Faust najbolji film 68. Venecijanskog filmskog festivala

- Advertisement -


Ruski film “Faust” redatelja Aleksandra Sokurova, inspiriran Goetheovim klasikom, nagrađen je u subotu Zlatnim lavom za najbolji film na 68. Venecijanskom filmskom festivalu.

Srebrni lav za najboljeg redatelja dodijeljen je kineskom redatelju Cai Shangjunu za film “People Mountain People Sea”. Talijanski imigrantski film “Terraferma”, koji je režirao Emanuele Crialese, dobitnik je posebne nagrade ocjenjivačkog suda.

Kako se i očekivalo, irski glumac Michael Fassbender proglašen je najboljim glumcem za svoju ulogu u filmu “Shame”, priču Stevea McQueena o seksom opsjednutom mladiću u New Yorku. Najbolja glumica je Kineskinja Deanie Ip koja je ostvarila upečatljiv portret ostarjele sluškinje u filmu “Tao Jie” (A Simple Life) Ann Huija.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Nagradu za najbolji scenarij dobila je grčka drama “Alps”, neobična priča o skupini glumaca koji glume nedavno preminule ljude kako bi utješili njihove rođake. Film “Orkanski visovi”, adaptacija romana Emily Bronte, britanske redateljice Andree Arnold, dobio je tehničku
nagradu za najbolju kameru.

Izvan glavne konkurencije, pjevačica Madonna predstavila je svoj drugi film kao redateljica, “W.E.”, priču o suvremenoj ženi opsjednutoj Wallis Simpson i njezinom ljubavi prema kralju Edwardu VIII. Steven Soderbergh okupio je pak all-star ekipu u filmu “Contagion”, priči o širenju zaraze i straha u svijetu u kojoj glume Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law, Matt Damon i Kate Winslet.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Hollywoodski veteran Al Pacino također se pojavio na crvenom tepihu sa svojim dokumentarcem “Wilde Salome”, a dobio je i posebnu nagradu za osobit doprinos suvremenom filmu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Latif Moćević održao koncert Vrt ljubavi: Čarobna noć u Bošnjačkom institutu

U prelijepom ambijentu sale Bošnjačkog instituta u Sarajevu odlični...