FilmLife

Francuska filmska akademija podnijela ostavku zbog Polanskog

0

Upravni odbor Francuske filmske akademije koji dodjeljuje nagradu César, francuski ekvivalent Oscaru, podnio je ostavku u četvrtak, dva tjedna prije ovogodišnje ceremonije dodjele nagrada.

Ostavka je uslijedila nakon kritika koje su pogodile akademiju nakon što je reditelj Roman Polanski dobio najviše nominacija za svoj najnoviji film „Optužujem!“, uključujući one za najbolji film i režiju.

Odbor akademije podnio je ostavku nakon što je više od 200 glumaca, producenata, reditelja i filmskih djelatnika zatražilo temeljitu reformu, izvijestio je AFP.

“U čast onima koji su snimili film u 2019. godini, kako bi vratili mir i slavili festival filma, upravni odbor Académie des Arts et Techniques du Cinéma donio je jednoglasnu odluku o ostavci. Kolektivna ostavka omogućit će potpunu obnovu vodstva ovog udruženja”, stoji u zvaničnom priopćenju. Navodi se da će novi upravni odbor biti izabran nakon dodjele nagrada.

LIFE:  Conte: Moguće ciljano zatvaranje na lokalnom nivou, isključen drugi lockdown

Polanski, koji danas živi u Francuskoj, postao je meta kritika nakon što je njegov film osvojio 12 nominacija za César koji će biti dodijeljeni 28. februara. U SAD-u je među najtraženijim bjeguncima zbog silovanja 13-godišnje djevojčice, a u Hollywoodu je persona non grata.

Nominacije za nagradu César izazvale su revolt kod brojnih feminističkih grupa u Francuskoj. „Ako je silovanje umjetnost, dajte Polanskom sve Césare“, navodi se u otvorenom pismu koje su u francuskim medijima objavila udruženja feministica.

U tom pismo svi članovi filmske akademije pozvani su da ne glasuju za Polanskog i njegov film. Njegovu nominaciju osudila je i francuska ministrica za ravnopravnost spolova Marlène Schiapp.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You may also like