Film ‘Sin’ Ines Tanović emotivna priča o odrastanju

- Advertisement -

Svjetskom premijerom filma “Sin” bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović večeras će biti otvoren Sarajevo Film Festival, najznačajnija filmska smotra u regiji.

Film će biti istovremeno prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Sin” je priča o Armanu kojeg su kad je bio beba usvojili Jasna i Senad koji nisu mogli imati djecu. Međutim, četiri godine kasnije Jasna rađa Dadu. Arman se čitav život teško nosi s činjenicom da je usvojen. Pun eksplozivne energije, sa svojim školskim drugovima neprestano upada u nevolje. Iako iznimno inteligentan, označen je kao “problematično dijete”.

Sigurno i voljeno se osjeća jedino kod Jasninih roditelja. Istovremeno, Arman radi sve što je u njegovoj moći kako bi skrenuo Dadu s puta samouništenja. Uprkos svemu što čini, njegovi roditelji negativno tumače njegovu uključenost i krive ga za sve probleme koje imaju s Dadom.

Uloge u flmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić i Hamza Ajdinović.

Govoreći o pristupu filmu, Ines Tanović je na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj nakon press projekcije tog ostvarenja, istakla da je ona majka, da ima sina i da to jeste odgovornost. Ali također se zapitala kako bi se osjećala da je majka djeteta koje nije njeno biološko te istakla da je odgovornost tih roditelja velika.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Snežana Bogdanović, govoreći o ulozi majke dječaka, ocijenila je da su glumci ti koji trebaju da razumiju svijet oko sebe iako nemaju slična lična iskustva.

– Nije mi bilo teško da razumijem priču koju je Ines željela da ispriča. Mislim da ne postoji nešto kao što je perfektno roditeljstvo. U tom procesu svi pravimo neke greške – ustvrdila je Bogdanović, istakavši da svi roditelji žele ne povrijediti dijete u procesu odrastanja.

Smatra da je jako bitno osvjetljavati svakodnevne stvari.

Uliks Fehmiu ocjenjuje značajnim što je Ines Tanović odlučila da napravi film koji govori o mladima danas, o tome šta se dešava s njima i šta im se nudi.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

– Ovaj film da se bavi samo odnosom roditelja prema djetetu bi bio potpuno drugačiji – istakao je Fehmiu.

Dino Bajrović koji tumači lik Armana rekao je da mu je iskustvo odrastanja u Sarajevu pomoglo da izgradi lik.

– Bio sam dosta nemiran dok sam odrastao, sretao sam se s raznim profilima ljudi. I ta neka iskustva su mi jako pomogla – rekao je Bajrović.

Govoreći o nasilju koje je primjetno u filmu i koje je sastavni dio odrastanja u Sarajevu, Ines Tanović naglašava da piše o onome što vidi oko sebe.

– Ne pravim skicu nečega što želim da kažem. To je jednostavno to. Kad to vidim na filmu tek onda osjetim koliko tu ima slojeva koje sam možda i nesvjesno pokrenula – navela je ona.

Osvrnula se na uslove u kojima danas djeca odrastaju, u vremenu kada nisu bitne knjige ili filmovi, nego instagram profil, tene, igrice…

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...