Clint Eastwood – Top 8 uloga ratnog veterana

- Advertisement -

Malo glumaca igra tako dobro uloge starog ratnog veterana kao Clint Eastwood.

U stvari, mnogi će s pravom reći da nitko ne glumi bolje uloge vojničine od starog Eastwooda. Donekle to ima veze i s njegovim novačenjem u američku vojsku davne 1951. godine kada je u dobi od 28 godina bio zadužen kao instruktor plivanja u Fort Ordu u Kaliforniji i trebao je ići ratovati u Koreju.

Međutim, jedan vikend Eastwood je krenuo u posjetu svojim roditeljima u Seattle u Washingtonu.

Ukrcao se na avion ‘Douglas AD bombarder’ koji je tijekom leta ostao bez goriva i srušio su ocean u blizini Point Reyes. Eastwood se uspio spasiti svojim plivačkim sposobnostima i vojničkom disciplinom. Preplivao je 5 kilometara oceana i stigao na ‘suho’.

Još od tada, život veterana bio je kritični aspekt mnogih njegovih uloga, kojih je bilo mnogo. Izdvajamo neke najupečatljivije uloge ratnika koje je utjelovio legendarni Clint Eastwood.

  1. Mitchell Gant, “Firefox”

Clint Eastwood glumi Ganta, vijetnamskog veterana i pilota čiji je zadatak da se ušunja u Sovjetski Savez i ukrade najnapredniji borbeni avion ikad izgrađen. Djelomični akcijski-avanturistički, dijelom špijunski triler, “Firefox”, možda vas danas neće zavarati, ali lik Mitchela Ganta je zabavan. On je bivši ratni zarobljenik USAF-a, koji je bio zatvoren u Vijetnamu, ali sada, budući da govori ruski (majka mu je bila Ruskinja), on se upušta u tajnu špijunsku misiju za infiltraciju u SSSR. I danas ga vrijedi pogledati.

  1. Frank Corvin, “Space Cowboys”

“Svemirski kauboji” nemaju samo Clint Eastwooda. Film pokazuje digitalno mladu verziju Eastwooda u ulozi Franka Corvina koji je razočaran zrakoplovstvom zbog propuštanja misije odlaska u svemir. Nakon 40 godina kompletna staračka posada, Eastwoodov Corvin, zajedno s Tommyjem Leejem Jonesom, Jamesom Garnerom i Donaldom Sutherlandom, dobivaju novu priliku za put u svemir. O danima slave pilota testnih pilota USAF-a nema mnogo filmova, a “Svemirski kauboji” su sjajan primjer.

Film započinje 1998. godine kada zastarjeli sovjetski satelit IKON prijeti padom iz orbite na Zemlju. Ruski general Vostov (Rade Šerbedžija) moli NASA-u da mu pomogne u popravku. Šef NASA-e Bob Gerson (James Cromwell) pristaje, a u pomoć zove umirovljenog pilota zrakoplovstva i inženjera Franka Corvina (Eastwood). On prihvaća ali samo pod uvjetom da akcijom rukovode članovi njegove bivše ekipe Dedal. To su Jerry O’Neill (Donald Sutherland), ženskar koji izrađuje rollercoastere, zaprašivač usjeva William “Hawk” Hawkins ( Tommy Lee Jones), i vlč. Tenk Sullivan (James Garner), sada baptistički svećenik i obiteljski čovjek. U svemiru piloti otkrivaju da je satelit zapravo opasna relikvija iz Hladnog rata, naoružan nuklearnim projektilima, usmjerenih na šest gradova diljem SAD-a. Jedan od pilota ga greškom aktivira, a sudar koji je uslijedio teško je oštetio space shuttle. Corvin pokušava maknuti satelit iz Zemljine orbite. To je samoubilačka misija, a Hawk je dobrovoljac jer je najbolji pilot i jer ionako umire. Nakon Hawkova odlaska s projektilima, počinje akcija povratka na Zemlju. Frank sjeda u pilotsku sjedalicu i usprkos svim oštećenjima uspijeva sletjeti.

  1. Walt Kowalski, “Gran Torino”
PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Clint Eastwood glumi Walta Kowalskog, korejskog ratnog veterana koji je vrlo zadovoljan načinom na koji se stvari odvijaju u njegovom životu, čak i dok se ostatak svijeta ruši oko njega. Kowalski je jako predrasudan prema Korejcima, dugo nakon što je rat završio.

Ta je činjenica istaknuta tek kad se jedna korejska obitelj preseli u susjedstvo, a najmlađi sin pokuša ukrasti njegov dobro održavani Gran Torino iz 1972. godine. “Gran Torino” sadrži barem jednu od najnegativnijih ulogu Eastwooda: “Da li ikad primijetite kako naiđete na nekoga s vremena na vrijeme s kojim se ne biste trebali družiti? To sam ja.”

