Film ‘Sin’ bh. kandidat za nagradu Oscar

- Advertisement -

Film ‘Sin’ rediteljice Ines Tanović kandidat je, u ime Bosne i Hercegovine, za nagradu Oscar Američke akademije.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, a komisija je glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

U sastavu te komisije su reditelj Srđan Vuletić, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristica Asja Krsmanović, rediteljica Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i reditelj Elmir Jukić.

Ovogodišnji bh. kandidat film ‘Sin’ svjetsku premijeru imao je na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Film ‘Sin’ je priča o Armanu (18), koji je usvojen još dok je bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštiti mlađeg brata Dadu (14), od svih izazova današnjeg Sarajeva (droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom Istoku).

Ta drama prati porodicu koja je slomljena unutarnjom napetošću, dok se bore da prežive u Bosni. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Jasna Ornela Berry i Emir Hadžihafizbegović.

Film je nastao u produkciji kuće Dokument iz Sarajeva, kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Rediteljica i scenaristica filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babić.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 19 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, 2001. godine je nominiran film ‘Ničija zemlja’ Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH podsjećaju da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2018. do 1. oktobra 2019. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova, te čija je autorska ekipa većinski iz BiH.

– Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS. To je jedna od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu – saopćeno je.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...