Deset autora iz regiona i svijeta snima pet filmova u Sarajevu i o Sarajevu

- Advertisement -

Deset najtalentovanijih mladih autora iz regiona i svijeta ovih dana boravi u Sarajevu gdje će režirati pet kratkih filmova, a tematizirat će  “sarajevske priče”.

Filmove producira Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz svijeta i pet autora iz regije zajedno će raditi na pet kratkih 10-minutnih filmova. Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvorit će ovogodišnji program Quinzaine des réalisateurs u Cannesu.

Jovan Marjanović iz Obala Art Centra istakao je na današnjoj konferenciji za medije da ovaj projekt traje nekoliko godina, a za cilj ima staviti fokus na mlade autore i njihovu saradnju. Do sada su edicije filmova snimane u Skandinaviji, Čileu, Tunisu, Libanu…

– Koncept je da se mladi autori iz regiona, reditelji koji još nisu snimili svoj prvi igrani film, spajaju s istim brojem autora iz ostatka svijeta i rade na jednom konkretnom mjestu – istaknuo je on.

PROČITAJTE JOŠ:  Masovna tuča u garaži SCC-a: Tri osobe na ukazivanju ljekarske pomoći, više uhapšenih

On je podsjetio da Sarajevo film festival godinama radi sličan program Sarajevo grad filma, a ove godine su ta dva programa spojena u jedan.

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su “Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija/Belgija), “Red stain” Urške Đukić (Slovenija) i Gabriela Tzafka (Grčka/Danska), “The sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael/Švicarska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Maša Šarović iz Beograda smatra da je projekt “vjetar u leđa” mladim autorima, te prilika da naprave nešto konkretno za kratko vrijeme.

Film koji režira sa kolegicom iz Izraela Šaron Angelhart “Mommy” bavi se ritualom “saljevanja strave”.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu nestao Fuad Hadžihasanagić (75), posljednji put viđen na Vratniku

Dušan Kasalica iz Crne Gore sa Teodorom Ana Mihai (Rumunija/Belgija) režira film “Love supreme” i smatra da je riječ o veoma bitnom projektu koji, između ostalog, mladim autorima daje priliku da se predstave u Kanu.

Rad na ostvarenjima okupit će međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi će biti završeni do maja, a sarajevska publika imaće priliku da ih vidi na ovogodišnjem Sarajevo film Festivalu.

Nastali su u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight, prenosi Fena.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...