Film

Igor Skvarica domaćin ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala

0
SFF

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, biće otvoren 16. augusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bh. filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage“, naveli su iz SFF-a.

Skvarica je rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo. Njegova diplomska predstava “Džepovi puni kamenja“ uvrštena je svojevremeno na redovni repertoar Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a gostovala je, između ostalih, na prestižnom festivalu studentskog teatra ITSelf u Varšavi, koji se organizuje pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske.

LIFE:  Terminator, Dark fate - Rekao je da će se vratiti… i vratio se

Skarica je igrao u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55, kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na velikom platnu debitovao je pojavljivanjem u dugometražnom filmu “Čefurji raus“, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima “Sa mamom“, “Tužilac, branilac, otac i sin“, te “Fearing in Sarajevo“, koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.

Ostvario je i brojne uloge u kratkim filmovima, a široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji “Legends“, dok je u regionu prepoznatljiv po ulozi u bh. sitkomu “Konak kod Hilmije“.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama: Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima: Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održaće se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Facebook komentari


Musemić: Ne bježimo od uloge favorita protiv Slobode

Previous article

Štilić se vratio u Željezničar, potpisao na tri godine

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Film