drami smještenoj u Teksasu 50-ih godina prošlog vijeka, u kojoj glavne uloge tumače Seann Penn, Brad Pitt i Jessica Chastain, prenosi AP.

Pitt glumi suzdržanog mornaričkog veterana i oca tri sina koji nikada u kući ne razgovara sa suprugom, koju glumi Chastain, osim ukoliko se ne svađa sa njom.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Penn je u ulozi najstarijeg, odraslog, sina i s Pittom se pojavljuje u jednoj sceni porodičnog okupljanja. Epizodnu ulogu u ovoj drami tumači drveće, često snimano da podsjeća na katedralu, kao i sunce koje se iznova pojavljuje.

Reditelj Malick opravdao je svoju reputaciju stidljivog umjetnika koji ne voli medije time što se nije pojavio na konferenciji za novinare, ostavivši Pittu i producentkinju Sarah Green da “prodaju” film novinarima.

“Gospodin Malick je stidljiv ali mislim da njegov rad govori za njega”, rekla je Green. Pitt je Malickov stav prema promociji filma uporedio s izgradnjom kuće, koju majstor ne treba da je prodaje.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

“Ne znam zašto se od ljudi u našoj industriji očekuje da prodaju filmove”, rekao je Pitt i dodao kako Malick “želi da se fokusira na pravljenje filmova, a ne na prodaju”.

“Drvo života” je jedan od 20 filmova u zvaničnoj konkurenciji za glavnu nagradu festivala – Zlatnu palmu. Film je trebalo da bude prikazan još prošle godine na Cannesu ali ga je Malick povukao u posljednjem trenutku na “doradu”.

Film je tek peto ostvarenje ovog umjetnika čija se karijera proteže na 40 godina i obuhvata filmove poput “Dana raja”, koji je dobio Zlatnu palmu 1979. godine, i “Tanke crvene linije”.

(Fena)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...