Filmske romanse iz devedesetih koje su postale klasici

- Advertisement -

Devedesete godine prošlog stoljeća bile su vrlo plodne po pitanju filmskih romansi.

Na velikom platnu nizale su se dirljive romantične priče, a neke od njih ostavile su veliki trag u javnosti, toliki da glumci iz takvih filmova gotovo čitavu kasniju karijeru nisu mogli pobjeći iz okova tih romantičnih likova. Tako je recimo Julia Robert vječno ostala ‘Pretty Woman’ (Zgodna žena), ili naprimjer Jennifer Aniston kao Rachel iz ‘Prijatelja’.

Vivian i Edward, ‘Zgodna žena’

1990. godine na velikom platnu pojavila se nekonvecionalna ljubavna priča ‘prijateljice noći’ Vivian, koju glumi Julia Roberts, te uglednog biznismena Edwarda, kojeg je glumio Richard Gere. Bila je to prava suvremena bajka koja je prikazala kako se zaljubljuje par koji dolazi iz potpuno različitih svijetova. Ljubav su pronašli u elegantnom hotelskom apartmanu na Beverly Hillsu. Edward Lewis (R. Gere) nemilosrdni je i silno bogat biznismen specijaliziran za kupovinu kompanija u poslovnim poteškoćama, koje potom dijeli na manje dijelove i dobro prodaje, ne brinući se za sudbinu zaposlenih. Lewis poslom dolazi u Los Angeles, gdje mu mlada i privlačna ulična prostitutka Vivian Ward (J. Roberts) pokaže put do Beverly Hillsa. On je pozove da provede noć s njim u luksuznom hotelu, a sutradan joj predloži da s njim ostane cijeli taj poslovni tjedan u Los Angelesu, za tri hiljade dolara. Pošto joj se Lewis svidio, Vivivan prihvaća, a on joj kupuje novu i vrlo skupu garderobu. Vivianina neposrednost i dobrota počinju pozitivno djelovati na tvrdokornog biznismena…, a romantični kraj toliko je očarao fanove u kino dvorana diljem svijeta da je film u kino distribuciji zaradio 450 milijuna dolara.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Ross i Rachel, ‘Prijatelji’

Vjerojatno je teško pronaći nekoga ko u kući ima TV, a da nije nikada čuo za Rossa i Rachel. U biti, dovoljno je reći da je u toku korona krize najgledanija serija u SAD-u bila ‘Prijatelji’, koja je nastala u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Dvojac iz ‘Prijatelja’ glumili su David Schwimmer i Jennifer Aniston, a njihova romansa, nekoliko puta izgubljena pa opet pronađena i oživljena, bila je jedna od glavnih tema legendarne serije. Njihova ljubav na malim ekranima imala je trnovit put pun uspona i padova uključujući i vjenčanje, razvod, vjenčanje s drugim partnerima, slučajnu trudnoću, povratak jedno drugom… Za ljubitelje romantičnih scenarija bili su idealan par.

Joe i Kathleen, ‘Imaš mail’

‘Imaš mail’ naziv je filma iz 1998. godine u kojem su romansu ostvarili Tom Hanks i Meg Ryan glumeći Joea i Kathleen. Par se zaljubio chatajući na kompjuteru. Izvan interneta oni imaju potpuno različite živote.

Joeova obitelj vodi lanac velikih knjižara, a Kathleen ima malu nezavisnu knjižaru. Ne otkrivajući detalje iz stvarnog života njih dvoje se zaljubljuju na internetu, a istovremeno dolazi i do razvoja osjećaja i u stvarnom životu daleko od interneta.

Međutim, tu nastaju komplikacije…, kako da Joe otkrije Kathleen istinu i da je zadrži. Ova ‘e-romansa’ toliko je slatka da je vrijedi pogledati i danas. Ako ste fan romantičnih filmova, sigurno vam neće biti dosadna.

Jack Dawson i Rose DeWitt Bukater, ‘Titanik’

Kada bismo morali odabrati najpoznatiji izmišljeni par iz 90-ih, to bi bili Jack Dawson i Rose DeWitt Bukater. Ljubavnici sa “Titanica” na velikom platnu su se 1997. godine upustili u ljubavnu avanturu koja je publiku zarobila uz ekrane. Leonardo DiCaprio i Kate Winslet odradili su fenomenalno uloge zaljubljenog para osuđenog na nesretan kraj. Opet su u pitanju dva različita svijeta, ona je iz bogate obitelj, on je siromašan, a sreli su se na Titaniku, brodu koji je tragično potonuo u ledeni ocean.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Priča o gigantskom brodu priča je i o sudbinama stotina nesretnih putnika, a posebno o sudbini mladog Jacka Dawsona i lijepe Rose Dewitt. Izvikujući sada već slavnu rečenicu “Ja sam kralj svijeta!”, Leonardo DiCaprio postao je na prvi mah prepoznatljiv i nedjeljiv dio nezaboravnog filma, ali i simbol snage ljubavi…

Bogati zaručnik Rose, bezosjećajni Cal Hockley (Billy Zane), budno bdije nad svojom dragom, no njezino će srce, umorno od rigidnog odgoja, pronaći novu nadu za ljubav u jednom putniku trećeg razreda. Na trenutak izvan nadzora zapovjedne majke, Rose upoznaje slobodoumnog mladića, Jacka Dawsona i njegov je dječački zarazni šarm osvoji iz prve, ali i upozna sa svijetom bez stega. I dok se brod bliži svojoj sudbini, zapisanoj u zvijezdama, Jack i Rose okusit će zaborav koji donosi ljubav, kojoj nitko, pa čak niti najveća tragedija, ne može stati na put…

Scena kada Jack žrtvuje svoj život da bi spasio Rose vrijedna je čak 11 Oscara. Jack I Rose ušli su u povijest epskih romansi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...