Još jedan film bh. scenaristice Elme Tataragić u Berlinu

- Advertisement -

Manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija “Šavovi” u režiji Miroslava Terzića bit će prikazana u programu Panorama 69. Internacionalnog filmskog festivala Berlinale.

Film je nastao po scenariju Elme Tataragić, a bosanskohercegovački koproducent je Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo uime SCCA/Pro.ba.

Film “Šavovi” bavi se veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić na filmu su počeli sarađivati prije šest godina, a u međuvremenu podržao ga je poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina, te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Film je odabran u zvaničnu sekciju Panorama berlinskog filmskog festivala koja svake godine donosi oko 40 najnovijih filmova iz cijelog svijeta. Ovaj program predstavlja eksplicitno drugačije, feminističko i političko – te istodobno nastoji razmišljati izvan ovih kategorija – uvijek u potrazi za novim, hrabrim, nekonvencionalnim i drugačijim u savremenoj kinematografiji, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Turska serija po istinitoj prici “Zlatni kavez”

TV Nova svojim gledateljima od ponedjeljka, 22. januara donosi...

Nastavljen bizaran trend: Umro Džeki Čen?

​Džeki Čen, poznati hongkonški režiser, glumac i borilački majstor,...

Glumac Nenad Cvetko preminuo nakon borbe s teškom bolešću

Nakon borbe s teškom bolešću preminuo je glumac Nenad...

(FOTO) Sergej Trifunović pokazao svoju novu djevojku

Već godinama šira javnost nestrpljiva je da sazna ko...

Večeras se u Sarajevu otvara 14. izdanje Omladinskog Filmskog Festivala

Omladinski Film Festival Sarajevo - OFF svečano se otvara...