Dan Hajrudina Šibe Krvavca, reditelja koji je pomjerio granice kinematrografije

- Advertisement -

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH organizuje Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj kojim obilježavaju 95. rođendan bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice bh.  kinematografije i kulture.

– Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 95. rođendan jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i bh. kinematografiju – navode iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Akcija Tužilaštva BiH Black Tie 2: Privedene 22 osobe u Mostaru, Sarajevu i Zenici

Udruženje na taj način ujedno nastavlja naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da podstakne svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

U kinu Meeting Point 22. decembra u 17.30 sati o filmu “Valter brani Sarajevo” govorit će Faruk Lončarević, a poslije predavanja bit će prikazan film “Valter brani Sarajevo”, saopćeno je iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...