Francuska filmska akademija podnijela ostavku zbog Polanskog

- Advertisement -

Upravni odbor Francuske filmske akademije koji dodjeljuje nagradu César, francuski ekvivalent Oscaru, podnio je ostavku u četvrtak, dva tjedna prije ovogodišnje ceremonije dodjele nagrada.

Ostavka je uslijedila nakon kritika koje su pogodile akademiju nakon što je reditelj Roman Polanski dobio najviše nominacija za svoj najnoviji film „Optužujem!“, uključujući one za najbolji film i režiju.

Odbor akademije podnio je ostavku nakon što je više od 200 glumaca, producenata, reditelja i filmskih djelatnika zatražilo temeljitu reformu, izvijestio je AFP.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

“U čast onima koji su snimili film u 2019. godini, kako bi vratili mir i slavili festival filma, upravni odbor Académie des Arts et Techniques du Cinéma donio je jednoglasnu odluku o ostavci. Kolektivna ostavka omogućit će potpunu obnovu vodstva ovog udruženja”, stoji u zvaničnom priopćenju. Navodi se da će novi upravni odbor biti izabran nakon dodjele nagrada.

Polanski, koji danas živi u Francuskoj, postao je meta kritika nakon što je njegov film osvojio 12 nominacija za César koji će biti dodijeljeni 28. februara. U SAD-u je među najtraženijim bjeguncima zbog silovanja 13-godišnje djevojčice, a u Hollywoodu je persona non grata.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Nominacije za nagradu César izazvale su revolt kod brojnih feminističkih grupa u Francuskoj. „Ako je silovanje umjetnost, dajte Polanskom sve Césare“, navodi se u otvorenom pismu koje su u francuskim medijima objavila udruženja feministica.

U tom pismo svi članovi filmske akademije pozvani su da ne glasuju za Polanskog i njegov film. Njegovu nominaciju osudila je i francuska ministrica za ravnopravnost spolova Marlène Schiapp.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...