Godišnjica koncerta Brucea Dickinsona – Projekcija filma ‘Scream for me Sarajevo’

- Advertisement -

Na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo, 13. decembra bit će održana projekcija filma „Scream for me Sarajevo“.

Više o događaju ispod:

[add_single_eventon id=”195526″ ]

Iz  Bosanskog kulturnog centra (BKC) je saopćeno da film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert BKC-u.

Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je igrao u više od 150 kina.

Producentska kuća iz Sarajeva „Primetime production“ je potpisala ugovor za svjetsku kino distribuciju s poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment, na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu.

– Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma su pokazatelji koji govore da se radi o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma – navode iz BKC-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu „Film sedmice“ u okviru EDN-a „European Documentary Network”.

Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Ovo je posljednja sarajevska projekcija, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu, a održat će se na godišnjicu koncerta, 13. decembra u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od sedam KM se mogu kupiti na blagajni  BKC-a. Film se prikazuje u suorganizaciji između „Prime Time“ produkcije i JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Bruce-u Dickinson-u je dodijeljeno priznanje “Počasni građanin Sarajeva”.

Pjevaču legendarnog benda Iron Maiden i jednom od najznačajnijh imena svjetske heavy metal scene će ova nagrada biti uručena na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, 2019. godine, kada će  Dickinson doći u Sarajevo.

Također, početkom iduće godine započet će televizijska distribucija filma „Scream for me Sarajevo“, a u toku su pregovori oko njegovog prikazivanja na Britanskoj televizijskoj kući BBC, 6. aprila iduće godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Dokumentarni film "Žena hrabrost": Borba za goli život u braku

Inače, sama Ideja o snimanju dokumentarnog filma „Scream For Me Sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor „Prime Timea“ Adnan Ćuhara, a režiser je Tarik Hodžić, u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u opkoljenom Sarajevu.

Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama. Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album “Balls to Picasso”.

Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a. Zbog mogućeg granatiranja, koncert u Bosanskom kulturnom centru održan je u tajnosti.

Iako pod opsadom, Sarajevo je na tren zaboravilo užase rata. Bio je to tračak nade i poruka ljudima da neko na njih ipak nije zaboravio – navodi se u saopćenju BKC-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...

Dokumentarni film “Žena hrabrost”: Borba za goli život u braku

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se...

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...