FilmLife news

Film “Zemlja” Marka Šipke premijerno na Beldocs: Svi ratovi su potpuno besmisleni

0
Film “Zemlja” Marka Šipke premijerno na Beldocs: Svi ratovi su potpuno besmisleni, Life.ba

Film “Zemlja” banjalučkog reditelja Marka Šipke biće premijerno prikazan u takmičarskom programu 14. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu.

“Zemlja” donosi priču o posljednjim živim stanovnicima napuštenog planinskog sela u Кrajini. Oni se vraćaju na svoje ognjište kao posljednje konačište, gdje će se susresti sa duhovima svojih predaka koji slobodno lutaju planinom.

– Dok posjećuju ruševine nekadašnjih domova, prisjećaju se svog djetinjstva i prošlog, izgubljenog vremena. Ta sjećanja, ispričana u formi bajke postaju istorija nikad završenog rata – kaže Šipka, koji je kao klinac u spomenutom selu provodio gotovo svaki ljetnji raspust u kući bake i dede.

Dodaje da je već tada stvorio posebnu vezu sa ovim mjestom, u kojem je sve bilo drugačije od gradske svakodnevnice.

– Tamo su se mogle čuti razne priče: o šumskom vilama, brodovima, drveću, divljim konjima, putevima… Nažalost, i o ratu i stradanjima, koji su kao po pravilu bivali pretvoreni u mit ili legendu. Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, taj za mene utopijski svijet je preko noći potpuno nestao, ali su priče i ta neka skrivena veza sa ovim mjestom ostali. Prosto sam znao da se iza svega toga krije film, ali mi je trebalo dosta vremena da svoje impresije, sjećanja i zapažanja artikulišem u jednu smislenu ideju i cjelinu – pojašnjava reditelj.

Kuriozitet filma “Zemlja” je i taj što se u njemu kao protagonisti pojavljuju i Šipkini članovi porodice, a njegova majka Jelena bila je i koscenarista filma.

LIFE:  Edinu Vranju određen pritvor u Beogradu

“Zemlja” sadrži reference koje se odnose na posljednje sukobe u BiH tokom devedesetih, ali Šipka izbjegava da tu temu eksplicira na dnevno-politički način.

– Počevši od Rimljana, preko Osmanlijskih osvajača, pa sve do posljednjeg rata u Jugoslaviji, svaki rat bio je besmislen, kao što je uvijek besmislen – bilo gdje u svijetu. I nikada nema pobjednika. U slučaju “Zemlje”, istorijski kontekst je samo polazna tačka, kako bi gledalac mogao pojedinačne priče staviti u određeni kontekst prostora i vremena – pojašnjava on.

Uloge u filmu tumače Jelena Šipka, Milorad Šipka, Ana Zaviša, Milan Zaviša, Smiljka Zaviša i Nataša Perić, a naratori su Nataša Ivančević, Goran Janković, Anđela Muharem i Nataša Perić. Pored režije i scenarija, Šipka potpisuje fotografiju i montažu filma, a film je nastao u koprodukciji Vizart Filma iz BiH i Cinesporta iz Srbije.

Projekcija ovog ostvarenja na Beldocs je zakazana za utorak 14. septembra u 20 časova, a u konkurenciji se pored “Zemlje” nalazi se još šest filmova.

Marko Šipka je član Udruženja filmskih radnika BiH, osnivač je Udruženja za podršku razvoja kulture “Video Кabinet” te osnivač i direktor banjalučkog Međunarodnog filmskog festivala  “Paralele”. Trenutno je zaposlen kao viši asistent na predmetu FTV režija na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like