Eurimages finansijski podržao film Mamac Aide Begić

- Advertisement -

Film “Mamac” bosanskohercegovačke rediteljke Aide Begić dobio je podršku Eurimagesa, fonda za podršku koprodukcija, distribucije i promocije evropskih filmova koji je osnovalo Vijeće Evrope 1988. godine, u iznosu od 200.000 eura.

Sredstva su ovom projektu, koji se snima u koprodukciji BiH, Njemačke Francuske i Turske, odobrena na sjednici Eurimagesa, održanoj od 13. do 15. decembra u Parizu, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju FBiH.

Film Aide Begić jedan je od 18 projekata koji su dobili podršku na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Eurimagesa. Ovaj filmski projekt podržala je i Fondacija za kinematografiju FBiH, što potvrđuje njegov produkcijski i umjetnički kvalitet.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Sjednici na kojoj je donesena ova odluka prisutvovao je i Jovan Marjanović, predstavnik BiH uime Fondacije za kinematografiju i Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji je istaknuo da podrška Eurimages fonda novom filmu Aide Begić govori o kompetitivnosti i vitalnosti bh. filmskog sektora.

On navodi da za ova sredstva apliciraju najznačajniji filmski autori današnjice, od Larsa von Triera, Romana Polanskog i Michaela Hannekea do Cristiana Mungiua, a u proteklih šest godina od kada BiH učestvuje u radu Eurimagesa, osim prvog filma Aide Begić “Snijeg”, podržani su i filmovi Srđana Vuletića, Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Do danas je ukupno po pet većinskih i manjinskih bh. koprodukcija podržano s više od četiri miliona KM iz ovog fonda. Od osnivanja Eurimages je podržao 1.420 evropskih koprodukcija izdvojivši blizu 500 miliona eura. Ove godine ukupan iznos izdvajanja za 18 filmskih projekata je 5.850.000 eura. Od 18. oktobra 2011. Eurimages ima 36 zemalja članica.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...