Film ‘Toma’ zatvara 27. SFF – Priča o muzici, ljubavi i prijateljstvu (VIDEO)

- Advertisement -

Toma Zdravković, jedan od najvećih pjevača, boema i umjetnika u bivšoj Jugoslaviji, bio je itekako vezan za Bosnu  prije svega preko nekih legendi koje se pojavljuju u filmu “Toma” među kojima su Silvana Armenulić, Kemal Monteno i Davorin Popović, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj se predstavila ekipa tog filmskog ostvarenja.

Svjetskom premijerom filma “Toma” Dragana Bjelogrlića, koji se prikazuje u okviru Open Air programa, danas se zatvara 27. Sarajevo Film Festival.

Fim “Toma” priča je o tome kako je jedan čovjek iz provincije postao simbol jedne epohe i kako je otišao kao i jedna zemlja koja je postojala. Taj impresionistički portret Tome Zdravkovića prikazuje njegove početke, vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u tadašnjem umjetničkom miljeu.

Reditelj i producent Dragan Bjelogrlić je rekao da je film završen prije tri dana i da se sve to dobro uskladilo da bude prikazan na jednom ovako velikom i ozbiljnom festivalu gdje ima svoju premijeru.

– Kod nas na cijelom prostoru bivše Jugoslavije ne znam da li smo imali te biografske filmove ili smo ih imali veoma rijetko. Ono što je meni bilo zanimljivo jeste da sam imao priliku da pričam o jednom vremenu koje ja pamtim, o nekim ljudima koje sam lično poznavao, sa kojima sam se družio, a to se sada tretira kao epoha, ne zato što je to bilo tako davno, nego zato što postoji jedna svijest da se to što je tada bilo, više nikada neće ponoviti – rekao je Bjelogrlić.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu obilježen Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Bolest koja godišnje ubije milion ljudi

Ta emocija ga je, kako je dodao, zajedno sa Tominim pjesmama držala sve vrijeme dok je radio ovaj film.

Producent i kompozitor Željko Joksimović je kazao da je sretan što je bio dio ekipe koja je radila na ovom velikom filmu, dodajući da su preponosni na sve što je urađeno.

– Nisam imao nimalo lak zadatak s obzirom na to da je ovo trebalo da bude film sa muzikom, a ne muzički film. Imao sam težak zadatak da pokrijemo to cijelo vrijeme od  ’58. do ’91. godine u  raznim stilovima i žanrovima i uz veliku Draganovu pomoć i inspirativnu rolu svih glumaca sam imao veliko zadovoljstvo i inspiraciju da napravim,  mogu slobodno reći, baš dobru muziku koja prati sva dešavanja – istakao je Joksimović.

Toma je, kako je dodao, uspio u svojoj autentičnosti i iako je prošlo 30 godina od njegove smrti, nemamo utisak da je sve ono što je radio završeno.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen samozvani teolog Edin Tule: Poznato za koja djela se tereti

– Mislim da smo ovim djelom i pospješili sve njegove kvalitete, način života, odnos prema prijeteljima, prema muzici, tekstovima, raznim životnim momentima, kafani, ženama…- dodao je Joksimović.

Glavna uloga povjerena je glumcu Milanu Mariću, dok se u ulozi  Silvane Armenulić pojavljuje  Tamara Dragičević.  U filmu glume i Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak,  a u ulozi majke je Mirjana Karanović.

Marić je rekao da je cijela postavka filma bila vrlo kompleksna i emotivna.

– Kada sam dobio scenarij filma koji pokriva 35 godina života Tome Zdravkovića od početka karijere, pa sve do njegove smrti, shvatio sam da treba da odigram nečiji život, ali ne bilo čiji, nego život jednog čovjeka o kome postoje legende – rekao je Marić dodajući da je dosta vremena posvećeno tehničkim stvarima poput njegove maske koju ima u filmu.

U ulozi Silvane Armenulić pojavljuje se Tamara Dragičević koja je ovom prilikom rekla da joj je bilo  lakše pričati o Silvani i cijelom ovom projketu  kada je tek  počelo snimanje, nego sada kada je film završen.

Navela je da su i nju obuzele emocije, a ovu ulogu je  opisala kao izazov s kakvim se nije suočila jer je trebalo shvatiti jedan izuzetno kompleksni lik.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...