  1. Josey Wales, “Odmetnik Josey Wales”

Josey Wales (Eastwood), povučeni farmer iz Missourija, natjeran je na osvetu nakon barbarskog, brutalnog i bespotrebnog pokolja njegove obitelji od strane sjevernjačke bande zvane Jayhawkers – točnije skupine zvane Redlegs. Josey se pridružuje skupini južnjačkih gerilaca koji vodi “Krvavi Bill” Anderson. Pri kraju rata, njegovi suborci gerilci pokušaju se predati, ali ih pobiju Redlegsi (sada dio regularne sjevernjačke vojske) koji su spalili Joseyjevu farmu i pobili mu obitelj. Josey, koji se odbio predati, počinje bježati od sjevernjačkih snaga i lovaca na glave, a u isto vrijeme traži osvetu i šansu za novi početak u Teksasu. Na kraju se osvećuje se muškarcu odgovornom za smrt njegove obitelj

  1. Kelly, “Kellyjevi heroji”

Radnja se događa za vrijeme Drugog svjetskog rata u Francuskoj  u ljeto 1944. godine kada se njemačke snage kaotično povlače pred američkim snagama. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Clint Eastwood, je američki podoficir, nedavno degradiran u običnog vojnika, koji slučajno dozna kako su Nijemci sakrili basnoslovnu količinu zlata u trezoru banke gradića smještenog nekoliko desetaka kilometara iza linije fronte, te dolazi na ideju da zajedno sa svojim drugovima bez znanja pretpostavljenih okupi malu jedinicu sa kojom će pokušati svo to zlato uzeti sa sebe. Na putu do zlata doživljavaju nevjerojatne stvari… 

  1. Luther Whitney, “Absolute Power”
PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Absolute Power je američki filmski triler snimljen 1997. godine u režiji Clinta Eastwooda koji u njemu tumači glavnu ulogu. Scenarij je napisao William Goldman na osnovu istoimenog romana Davida Baldaccija. Protagonist je ostarjeli profesionalni provalnik Luther Whitney (ratni veteran iz korejskog rata) koji prilikom jedne provale postane svjedokom ubojstva koje je počinio američki predsjednik (koga tumači Gene Hackman), te poslije toga postane metom ubojica u službi najmoćnijeg čovjeka na svijetu.

  1. Gunnery Sgt. Thomas Highway, “Heartbreak Ridge”

Ratna drama “Vojničina” bila je jedan od prvih filmova u kojima je legendarni Clint Eastwood, bez imalo dvojbe, jedna od najvažnijih holivudskih ličnosti svih vremena, pokazao kako njegovo filmsko umijeće nadilazi imidž opakog razbijača.

Uz Eastwooda, u glumačkoj postavi trebamo istaknuti i kasnije cijenjenog Marija Van Peeblesa, ovdje u ulozi problematičnog marinca Stitcha Jonesa.

Shvativši da ga njegova država više ne treba i kako to zapravo i nije tako loša stvar, poručnik Tom Highway spreman je napustiti vojnu službu, no tada ga pozovu da prenese svoja iskustva mladim marincima, što će pomalo otežati pokušaje da se pomiri sa suprugom. Clint Eastwood sjajan je kao vojničina! Poručnik američkih marinaca, Tom Highway (Clint Eastwood), svojoj je državi služio u brojnim ratovima, a želja mu je vidjeti još malo prave akcije prije mirovine.

Međutim, vraćen je u Ameriku kako bi obučavao jedinicu bivših kažnjenika. Upozoren da će zbog svojeg manjka poštovanja prema nadređenima biti pod posebnim povećalom, Highway će pokušati promijeniti svoje metode, ali će mu opušteni stav njegovih regruta pokazati kako je on doista čovjek iz nekih drugih vremena, koristan jedino u slučaju rata. Upravo kada pomisli kako je vrijeme da se oprosti sa svime, dolazi do rata u kojem će se njegovo iskustvo pokazati dragocjenim pri spašavanju života mladih vojnika. Sjajno!

  1. Harry Callahan, “Dirty Harry”

Tvrdokorni i namrgođeni policajac Harry Callahan, nadimka Prljavi Hari, koji koristi svoj vlastiti skup pravila, ostaje hladan pod paljbom, ali i vruć kada pobijede negativci. O Prljavom Harryju se ne zna puno, a vi prilično morate gledati cijelu seriju da biste dobili sliku lika. Čak ne saznajemo da je bio marinac sve do drugog filma Prljavi Harry, “Magnum Force”. U posljednjem filmu, “Mrtvi bazen”, Harry pije iz krigle Marine Corps.

Morao je naučiti negdje ostati mračan…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...