Dodjela Oscara: DiCaprio najbolji glumac, Inarritu reditelj, “Mad Maxu” šest Oscara

- Advertisement -

Glumac Leonardo DiCaprio dobitnik je Oskara za najboljeg glumca zbog uloge koju je ostvario u filmu “Povratnik”, dok je režiser ovog filma Alejandro Inarritu također nagrađen Oskarom čime se svrstao u red rijetkih reditelja kojima je za rukom pošlo da dva puta zaredom dobiju Oskara, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je najviše Oskara dobio film “Mad Max” – Pobješnjeli Maks: Autoput bijesa, i to u šest kategorija: za montažu, scenografiju, miks zvuka, dizajn zvuka, šminku i frizuru te scenografiju, trijumfom večeri ipak se smatraju tri Oskara “Povratnika”, za režiju, najboljeg glumca i najbolju fotografiju – Emanuel Lubecki. Za najbolji film na kraju večeri proglašen je “Pod lupom”.

Najbolja glumica je Brie Larson za ulogu u filmu “Soba” dok je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila švedska glumica Alicia Vikander za ulogu u filmu “Dankinja”.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je britanski glumac Mark Rylance za ulogu u filmu  “Most špijuna”, pretekavši tako Sylvestera Stallonea koji je do sinoć slovio za favorita u toj kategoriji. Oscara za najbolji animirani film dobio je “Izvrnuto obrnuto” dok je film  “Historia de un oso / Bear story” proglašen najboljim kratkometražnim animiranim filmom.

Oscara za dokumentarni film dobio je biografski film o pjevačici Amy Winehouse “Amy”, dok je u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma nagrađen “The Girl on the River: The Price of Forgivness”. Najboljim kratkometražnim igranim filmom proglašen je “Stutterer” Benjamina Clearyja.
DiCaprio je, nakon što mu je pet puta u prošlosti “izmakao” Oskar, nagradu za najboljeg glumca odnio pored kolega Matta Damona, Bryana Cranstona, Michaela Fassbendera i Eddiea Redmaynea.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Nakon što se zahvalio glumačkoj postavi “Povratnika” i onima s kojima je radio na setu, ovaj poznati ekološki aktivista još jednom je iskoristio javni nastup kako bi ukazao na klimatske promjene.

“Znate da je prošla godina najtoplija godina ikada zabilježena. Klimatske promjene su stvarnost. To se događa upravo sada. Pozivam sve da djelujemo, za djecu naše djece, za sve one ljude čiji glas se ne čuje. Ne smijemo uzeti ovu planetu zdravo za gotovo. Ja ne uzimam ovu večer zdravo za gotovo”, poručio je DiCaprio.

Inače, njegovi fanovi ali i brojni filmski kritičari očekivali su da će mu ove godine biti dodijeljen Oscar nakon što mu to nije pošlo za rukom u filmovima prije “Povratnika”.

Dodjela prestižne nagrade Američke filmske akademije Oscar 88. put održana je sinoć tradicionalno u Hollywoodu, u Los Angelesu. Svečanost koju su uživo pratili milioni ljudi započela je glamuroznim defileom na crvenom tepihu.

Najveću pažnju medija privukli su Dicaprio te glumica i njegova dugogodišnja najbolja prijateljica Kate Winslet. Njihovu pojavu te zajedničko poziranje na crvenom tepihu mnogi u nazvali “ponovnim ujedinjenjem Jacka i Rose”, aludirajući na njhove uloge iz poznatog romantičnog filma o velikom prekookeanskom brodu, “Titanicu”.

Poznate glumice bile su odjevene uglavnom u otmjene toalete s potpisima svjetskih dizajnera dok su kod muškaraca dominirala svečana odijela.

Budući da je ovogodišnji Oskar u svjetskoj javnosti izazvao lavinu kritika zbog navodne “diskriminacije” crnaca koji se nisu našli u nominacijama za najbolje glumce i glumicu, na to se osvrnuo američki komičar Chris Rock koji je i ove, kao i prošle godine, imao ulogu domaćina večeri.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

U svom uvodnom monologu priču o “diskriminaciji crnaca” na dodjeli Oscara okrenuo je na šalu, što je različito prihvaćeno na društvenim mrežama.

“Zašto bojkotujemo ovogodišnji Oscar? Ovo je 88. po redu što znači da ‘nominacije crnaca’ prethodno nije bilo najmanje 71 put. Vjerujem da takvnih nominacija nije bilo ’50-tih ili ’60-tih godina. Tada crnci nisu bojkotovali Oskar. Zašto? Zato što smo u to vrijeme imali mnogo prečih stvari od toga. Bili smo previše zauzeti time što smo bili silovani i linčovani da nam nije padalo na pamet misliti o tome ko je dobio nagradu za najboljeg filmskog stvaraoca. Kada vaša baka visi sa drveta jako je teško misliti o tome koji je to najbolji kratki dokumentarni film”, rekao je komičar što je izazvalo aplauz u dvorani.

Smijeh je izazvao njegov komentar na neke crnačke glumce koji su navodno odbili doći na dodjelu Oscara što je prokomentirao riječima kako “neki svakako i nisu bili pozvani”.

Najemotivniji trenutak večeri bio je nastup američke pjevačice Lady Gage koja je izvedbom “Dok se ne desi tebi” rasplakala mnoge u publici. Njoj su se na gala sceni pridružili tinejdžeri sa ispisanim porukama na rukama što ukazuje na problem silovanja na američkim univerzitetima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...